ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ Π.Σ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η επερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης “Η Θεσσαλία στην Καρδιά μας” Δ. Αράπκουλε και Π. Τσακνάκης

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Πινακά Βασίλειο

Κύριε Πρόεδρε,

Πρόσφατα ήρθαν ξανά στη δημοσιότητα τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία του Τελωνείου στην πόλη της Λάρισας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Eδώ και δεκαετίες λειτουργεί το Τελωνείο στη νότια είσοδο της πόλης, στην οδό Φαρσάλων, μια από τις πλέον κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις φωτογραφίες που περιέχουν, δημιουργείται σε καθημερινή βάση μεγάλη ουρά οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ οι οδηγοί κάνουν μανούβρες στις νταλίκες ώστε να σταθμεύσουν και να συνεχίσουν τις διαδικασίες στο Τελωνείο.

Πριν 30 περίπου χρόνια, η τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, ανταποκρινόμενη σε κοινό αίτημα των φορέων της Λάρισας, ξεκίνησε την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων σε οικόπεδο του Υπ. Οικονομικών, στην περιοχή του Ομορφοχωρίου,. Το σχέδιο μεταφοράς του Τελωνείου Λάρισας εγκαταλείφθηκε ωστόσο και καμιά από τις μεταγενέστερες ηγεσίες του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Σήμερα, το κτίριο – εγκαταλειμμένο στη φάση της τοιχοποιίας- υφίσταται φθορές και αποτελεί εστία ρύπανσης και για την περιοχή του Ομορφοχωρίου.

Η ύπαρξη και λειτουργία του Τελωνείου αποτελεί διαχρονικά ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την πόλη για τους εξής λόγους:

α) η κίνηση μεγάλων επαγγελματικών οχημάτων εντείνει το ήδη επιβαρυμένο στον συγκεκριμένο δρόμο κυκλοφοριακό πρόβλημα,

β) δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας η στάση των φορτηγών κατά μήκος της οδού Μαρτάλη και η κίνηση αυτοκινητιστών και πεζών στο οδόστρωμα, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και η αποχώρηση των οχημάτων μέσα από τους στενούς δρόμους της όμορης συνοικίας.

γ) προκύπτουν θέματα υγιεινής από την απουσία υποδομών κατά την μακρά παραμονή των αυτοκινητιστών στον δρόμο και

δ) υπάρχει ζήτημα γενικότερης υποβάθμισης της περιοχής.

Επερωτάται ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας για τα προβλήματα που δημιουργεί η θέση που βρίσκεται σήμερα το Τελωνείο και

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της όσον αφορά την μετεγκατάσταση του τελωνείου, είτε στον χώρο του Ομορφοχωρίου, είτε σε άλλον χώρο που θα επιλεγεί και προταθεί.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com