ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Στ. Μπίζιου για την ψήφο των απόδημων μετά τη συνάντηση με τον υφυπ. Εξωτερικών Κ. Βλάση

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση, αρμόδιο για θέματα απόδημου Ελληνισμού πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου. Το επίκαιρο θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων και η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μονοπώλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, την συζήτηση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η κα Μπίζιου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυτές τις μέρες συζητείται στην επιτροπές της Βουλής η πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για νομοθετική ρύθμιση που καταργεί τους περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων.

H ψήφος των αποδήμων σήμερα ρυθμίζεται από νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και μεταξύ των προϋποθέσεων που προβλέπονται είναι και η αποδεδειγμένη παρουσία του εκλογέα στην Ελλάδα για δύο έτη την τελευταία 35ετία πριν τις εκλογές, καθώς και η υποβολή φορολογικής δήλωσης στις Ελληνικές Αρχές. Οι περιορισμοί αυτοί, που δυσκολεύουν αρκετούς από τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν, ήταν το αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης και συμβιβασμών μεταξύ των κομμάτων, αφού η ψήφιση του νόμου απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία και δεν επέτρεψε στη Νέα Δημοκρατία να νομοθετήσει τη θέση της που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Μόνη προϋπόθεση για την εξ’ αποστάσεως συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές είναι να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η θέση αυτή διατυπώνεται στην προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που επιδιώκει την άρση όλων των άδικων περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

Απομένει να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή αν τελικά συνταχθεί με τα όσα δήλωσε η κ. Τζάκρη.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες Ελλήνων. Η ψήφος είναι δικαίωμα όλων, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com