ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Ανακοίνωση – κάλεσμα της ΕΙΝΚΥΛ για την απεργία της 6ης Μάη με αίτημα να μην κατατεθεί το εκτρωματικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά – σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος: 5θήμερο, 7ωρο, 35ωρο

Η Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην υγεία να συμμετάσχουν αγωνιστικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς Πέμπτη, 6 Μάη 2021 στις 10:30 στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Στο κείμενο της αναφέρει:

“Ένας χρόνος πανδημίας. Ένας χρόνος εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας με εκατόμβες νεκρών.

Αποκορύφωση του κυβερνητικού κυνισμού αποτελεί η δρομολόγηση του επικειμένου εκτρωματικού νομοσχεδίου με τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά θέματα.

Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ώρου στην Ελλάδα, κατάκτηση για την οποία χρειάστηκαν αιματοβαμμένοι σκληροί εργατικοί αγώνες, η κυβέρνηση επιδιώκει την νομοθετική κατάργηση του 8ώρου, την 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την κατάργηση ουσιαστικά του εργατικού όπλου της απεργίας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι στενά συνδεδεμένη και με τον αγώνα που δίνουμε οι εργαζόμενοι στην υγεία για την στήριξη των λαϊκών συμφερόντων, ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία, ενάντια στην υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ με στόχο την ιδιωτικοποίηση του και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας.

Δεν ανεχόμαστε πλέον να μην γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την άρτια και ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας.

Δεν ανεχόμαστε πλέον η απαξίωση και η αποδόμηση του Ε.Σ.Υ να γίνεται το όχημα και το μέσον αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων παροχής υπηρεσιών υγείας.

Δεν ανεχόμαστε πλέον να μην δημιουργούν 3.500 δημόσιες κλίνες Μ.Ε.Θ, όπως προβλέπεται για την χώρα βάσει επιστημονικών και δημογραφικών κριτηρίων, ενώ εκατοντάδες άρρωστοι κάθε ημέρα παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός Μ.Ε.Θ, την στιγμή μάλιστα που κλίνες παραμένουν κενές στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Δεν ανεχόμαστε πλέον την μετατροπή των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ σε μονοθεματικά, με την αναστολή της λειτουργίας κλινικών, χειρουργείων, ιατρείων, την στιγμή που οι κλινικάρχες θησαυρίζουν, αναλαμβάνοντας επ’ αμοιβή το κατ’ επιβολή και τεχνηέντως μη εξυπηρετούμενο από το Ε.Σ.Υ κλινικό έργο.

Δεν ανεχόμαστε πλέον διώξεις αγωνιζόμενων υγειονομικών, οι οποίοι προτάσσοντας και αναδεικνύοντας την αλήθεια διεκδικούν μέτρα για την υγεία του λαού.

Δεν ανεχόμαστε την αυθαιρεσία, τους εκφοβισμούς και τους εκβιασμούς για την ολοήμερη και επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων με την άμισθη ή υποαμοιβόμενη υπερεργασία των υγειονομικών, έτσι ώστε να μην γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.

Δεν δεχόμαστε τα κυλιόμενα 12ωρα συνεχούς δουλειάς, τα εβδομαδιαία 60ωρα με την εκβιαστική «συναίνεση» και την ατομική ευθύνη του ιατρού του Ε.Σ.Υ.

Δεν ανεχόμαστε την απορρύθμιση της ζωής μας χωρίς σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, την αποδόμηση της ομαλότητας της ζωής των οικογενειών μας.

Οι εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος Υγείας αγωνιζόμαστε τόσον μέσα στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας  στο πλευρό των αρρώστων υπό δύσκολες συνθήκες με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης της υγείας, όσον και έξω στην κοινωνία στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού μας.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία στεκόμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την διαφύλαξη του κατοχυρωμένου εργατικού δικαιώματος για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο,

 • κατά της επιβολής της 10ωρης ημερήσιας εργασίας,
 • κατά της κατάργησης της αμοιβής των υπερωριών,
 • κατά της διεύρυνσης της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας»,
 • κατά των ατομικών συμβάσεων εργασίας,
 • κατά της προώθησης της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και της αμφισβήτησης καίριων και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Άμεση απόσυρση του κατάπτυστου εκτρωματικού νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
 • Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας: 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο.
 • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
 • Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και του δικαιώματος της απεργίας.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του Ε.Σ.Υ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του χωρίς αποζημίωση σε κεντρικό κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Εξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για τον μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς. Ορισμός της νόσησης από CoViD19 ως επαγγελματικής νόσου.
 • Κατάργηση της εγκυκλίου «Χουλιαράκη». Πλήρη, καθολική ασφάλιση της επαγγελματικής και της αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 • Μαζικούς δωρεάν ελέγχους σε όλο τον πληθυσμό με ευθύνη του κράτους.

Μόνιμο μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας.

 • Μέτρα για την λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστών.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com