ΟΡΓΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Σφοδρή επίθεση δέχεται η κυβέρνηση μετά την απόφασή της να περάσει αιφνιδιαστικά τροπολογία που ορίζει το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη διαχείριση της πανδημίας.

Με τις ψήφους της ΝΔ η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Υγείας εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και αναφέρει ότι τα μέλη των παραπάνω επιτροπών, τα οποία σημειώνεται πως δεν είναι μόνο επιστήμονες αλλά και κυβερνητικά στελέχη, «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται, δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Στη συζήτηση στη βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως «αυτή η τροπολογία είναι ενοχική, γιατί έρχεται σήμερα να πει στην ελληνική κοινωνία ότι όλοι αυτοί που συμμετείχαν σε αυτές τις επιτροπές κάτι έχουν να κρύψουν» και αποχώρησε από την ψηφοφορία. Το Κίνημα Αλλαγής, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την πανσπερμία διατάξεων στις τροπολογίες, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, εγείροντας το ζήτημα υποστήριξε πως με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση «βάζει ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας» και παράλληλα υπογράμμισε πως ως ΣΥΡΙΖΑ «θα είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα για την ελευθερία έκφρασης επιστημονικής γνώσης έναντι οποιουδήποτε μπορεί να στραφεί εναντίον τους. Βεβαίως και θα μπούμε εμείς μπροστά για να τους προστατέψουμε σε αυτή την περίπτωση. Αλλά δεν μιλάμε γι αυτό: Μιλάμε για μία διάταξη που λέει ότι δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν δίνουν εξηγήσεις».

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε από την πλευρά της ότι «η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Αυτά αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση επιβάλλει τη γνώμη της στους ειδικούς και ακολούθως κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις τους, που είναι καθ’ υπαγόρευση. Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες πριν την εκ του προχείρου άρση των περιορισμών, τη στιγμή που το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη σε ρόλο αμέριμνου παρατηρητή».

«Η διάταξη τους προστατεύει από τον κανιβαλισμό που ζούμε – να το πω ευθέως – από ‘ψεκασμένους’ και από fake news», ανέφερε, απαντώντας στην κριτική, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε ότι τα μέλη των επιτροπών κινδυνεύουν από κακόβουλες μηνύσεις που θα γίνουν από όσους είναι εναντίον των εμβολιασμών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανεβάζοντας τους τόνους, δήλωσε πως «η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών των Επιτροπών του υπουργείου Υγείας, αποτελεί στυγνή ομολογία ενοχής της κυβέρνησης για την τραγική διαχείριση της πανδημίας».

Η είδηση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις και εκτός κοινοβουλίου. Γιατροί, δικηγόροι, αλλά και πλήθος πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για «οσμή συγκάλυψης πολιτικών και ποινικών ευθυνών» και ζητούν την κατάργηση της τροπολογίας.

Αίσθηση, δε, προκάλεσε η αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος δήλωσε ότι αποποιείται τα προνόμια που του παρέχει η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει το ακαταδίωκτο «μέχρι να προβλεφθεί ασυλία για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία και δίνουν καθημερινά τη μάχη στα νοσοκομεία».

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως  «παρά το γεγονός ότι είναι λογικό να αποποινικοποιείται η έκφραση επιστημονικής άποψης, θεωρώ άτοπο να προτάσσεται το ακαταδίωκτο της επιτροπής λοιμωξιολόγων και την ίδια ώρα να αφήνει ακάλυπτο το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ήδη δεκάδες δικαστικές ενέργειες εναντίον ιατρών βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα».

Την άμεση κατάργηση του ακαταδίωκτου των μελών των τριών επιτροπών ζητάει το ΔΣ της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

Σε ανακοίνωση της η ΕΙΝΑΠ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως για τους νοσοκομειακούς γιατρούς «όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα απολύτως ακαταδίωκτο αλλά ήδη εκπρόσωποί μας διώκονται για διεκδικήσεις μας υπέρ των ασθενών».

Από την πλευρά τους, δικηγόροι κάνουν λόγο για «οσμή συγκάλυψης πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας». Σύμφωνα με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή», η οποία εξέδωσε ανακοίνωση, η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, οδηγεί στη δημιουργία «καθεστώτος κρατικής ομερτά, με βασικό ωφελούμενο την κυβέρνηση και τα στελέχη της που έλαβαν τις αποφάσεις διαχείρισης της πανδημίας», ενώ υπογραμμίζουν ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία «κλείνει ουσιαστικά η ποινική διερεύνηση που είχε ξεκινήσει για την ύπαρξη ποινικών ευθυνών για το δεύτερο κύμα του Covid-19 στην Θεσσαλονίκη».

tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ