Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το μήνυμα του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού στη σύσκεψη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου – Παρέμβαση και από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ-Δ Θεσσαλίας

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου, ως του κορυφαίου  green deal έργου που αποτελεί πηγή ζωής για την Θεσσαλία, ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενώπιον της Α.Ε.  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή  βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων που διοργάνωσε η Περιφέρεια με αφορμή την  επίσκεψη της Προέδρου στην Καρδίτσα.

«Καλωσήλθατε στη  Θεσσαλία των μύθων, στη Θεσσαλία της ιστορίας και του πολιτισμού,  του διαφωτισμού, των αγώνων, της αντίστασης, της δημιουργικής ανατροπής, της καινοτομίας και των διακρίσεων. Στη Θεσσαλία που παράγει και δημιουργεί, αφού την τελευταία δεκαετία  έχουν εκτελεστεί περισσότερα από 5.000 έργα άνω των 4,5 δις ευρώ. Στη Θεσσαλία που τον τελευταίο χρόνο δοκιμάστηκε όχι μόνο από την υγειονομική κρίση αλλά και από τη θεομηνία του αιώνα, τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό και από σεισμό. Και απέδειξε ότι σε δύσκολες καταστάσεις, ξέρει να συνεργάζεται  με όλες τις υγιείς δυνάμεις και με σχέδιο, ταχύτητα, αυτοματισμό και  απλοποίηση ενεργειών να φτάνει σε δημιουργικά αποτελέσματα και μέσα από πρωτόγνωρες  κρίσεις να δημιουργεί ευκαιρίες».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για το πρωτόγνωρο σε ταχύτητα και διαδικασίες σχέδιο αντιμετώπισης των πληγών του Ιανού που αναδείχτηκε σε   υπόδειγμα διαχείρισης κρίσεων από φυσικές καταστροφές και παρουσίασε το Task Force σχέδιο της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο σε επίπεδο προστασίας της ζωής όσο και σε επίπεδο απώλειας εισοδημάτων.

«Αυτό  μας δείχνει τον δρόμο της ταχύτητας, του ρυθμού, της απλοποίησης, του αυτοματισμού, του σχεδίου και της συνεργασίας που χρειάζεται να  συμπεριλαμβάνει η αναθεωρητική μετα – covid  εποχή, με ορθολογισμό και μακροπρόθεσμα έργα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. «Και φέρνει στο προσκήνιο το μεγαλύτερο green deal έργο ουσίας, πολλαπλής ωφέλειας – περιβαλλοντικό, τουριστικό, αρδευτικό, υδρευτικό και  υδροηλεκτρικό που εδώ και χρόνια   τελεί υπό ομηρία: τον  Αχελώο.

Σε παρούσες αξίες  έχουν δαπανηθεί πάνω από 1,2 δις ευρώ από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και  σήμερα  τα έργα παραμένουν ημιτελή. Υπάρχει έτοιμος Υδροηλεκτρικός Σταθμός, ικανός να παράγει ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας για έναν ολόκληρο χρόνο. Το κέρδος για τη ΔΕΗ υπολογίζεται σε 35 εκατομμύρια το χρόνο. Επομένως τα τελευταία 10 χρόνια η ΔΕΗ έχασε  έσοδα ύψους 350  εκατομμύριων ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης συνέδεσε τη λειτουργία των έργων του Αχελώου με τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της θεομηνίας θα είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί τα έργα ταμίευσης νερού σε Μουζάκι, Συκιά,  Μεσοχώρα και Πύλης, Νεοχωρίτη, Τιτάνου, Σκοπιάς και Αγιονερίου θα συγκρατούσαν τον μεγαλύτερο όγκο του νερού  και τα φερτά  υλικά.

Σήμερα η Κυβέρνηση διαθέτει  περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών και για την ενίσχυση των πληγέντων ανθρώπων που απώλεσαν εισοδήματα, αγαθά, ιδιοκτησίες. Ενώ, με αυτά τα χρήματα το έργο μπορούσε να ολοκληρωθεί σώζοντας  ανθρώπινες ζωές, υποδομές και περιουσίες.

Ο Αχελώος και τα συνοδά έργα είναι ασπίδα προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Είναι  έργο- πηγή ζωής για τη Θεσσαλία που δεν βλάπτει κανένα και ωφελεί όλους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί: «Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος, που  μπορούν να δικαιολογήσουν σχέδιο  εκτροπής ύδατος. Και «επιτρέπει  εντός του δικτύου Natura 2000, «τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές, ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα…».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ-Δ Θεσσαλίας: Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τα έργα του Αχελώου

Στο θέμα των έργων του Αχελώου, η ολοκλήρωση των οποίων εκκρεμεί, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, κ.Νίκος Παπαγεωργίου, αυτή τη φορά από το βήμα της σύσκεψης φορέων της περιφέρειας Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 5 Μαϊου 2021, στην Καρδίτσα, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Να σημειωθεί ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την πανδημία.

Απευθυνόμενος τόσο προς την ΠτΔ, όσο και προς τους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλίας, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και για τα έργα του Αχελώου, έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλίας τα επόμενα έτη. Πάντα όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, έχουμε 1,3 δισ. ευρώ έργα “παρατημένα”, στον Αχελώο -ας κάνουμε κάτι γι’ αυτά.

Πριν 21 χρόνια, ο αείμνηστος καθηγητής μου και πρόεδρος του Τμήματος είπε, σε μας τους φοιτητές του, ότι “τα δημόσια έργα γίνονται με χρήματα των γονιών σας και γι’ αυτό θα πρέπει να τα σέβεστε”. Ας σεβαστούμε, λοιπόν, αυτά τα χρήματα που έχουν ήδη δοθεί».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας αναφέρθηκε τόσο στις φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισε η Θεσσαλία, όπως η μεσογειακή καταιγίδα «Ιανός» τον Σεπτέμβριο του 2020 και ο σεισμός στην περιοχή της Ελασσόνας τον περασμένο Μάρτιο, όσο και στα θέματα που αντιμετώπισαν οι μηχανικοί, όπως οι προθεσμίες για τα αυθαίρετα, αλλά και για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

«Ενεργοποιήσαμε το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών και για τον “Ιανό” και για τον σεισμό στην Ελασσόνα -170 μηχανικοί συνέδραμαν το έργο της Πολιτικής Προστασίας. Και υπό τον Περιφερειάρχη, κ. Αγοραστό είναι παραδεκτό από όλους ότι ο μηχανισμός κινήθηκε πάρα μα πάρα πολύ γρήγορα», τόνισε ο κ.Παπαγεωργίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο  Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Νούσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας-Εξυπηρέτησης του Πολίτη Νίκος Καραγιάννης, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Μουζακίου Φάνης Στάθης, Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου και Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, o Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ν. Καρδίτσας Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας Περικλής Κορκώτσιος, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Αθανάσιος Μαρκινός και ο Πρόεδρος Πολιτιστικών Φορέων ν. Καρδίτσας Εμμανουήλ  Στεργιόπουλος.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com