ΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΔΩΡΑ Ή ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ;

Δήλωση του επικεφαλής της Δράσης Πολιτών

Από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης , απέστειλε κάποια … ” συμβολικά δωράκια ” σε παιδιά του σεισμοπλήκτου Δαμασίου. Κατανοητή η πρωθυπουργική… χειρονομία. Πλην των οποίων επικοινωνιακών στοχεύσεων , προσπαθεί να φιλοτεχνήσει και μια αίσθηση πρωθυπουργικής μέριμνας για τους χτυπημένους από τον σεισμό συμπολίτες μας.

Όμως, τα όποια πρωθυπουργικά “δωράκια” δεν μπορούν εύκολα να εξωραΐσουν την αμείλικτη πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι του Δαμασίου . Οι όποιες επικοινωνιακού τύπου χειρονομίες δεν αρκούν για τη συγκάλυψη της πληθώρας των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέσα στα τροχόσπιτα οι άνθρωποι αυτοί.

Έτσι, για παράδειγμα , θα ήταν προτιμότερο να φρόντιζε ο κ. Πρωθυπουργός για την τοποθέτηση κλιματιστικών μέσα στα αποπνικτικά τροχόσπιτα όλων των σεισμοπλήκτων, που θα έκαναν την καθημερινότητα των μικρών παιδιών περισσότερο ανεκτή, παρά να ξοδεύεται σε επικοινωνιακά… καθρεφτάκια.

Θα ήταν προτιμότερο να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες στεγαστικής αποκατάστασης ή εισοδηματικής ενίσχυσης των πληγέντων.

Θα ήταν προτιμότερο να σχεδιάσει και να ανακοινώσει ένα συνολικό ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και του επιχειρείν στην πληγείσα περιοχή. Θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί προσωπικά με την ταχεία προώθηση των βασικών υποδομών που θα μπορούσαν να δώσουν μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και να αλλάξουν την φυσιογνωμία της πληγείσας περιοχής, όπως είναι η πολυθρύλητη, αλλά… σερνόμενη αποχέτευση.

Καλή , λοιπόν , η επικοινωνιακή προσπάθεια του πρωθυπουργικού επιτελείου, αλλά μάλλον δεν θα παράξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η ίδια η πραγματικότητα την αντιμάχεται.

Και η ζοφερή αυτή πραγματικότητα που οι σεισμόπληκτοι υπομένουν δεν αλλάζει ούτε με δύο ποδήλατα, ούτε με δύο λάπτοπ…ούτε με ένα τάμπλετ. Για αυτό , άλλωστε , η θέση-προτροπή του Μπρεχτ παραμένει πάντοτε επίκαιρη και άκρως διδακτική:

«Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας δείξει πώς την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε»

Με άλλα λόγια, άλλα πράγματα περιμένει η χτυπημένη από τον σεισμό τοπική κοινωνία. Πράγματα ουσίας, μακροπρόθεσμης πνοής και αναπτυξιακού αποτυπώματος , που δυστυχώς δεν τα βλέπει από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Εξάλλου , καλά είναι να ξέρει ο κ. Πρωθυπουργός ότι οι υπερήφανοι κάτοικοι του Δαμασίου , μολονότι μπορούν να αντέξουν βάσανα, κακουχίες και κόπους, δεν μπορούν να αντέξουν την στάχτη στα μάτια, καθώς τους προσβάλλει και υποτιμά την νοημοσύνη τους.

Χριστός Ανέστη, κ. Πρωθυπουργέ…

Υ.Γ. : Οι Δαμασιώτες πάντως περιμένουν τη δική τους Ανάσταση…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ