ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΦΙΑΣΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΝΔ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Ο πρωθυπουργός ζητούσε αγορά πατεντών. Οι ευρωβουλευτές του κόμματος καταψήφισαν την άρση στο Ευρωκοινοβούλιο 

Σε πανικό βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, η κυβερνητική παράταξη από τη συζήτηση που έχει ανοίξει σε παγκόσμιο επίπεδο για την άρση των πατεντών ώστε τα εμβόλια να γίνουν ακόμη πιο προσβάσιμα σε όλο τον πλανήτη.

Σε ένα ζήτημα που είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο να ολοκληρωθεί, το κυβερνών κόμμα επέλεξε να λειτουργήσει μικροπολιτικά εμφανίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχεδόν ως τον… εμπνευστή της πρωτοβουλίας για άρση των πατέντων.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ελαφρώς διαφορετική και τα γεγονότα διαψεύδουν τόσο τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και τη Νέα Δημοκρατία.

Κυβερνητικές πηγές, Αριστοτελία Πελώνη και Νέα Δημοκρατία, στην πρεμούρα τους να απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε στηρίξει μια τέτοια πρόταση εδώ και αρκετούς μήνες, εμφάνισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπέρμαχο της πρότασης για άρση των πατέντων ήδη από τον Απρίλιο του 2020.

Ωστόσο, αυτό που δεν αναφέρει το Μαξίμου είναι το γεγονός ότι στο άρθρο του Κ. Μητσοτάκη με τον Η. Μόσιαλο γινόταν αναφορά για αγορά των πατεντών από την Ε.Ε. και όχι απελευθέρωση.

«Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές» ανέφερε τότε ο πρωθυπουργός, μια πρόταση πολύ διαφορετική από εκείνη που μπήκε χθες στην διεθνή συζήτηση έπειτα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Παράλληλα, δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο είχε απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της βουλής αναφέροντας:

“Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, «τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες»; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο.”

Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Όμως είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο πολίτης πάνω από όλα να έχει υπεύθυνη ενημέρωση. Να μην την έχει μόνο από την κυβέρνηση. Να την έχει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα».

Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός, όμως, είναι, πλέον, διπλά εκτεθειμένοι, καθώς, όπως αποκαλύπτουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ευρωομάδα της καταψήφισε την άρση των πατεντών στο Ευρωκοινοβούλιο μόλις πριν από οκτώ ημέρες!

Οι Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης αποκάλυψαν το φιάσκο της Ν.Δ. με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Διατηρεί το δικαίωμα της αυτογελοιοποίησης…

Το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την αντιπαράθεση γύρω απ’ το θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, καλώντας τον να καταθέσει επίσημο αίτημα στην Ε.Ε..

«Διατηρεί το δικαίωμα αυτογελοιοποίησης», τονίζει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση απαντώντας σε πηγές της Ν.Δ., που μετά το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσπαθούσαν να πείσουν πως ήταν πρώτος ο πρωθυπουργός που διατύπωσε τη σχετική πρόταση.

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι «πηγές του» επιμένουν ότι ήταν δική του η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, για την οποία χλεύαζε τον κ. Τσίπρα μιλώντας για «εμβολιόδεντρα» στη Βουλή. Έχει δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση και αυτός και οι υπουργοί του που ειρωνεύονταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας και η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ωστόσο, επειδή δυστυχώς δεν είναι απλά ανέμελος σχολιαστής  ή αρθρογράφος αλλά πρωθυπουργός, περιμένουμε να ενημερώσει ποιες πρωτοβουλίες πήρε στην ΕΕ και διεθνώς για την άρση της πατέντας εδώ και έξι μήνες. Για να μην εκτίθεται, δεν πήρε απολύτως καμία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντίθετα, συμπληρώνει:

«1. Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

2. Τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου.

3. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.

4. Το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;​»

Νωρίτερα ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «τομή» τη χθεσινή ημέρα κατόπιν της σχετικής θετικής πρότασης της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «είναι ο παράγοντας για να κερδίσουμε τη μάχη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «ήδη το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερψήφισε την ίδια πρόταση, αλλά δυστυχώς οι εκπρόσωποι της ΝΔ δεν την είχαν ψηφίσει» και πως «το ερώτημα είναι αν έστω στο… και 5′ θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης πρόταση στην Κομισιόν για να ζητήσει και η ΕΕ την άρση της πατέντας στα εμβόλια». Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει πίσω τη «λάθος γραμμή».

Πριν από λίγους μήνες πάντως ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής Γραφείου Τύπου Ν.Δ., χαρακτήριζε «μπούρδες» την πρόταση Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ για την άρση της πατέντας για τα εμβόλια και αδιάψευστος μάρτυρας είναι και τα σχετικά βίντεο.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ