ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΥΠΥΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ Δ. ΚΟΝΤΕΛΕ ΚΑΙ Π. ΡΕΜΠΑΠΗ

Κείμενο εκ μέρους της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Kαλωσορίζουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους για την μετάθεσή τους στο νομό και τους ευχόμαστε καλή τοποθέτηση.
Τα οργανικά κενά στη γενική παιδεία που καθορίστηκαν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα νόθα ΠΥΣΔΕ  που παρουσιάζουν αύξηση σχετικά με τον αριθμό των περσινών κενών, είναι αποτέλεσμα της προσμέτρησης των κενών που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών δύο χρόνων (2020 και 2021).

Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι περίπου 176  αιτήσεις συνταξιοδότησης της φετινής χρονιάς ως αποτέλεσμα της περικύκλωσης της εκπαίδευσης με σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων που χειροτερεύουν δραματικά τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Τα κενά αυτά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Έχουμε αναφερθεί και στον νόθο-αντιεκπαιδευτικό τρόπο υπολογισμού τους.

Το οργανικό κενό δίνεται στις 12 ώρες Α ανάθεσης, αντί στις 10 ώρες – αφού 20 είναι ο μέσος όρος του ωραρίου διδασκαλίας – και  υπεράριθμος χαρακτηρίζεται κάποιος όταν δεν συμπληρώνει 12 ώρες μαθημάτων Α΄ ανάθεσης, αντί όταν του υπολείπονται 12 και περισσότερες ώρες για να συμπληρώσει ωράριο. Τα πραγματικά οργανικά κενά άλλωστε το  αποδεικνύουν τα στοιχεία με τις φετινές προσλήψεις των αναπληρωτών που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο νομό.

Επίσης τα κενά και οι πλεονάζοντες δεν προσδιορίζονται από τους συλλόγους διδασκόντων που είναι απαίτηση του κλάδου γιατί συλλογικά διασφαλίζεται η απαραίτητη διαφάνεια στις διαδικασίες και αποφεύγονται οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις στον προσδιορισμό των οργανικών κενών.  Η συμμετοχή των συλλόγων διδασκόντων στον καθορισμό των κενών αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί η συγκρότηση και η λειτουργία των νόθων ΠΥΣΔΕ δεν διασφαλίζει διαφάνεια, αντικειμενικότητα και δικαιοκρισία στις υπηρεσιακές μεταβολές.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Έχουν περάσει 3 μήνες από την αποτύπωση κενών -πλεονασμάτων των σχολικών μονάδων  μέσω των πινάκων Α και ένας μήνας από τις μεταθέσεις και ο κλάδος μας  βρίσκεται στο σκοτάδι. Να θυμίσουμε στην διοίκηση ότι υπάρχει απόφαση  του ΠΥΣΔΕ  για δημοσιοποίηση και ανάρτηση των πινάκων Α. Σε αυτές τις αποφάσεις μειοψηφούσε  πάντα ο  κ.  Κοντσιώτης  και μας προκαλεί  εντύπωση το θράσος της όψιμης διαμαρτυρίας του για την μη παροχή στοιχείων από την διοίκηση αφού πάντα σαν άλλος “γκρούεζας”  τα κρατούσε για τον εαυτό του και για επιλεκτική ενημέρωση.

Αλγεινή  εντύπωση  προκαλεί  επίσης  η  κίνηση  της  ΔΑΚΕ να  κυκλοφορήσει  ενημερωτικό  για  το  ΠΥΣΔΕ  στο  οποίο  υπογράφει  και  διορισμένο  μέλος  του  ΠΥΣΔΕ  αποδεικνύοντας  ότι  ετοιμάζεται  να  στήσει  νέο  μηχανισμό  εξυπηρετήσεων. Ορισμένοι  δεν  αλλάζουν  με  τίποτα  τις  λογικές  του  μαυρογυαλούρου  και  ονειρεύονται  επιστροφή  στην  εποχή  που  η  διοίκηση  με  συνεργασία  της  κυβερνητικής  παράταξης  θα   κρατούν  στο  σκοτάδι  τους  συναδέλφους. Δυστυχώς  γι  αυτούς  οι  συνάδελφοι  έχουν  μνήμη  και  θυμούνται   ποιοι  δημοσιοποιούσαν  και  ποιοι έκρυβαν  τα  μόρια  των  συναδέλφων  και  τα  κενά  στα  σχολεία.

Καταγγέλλουμε την διοίκηση που δεν έχει στείλει στο  σωματείο και δεν έχει αναρτήσει τους πίνακες Α στην ιστοσελίδα της. Καλούμε τους διευθυντές (όσοι δεν το έχουν κάνει) να στείλουν τον πίνακα Α στους συναδέλφους της σχολικής μονάδας τους, (γιατί και για αυτό υπάρχει απόφαση του συμβουλίου από το 2016), καθώς και να τους κοινοποιήσουν στο σωματείο. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ)  πουθενά στη χώρα ούτε στην Λάρισα. Αυτά που συνεδριάζουν με τον τίτλο «υπηρεσιακά συμβούλια» είναι δοτά συμβούλια με πολιτική απόφαση του υπουργείου παιδείας. Ο κλάδος των εκπαιδευτικών δεν τα αναγνωρίζει ως συμβούλια ούτε αυτά ούτε τις αποφάσεις τους. Για αυτό απαιτούμε:

Να δημοσιοποιηθούν τώρα όλα τα σχολεία με οργανικά κενά για να είναι γνωστά στους άμεσα ενδιαφερόμενους (μετατιθέμενοι, με βελτίωση, με διάθεση).

Να δοθούν όλα τα κενά των σχολείων στις ΕΛΜΕ για να γίνεται έλεγχος. Τα νόθα Υ.Σ. δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποφασίζουν εν κρυπτώ και εν αγνοία των συναδέλφων.

Επειδή θα ξεκινήσει η διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών  αρχίζοντας από την διαδικασία των υπεράριθμων, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποια σχολεία υπάρχουν οργανικά κενά της ειδικότητάς τους και με πόσες ώρες έτσι ώστε να αποφασίσουν  εάν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της υπεραριθμίας (ένα δικαίωμα που στα χρόνια των μνημονίων και των αντιεκπαιδευτικών – νεοφιλελεύθερων πολιτικών έγινε εφιάλτης).

Η  διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών μετά τις μεταθέσεις έχει ως εξής:

Επικαιροποίηση των πινάκων Α’  με τα νέα δεδομένα ( π.χ συναδέλφους-ισσες που έφυγαν με μετάθεση σε άλλο νομό).

Αποτύπωση   των οργανικών κενών. Το ίδιο ισχύει και για τις υπεραριθμίες.

Ακολουθεί η ονομαστικοποίηση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών  της κάθε σχολικής μονάδας με την  διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 14 του ΠΔ 100/97 σχετικά με την Κρίση και τοποθέτηση υπεράριθμων εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί που  θα χαρακτηριστούν  υπεράριθμοι, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, στις οποίες υφίστανται οργανικά κενά, εντός δέκα ημερών. 

Οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας όπου ανήκει το σχολείο στο οποίο κρίθηκαν ως υπεράριθμοι, τοποθετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν σε κενές θέσεις όμορης ομάδας σχολείων.

 Όσοι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, τοποθετούνται ύστερα από δήλωσή τους. συγκρινόμενοι με όλους τους εκπαιδευτικούς που ζητούν βελτίωση ή τοποθέτηση.

Μετά τις τοποθετήσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ.100/97, θα αναμορφωθούν οι πίνακες των οργανικών κενών  και θα κληθούν  όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλλαν αίτηση για βελτίωση ή δήλωση για οριστική τοποθέτηση, καθώς και εκείνοι που μετατέθηκαν από άλλες περιοχές ή βρίσκονται στη    διάθεση του ΠΥΣΔΕ, να υποβάλλουν, μέσα σε πέντε (5) ημέρες δήλωση στην οποία να αναγράφουν τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, όπου επιθυμούν να μετατεθούν ή να τοποθετηθούν. Οι  τοποθετήσεις θα γίνουν  με την εξής σειρά: α) τοποθετήσεις εκπαιδευτικών των ειδικών κατηγοριών και β) τοποθετήσεις όλων των άλλων εκπαιδευτικών.

Το χρονοδιάγραμμα για τις υπηρεσιακές  μεταβολές πρέπει να σέβεται τις προθεσμίες που περιγράφουν τα Π.Δ και όχι οι κάθε φορά υπουργικές αποφάσεις. Κάθε προσπάθεια  της διοίκησης για ψαλίδισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων θα μας βρει απέναντι.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση ψηφίζει νομοσχέδια  εν μέσω πανδημίας,  που σαρώνουν μορφωτικά δικαιώματα  μαθητών και εργασιακά δικαιώματα εκπαιδευτικών. Με την υπουργό παιδείας να βγάζει Υ.Α  και να καταθέτει  νύχτα τροπολογίες πιστοποιώντας  ότι εχθρεύεται καθετί που θυμίζει διάλογο, ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

Άμεσα

Να πάρει μέτρα το ΥΠΑΙΘ ώστε τα σχολεία να μείνουν ανοικτά! Με 15 μαθητές κατ’ ανώτατο στο τμήμα, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών,  προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα, εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα, αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην εκπαίδευση.

Τα τεστ να διεξάγονται με ευθύνη του κράτους, είτε ενισχύοντας τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας με προσωπικό, είτε αποστέλλοντας νοσηλευτές και γιατρούς στα σχολεία.

Στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας! Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των γιατρών για ΜΕΘ, προσλήψεις – διορισμούς προσωπικού, εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων!

Να καταργηθεί η διαβόητη και κακόφημη τράπεζα θεμάτων.

Κάτω η κυβερνητική πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής.

Να παραιτηθεί η Κεραμέως, υπουργός της βίας και της απάτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ