Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Μήνυμα του δημάρχου Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλου σε σύσκεψη για την πυροπροστασία

Διευρυμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια  με θέμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε όλοι οι καλλιεργητές σιτηρών καθώς και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Κιλελέρ μετά τον αλωνισμό να προβούν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στα αγροτεμάχιά τους και στα ποιμνιοστάσιά τους. Ιδιαίτερα όσων τα κτήματα βρίσκονται πλησίον των οικισμών, των χέρσων ορεινών εκτάσεων και των αλσυλλίων του Δήμου  για την προστασία τους από τις πυρκαγιές που πιθανόν να εκδηλωθούν.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην άψογή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των άλλων κατέγραψε  ότι « …είναι επιτακτική ανάγκη η συνεργασία των δημοτών του Δήμου Κιλελέρ με τους προέδρους των κοινοτήτων έτσι ώστε να υπάρχει άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση φωτιάς. Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το δασαρχείο για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν τη γενέση τους. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων πρέπει να συνεργαστούν με την Πυροσβεστική και να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις άντλησης νερού από ιδιωτικές πομόνες εάν και εφόσον χρειαστεί.

Οι πρόεδροι επίσης πρέπει να μεριμνήσουν να υπάρχουν ομάδες εθελοντών και διαθέσιμα τρακτέρ στα χωριά τους τα οποία, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, θα μπορούν να παρεμβαίνουν στην κατάσβεση πιθανής φωτιάς. Από την πλευρά του ο Δήμος Κιλελέρ ξεκίνησε και συνεχίζει τη συντήρηση δασικών κι αγροτικών οδικών δικτύων και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, προέβη ήδη στον έλεγχο και τη συντήρηση των πυροσβεστικών υδροστομίων (πυροσβεστικοί κρουνοί) καθώς και των δημοτικών γεωτρήσεων και συστηματικά καθαρίζει την άγρια βλάστηση για να μειώσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τα αγριόχορτα.  Με το συντονισμό, τη στενή συνεργασία αλλά και τον σαφή καθορισμό των ρόλων των εμπλεκόμενων φορέων, την υπευθυνότητα όλων μας και του καθενός ξεχωριστά, θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού».

Από την πλευρά του διοικητής των ΠΥ νομού Λάρισας Σ. Τσολάκης αναφέρθηκε σε θέματα πυροπροστασίας που έχουν να κάνουν με την καύση σιτοκαλαμιών τόσο ατομικά όσο και ομαδικά,  κατόπιν άδειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κάτω από την επίβλεψη και τη βοήθεια των αγροτών και των αγροτικών τους μηχανημάτων. Κατέγραψε επίσης ζητήματα που αφορούν στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός των οικισμών τα οποία κατά τους θερινούς μήνες αποτελούν εν δυνάμει εστίες πυρκαγιάς και δήλωσε ότι  οχήματα της υπηρεσίας θα περιπολούν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλή επιστασία καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο. Ο κ. διοικητής ενημέρωσε επίσης τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι η πυροσβεστική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να δηλώνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ αγροτεμάχια τα οποία έχουν καεί χωρίς άδεια καύσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες.

Παρέμβαση στη σύσκεψη έκανε και η υπαστυνόμος Α’ Π. Γιαντικίδου από το  ΑΤ Κιλελέρ ενώ υπόμνημα απέστειλε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Β. Καραλής στο οποίο ήταν καταγεγραμμένες οι προτάσεις του τμήματος για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία στο Δήμο.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις απόψεις τους για την καλύτερη οργάνωση των αντιπυρικών μέτρων. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος του ΔΣ Σ. Καλέτσιος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ Γ. Κουκούτσης, Αχ. Χατζούλης, Β. Χλιάπη – Γκουνιαρούδη και Αλ. Χονδρονάσιος, πρόεδροι, εκπρόσωποι και μέλη τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων του Δήμου Κιλελέρ, η προϊσταμένη ΤΥ Γ. Ντάπα και η ομάδα εθελοντών ΕΟΔΥΑ. Στο τέλος της σύσκεψης οι πρόεδροι των κοινοτήτων και οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αντάλλαξαν τα τηλέφωνά τους για να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός σε περίπτωση φωτιάς.

Να αναφερθεί επίσης ότι πριν τη σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Αλ. Χονδρονάσιος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΔΣ Σ. Καλέτσιο, προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου και τον  Διοικητή του Α’ Πυροσβεστικού σταθμού Λάρισας, αντιπύραρχο Γ. Βαρδάτσικο, επισκέφθηκαν περιοχές του Δήμου (αλσύλλια κ.λπ.) που χρήζουν αυξημένων μέτρων πυροπροστασίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ