ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ…

Η υψηλότερη μορφή της άνοιξης που ξέρω: μια ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα», έγραψε κάποτε ο Γιώργος Σεφέρης.

Μέσα στην ελληνική Μεγάλη Εβδομάδα και την κορύφωσή της, βρίσκονται  όλοι οι υψηλοί συμβολισμοί και τα διαρκή πάθη της Ανθρώπινης Εμπειρίας: η Προδοσία, ο Βασανισμός, ο Φόβος που μετρημένα όμως και σε σοφές αναλογίες, εναλλάσσονται με την Πίστη, την Ελπίδα, την Αγάπη και τέλος, το Θαύμα.

Όλα όσα μας κάνουν να νιώθουμε  «Άνθρωποι»,  συμπυκνωμένα, σε μία μόλις εβδομάδα ….

Και όλοι αυτοί οι μεγάλοι συμβολισμοί δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν καλύτερα από τη ζώσα ορθόδοξη παράδοση, στις εκκλησίες, τους ναούς και τα μοναστήρια μας.

Δυστυχώς και φέτος, αναγκαστήκαμε να βιώσουμε το Πάσχα και τις Άγιες μέρες και πάλι σιωπηλά και πάλι πολύ διαφορετικά, από όσα είχαμε συνηθίσει …

Μέσα από μια χρονιά δυσκολιών και αντιξοοτήτων, συνειδητοποιήσαμε περισσότερο από ποτέ το αναπάντεχο και απροσδόκητο, που μπορεί να ανατρέψει τη ζωή όλων. Νιώσαμε αβοήθητοι απέναντι στο εφήμερο της φθαρτής μας φύσης.

Ο γνώμονάς μας και φέτος αφορούσε την συλλογική υγεία και την προφύλαξη όλων μας, καθώς οι καθημερινές εκατόμβες νεκρών και τα χιλιάδες κρούσματα τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως, δεν μπορούσαν να συνηγορήσουν σε τίποτα άλλο.

Αλλά αν οι δυσκολίες των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών ιδωθούν μέσα από ένα πνευματικό πρίσμα, αν συμβάλλουν συλλογικά κι ατομικά στην καλλιέργεια των ύψιστων αρχών της υπομονής, της εγκαρτέρησης, αλλά και της κρυφής – μα άσβεστης – Ελπίδας, λέω πως κάτι θα έχουμε πετύχει.

Οι εμβολιασμοί, έστω και με δυσκολίες προχωρούν και η Ζωή – η πραγματική Ζωή – μας γνέφει, όχι πια από πολύ μακριά.

Και το δύσκολο τούτο Πάσχα, ας έχουμε όλα αυτά στο μυαλό μας.

Κι ας θυμόμαστε, πως Ανάσταση δίχως Σταύρωση δεν υπάρχει, αλλά κι ούτε θα είχε τέτοια γλύκα, όπως μια ελληνική Ορθόδοξη Μεγάλη Εβδομάδα, που παρότι κρατά δεκατέσσερεις μήνες τώρα, μας επιφυλάσσει μια Ανάσταση πιο στέρεα, βαθιά και πνευματική από ό,τι ποτέ ως τώρα βιώσαμε…

Καλή  Ανάσταση,  πρώτα στις καρδιές μας και μετά στις ζωές μας !

Καλή Αντάμωση στην πραγματική Ζωή, ξανά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ , στις πλατείες , στις πορείες , στους αγώνες, στις «αλυσίδες» Αγάπης και εθελοντισμού…

Κανείς Μόνος»

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ