ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 7ου ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ Ή ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ

Η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου

Ο Σύλλογος του 7ου ΕΠΑΛ μετά την επιστροφή του στη δια ζώσης εκπαίδευση συνεδρίασε και ομόφωνα αποφάσισε να τοποθετηθεί  ως  εξής:
O βασικός ρόλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται «στην εκπαίδευση των λίγων και άριστων μαθητών», αλλά να είναι η ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου ανεξαιρέτως όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία.

Αυτή πρέπει να είναι η πραγματική πρόκληση για κάθε σχολείο, για κάθε εκπαιδευτικό και στον τομέα αυτό δεν έχουμε τη στήριξη που χρειαζόμαστε.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου για χαρακτηρισμό σχολικών μονάδων ως Πρότυπα- Πειραματικά, επιτείνει τις ταξικές ανισότητες, επιχειρεί να περάσει από την «πίσω πόρτα» την αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση, την ιδιωτικοποίηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό σε σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς. Δηλώνουμε πως είμαστε αντίθετοι σε τέτοιους σχεδιασμούς για τους παρακάτω λόγους.

Α) Τα σχολεία αυτά θα διοικούνται από μια Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕΠΠΣ) διορισμένη από το Υπουργείο που θ’ αποφασίζει για τον τρόπο επιλογής μαθητών,  διευθυντών και εκπαιδευτικών των σχολείων, για το ωρολόγιο πρόγραμμα, τη διδακτέα ύλη αλλά και τη χρηματοδότηση της σχολικής μονάδας.

Β) Χάνεται η έννοια του σχολείου της γειτονιάς, καταργούνται τα γεωγραφικά όρια της περιοχής. Γίνεται υποχρεωτική μετακίνηση των μαθητών στις όμορες σχολικές μονάδες με τις όποιες συνέπειες στη ψυχολογία των μαθητών, στην εκπαιδευτική τους πορεία αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Γ) Στα σχολεία που θα γίνουν Πρότυπα και Πειραματικά χάνονται οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών που είναι οριστικά τοποθετημένοι στο συγκεκριμένο σχολείο (αρθ.19 παρ.15 του Ν.4692/2020). Οι εκπαιδευτικοί θα τοποθετούνται όχι με οργανική θέση αλλά επί θητεία.

Δ) Οι εκπαιδευτικοί αποδέχονται την ατομική αξιολόγηση τους και την επιχειρούμενη εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.  Το διδακτικό τους ωράριο θα μπορεί να τροποποιείται με Υπουργική Απόφαση.

Ως Σύλλογος εκπαιδευτικών γνωρίζουμε καλύτερα απ’ τον καθένα τις παιδαγωγικές ανάγκες και τις κοινωνικές συνθήκες που περιβάλλουν το σχολείο μας. Λειτουργούν Τομείς και Ειδικότητες που δεν υπάρχουν σε άλλο ΕΠΑ.Λ της πόλης, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα ΕΠΑ.Λ άλλωστε, με αποτέλεσμα οι ανισότητες και ο αποκλεισμός να εντείνεται.     Επιμένουμε να διεκδικούμε Δημόσιο Δωρεάν  ποιοτικό σχολείο για όλους/ες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε ομόφωνα πως δεν επιθυμούμε την μετατροπή του 7ου ΕΠΑΛ σε Πρότυπο ή Πειραματικό.

Καλούμε τη ΔΔΕ  να σεβαστεί την απόφαση του Συλλόγου. Θα θεωρηθεί ως αντιπαιδαγωγική, αντισυναδελφική κάθε αντίθετη απόφαση και θα μας βρει σύσσωμους απέναντι!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ