ΗΤΑΝ 7 ΤΟΥ ΜΑΗ 1999…

Επιμέλεια – Φωτογραφία : Δημήτρης Καστανάρας

Ήταν αρχές Μαΐου 1999 και η αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ γινόταν πιο έντονη στο Βελιγράδι.

Η οικογένεια του Vlada είχε περάσει πολλές νύχτες τις τελευταίες εβδομάδες με άλλους στο υπόγειο της πολυκατοικίας τους καθώς χτυπούσαν οι σειρήνες για  αεροπορική επιδρομή και προσευχόντουσαν να μην πέσει  πύραυλος και  χτυπήσει τα σπίτια τους.

Σκέφτηκαν ότι ήταν τυχεροί που ζούσαν ακριβώς δίπλα στην κινεζική πρεσβεία.

Καθώς ο Vlada και ο γιος του πλησίαζαν τις γυάλινες πόρτες του κτιρίου τους στο σκοτάδι, τα αμερικανικά αεροσκάφη B-2 stealth ήταν στον ουρανό πάνω από το Βελιγράδι και είχαν κλειδώσει τις ακριβείς συντεταγμένες ενός στόχου που επιλέχθηκε και καθορίστηκε από τη CIA.

Το μόνο που άκουσε ο Vlada στην αρχή ήταν ο θόρυβος του πυραύλου. Δεν υπήρχε χρόνος για μετακίνηση. Οι πόρτες γκρεμίστηκαν, τα τζάμια πετάχτηκαν μέτρα μακριά σε χίλια κομμάτια.

“Η δύναμη της πρώτης βόμβας μας σήκωσε κυριολεκτικά στον αέρα και μας πέταξε μέτρα μακριά …  Στη συνέχεια έπεσαν περισσότερες βόμβες. Όλα τα παραθυρόφυλλα στο μπλοκ αποσπάστηκαν από την έκρηξη, έσπασαν όλα τα παράθυρα. ”

Σκηνές  χάους άρχισαν να επικρατούν καθώς η πρεσβεία της Κίνας καιγόταν,  οι εργαζόμενοι που ήταν γεμάτοι αίμα και σκόνη πηδούσαν από τα παράθυρα για να ξεφύγουν.

Πολιτικοί κοντά στον Μιλόσεβιτς – που είχαν κατηγορηθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από ένα διεθνές δικαστήριο – καταγγείλανε τον βομβαρδισμό ως το τελευταίο παράδειγμα βαρβαρότητας του ΝΑΤΟ.

“Δεν μπορούσαμε να πάμε μέσα. Υπήρχε πολύς καπνός, δεν υπήρχε ηλεκτρική ενέργεια και δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα. Ήταν φρικτό”, είπε ο Shen.

Εντόπισα έναν άνθρωπο που γνώριζα, ο οποίος είχε δέσει κουρτίνες για να βγει από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο. «Δεν είδαμε ότι τραυματίστηκε και δεν το πρόσεξε ούτε ο ίδιος. Μόνο όταν κούνησα το χέρι του συνειδητοποίησα ότι τα χέρια μου ήταν καλυμμένα με το αίμα του. Του είπα « είσαι τραυματισμένος! ” – αλλά όταν το είδε, πέθανε. ”

Το αποτέλεσμα αυτού του βομβαρδισμού ήταν  να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν 20 υπάλληλοι της πρεσβείας.

Το ημερολόγιο έγραφε 07 – Μαΐου  1999

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ