ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΦΘΗΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στο πλευρό των παραγωγών ο Χρήστος Κέλλας

«Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών συμφωνούν με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους και είναι υπέρ της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού. Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τις προτάσεις τους  για το Σχέδιο Νόμου, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση και αυτό θα κάνουμε».

Τούτο δήλωσε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, Βουλευτής ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας κ. Βασίλη Λιγούδη και τον Πρόεδρο του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Λάρισας κ. Δημήτρη Πούρικα.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων των λαϊκών αγορών έθεσαν στον Λαρισαίο πολιτικό τις προτάσεις τους επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και συζήτησαν διεξοδικά τα αιτήματά τους, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης των λαϊκών αγορών, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των καταναλωτών.

«Οι λαϊκές αγορές της χώρας απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης και αποδοχής των Ελλήνων καταναλωτών και σε αυτό συντελούν οι κλιματολογικές συνθήκες και το εύρος προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας, που παράγουμε», ανέφεραν οι κύριοι Λιγούδης και Πούρικας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να περιφρουρήσει την δυνατότητα των παραγωγών να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα τους στον καταναλωτή, ώστε οι λαϊκές αγορές της Ελλάδος να συνεχίσουν να είναι οι καλύτερες σε όλη την Ευρώπη.

Προτάσεις επί του Νομοσχεδίου

Οι παραγωγοί διαφωνούν με την προκήρυξη των νέων αδειών και των θέσεων κάθε χρόνο, ζητούν απρόσκοπτη προσέλευση των αγροτών στις λαϊκές αγορές και θεωρούν δικαίωμα του κάθε αγρότη – παραγωγού να εκδίδει άδεια καταθέτοντας ΟΣΔΕ, Ε9, βεβαίωση ασφαλιστικής ικανότητας και κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότη, ώστε να μπορεί να διαθέτει την παραγωγή του στις λαϊκές.

Ακόμη, διαφωνούν με την αποστολή e – mail, στην πλατφόρμα e – καταναλωτή, εφόσον μόνο τα super market με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, υποχρεούνται να ενημερώνουν την πλατφόρμα μετά τις 30/6/2021.

Επίσης, ζητούν σύσταση πενταμελών επιτροπών βελτίωσης – απόδοσης θέσεων και θεωρούν αναγκαία την αποσαφήνιση, ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χάνουν την υπάρχουσα θέση τους, σε περίπτωση που τα μόριά τους δεν επαρκούν για να πάρουν καλύτερη θέση.

Σε ό, τι αφορά τις ποινές, οι παραγωγοί, μεταξύ άλλων, διαφωνούν στην απώλεια άδειας για την μη πώληση προϊόντων σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ / ΕΛΓΑ, καθώς και στην τρίμηνη ανάκληση άδειας για πολλαπλές παραβάσεις.

Χρ. Κέλλας

Ο κ. Κέλλας χαρακτήρισε δίκαια πολλά από τα αιτήματα των παραγωγών, αναφέροντας, χαρακτηριστικά, τη μείωση για επιβολή ποινής του ποσοστού υποχρεωτικής πώλησης, τη μείωση της ποινής για πολλαπλές παραβάσεις και την αυτόματη ανανέωση όσων παραγωγών έχουν ήδη άδεια – θέση σε λαϊκές αγορές, ενώ δήλωσε βέβαιος, ότι η ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης θα τα αντιμετωπίσει θετικά.

Με την ευκαιρία, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ συνεχάρη τους παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού και την εφαρμογή των προβλεπόμενων υγειονομικών κανονισμών, ενώ τόνισε:

«Οι λαϊκές αγορές ανέκαθεν αποτελούσαν το καταφύγιο του καταναλωτή για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ας μην ξεχνούμε ότι αρκετοί παραγωγοί στο νομό μας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τους πρόσφατους παγετούς και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ