ΠΥΡΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τί είπε σήμερα ο Ν. Χαρδαλιάς για τη λειτουργία καφέ και εστιατορίων και για τις μετακινήσεις των πελατών

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες που καταγράφονται στο κέντρο και τις συνοικίες της Λάρισας, καθώς το άνοιγμα της εστίασης που ορίστηκε για τις 3 Μαΐου κινητοποίησε τους καταστηματάρχες που ετοιμάζονται να υποδεχθούν και πάλι τους πελάτες τους.

Τα πρώτα «τραπεζάκια έξω» για το απαραίτητο φρεσκάρισμα έκαναν την εμφάνισή τους σε κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης αλλάζοντας την εικόνα της, όπως και τη διάθεση των Λαρισαίων, που πλέον μετρούν αντίστροφα για την επιστροφή στα αγαπημένα τους στέκια.

Ο Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό τη Μεγάλη Τετάρτη (28/04), συνεχίζεται η αποστολή των SMS στο 13033 και με το άνοιγμα της εστίασης (κωδικός 6), αλλά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε γνωστό ότι θα λειτουργούν χωρίς μουσική τα εστιατόρια και τα καφέ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς η εστίαση και τα καφέ θα λειτουργούν μόνο σε υπαίθριους χώρους και μόνο για καθήμενους. Εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα καταστήματα αυτά θα κλείνουν στις 22:45, δηλαδή 15 λεπτά πριν την έναρξη του απαγορευτικού στις 23:00. «Όλοι θα πρέπει, πάντως, να είναι στα σπίτια τους στις 23:00», διεμήνυσε.

Αυτό σημαίνει ότι η εστίαση θα κλείνει αυστηρά στις 22.45 το βράδυ και θα πρέπει να είμαστε στα σπίτια μας το αργότερο στις 23.00.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, η κυβέρνηση – έπειτα και από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων – αποφάσισε τελικά να μην καταργηθούν τα SMS στο 13033 και έτσι οι πολίτες από τη Δευτέρα του Πάσχα, που ανοίγει η εστίαση, θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6. Τα SMS στο 13033 θα συνεχίσουν να τα στέλνουν οι πολίτες μέχρι τις 15 Μαΐου και θα καταργηθούν με το άνοιγμα του τουρισμού και το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού.

Υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα – Πόσα άτομα θα επιτρέπονται ανά τραπέζι

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, από τις 3 Μαΐου που ξεκινά η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, μόνο στους εξωτερικούς χώρους, θα είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση self test δυο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Επίσης, ορίζονται οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m κατά περίπτωση), ενώ επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με την τοποθέτηση δυο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από 11 μμ μέχρι 5 πμ, αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν από την 1η Μαρτίου 2020.

Παπαευαγγέλου για εστίαση: Υποχρεωτική η μάσκα σε καφετέριες και εστιατόρια

Την ίδια ώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στάθηκε σε μεγάλο βαθμό στη σημασία τόσο της χρήσης self test πριν από το πασχαλινό τραπέζι όσο και σε αυτή της χρήσης μάσκας στα εστιατόρια και τις καφετέριες. Υπογραμμίζοντας: «Τέλος η μάσκα για τους εμβολιασμένους υπό προϋποθέσεις»Τέλος η μάσκα για τους εμβολιασμένους υπό προϋποθέσεις».

Συγκεκριμένα, η Βάνα Παπαευαγγέλου στάθηκε στο πολυαναμενόμενο άνοιγμα της εστίασης, τονίζοντας πως θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων πιο σημαντική είναι η χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες…

Ε.Π.

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ