ΤΟ ΚΑΑ ANIMUS ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ

Η απόφαση της επιτροπής ελέγχου που συστήθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας

Στη Λάρισα σήμερα Τρίτη 27-4-2021 και ώρα 10.00 π.μ. η επιτροπή ελέγχου Κέντρων Α-Α. άρθρου 4 του Π.Δ. 395/1993 που συγκροτήθηκε βάση της υπ’ αριθμ.πρωτ. οικ.263536/07-10-2020 απόφασης του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και αποτελείται από τους:

  • Ζήγρα Γεώργιο, Δ/ντής της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Ελ-Χάουι Ιωάννη, Πολιτικός μηχανικός της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλίας,
  • Γιαννακόπουλο Κων/νο, Ιατρός εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και γραμματέα της επιτροπής την Λυγούρα Πολυξένη υπάλληλο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αφού έλαβε υπόψιν τα ανωτέρω σχετικά διενήργησε έλεγχο στο ΚΑΑ.ANIMUS κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

Το ΚΑΑ ANIMUS τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα του COVID 19 με μεγάλη αυστηρότητα και παραδειγματισμό και είναι αυτά που προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

– Η θερμομέτρηση ,η απολύμανση, η συμπλήρωση ερωτηματολογίου, η χρήση διπλής μάσκας, η χρήση ασπίδας προσώπου, η χρήση αραχνοΰφαντης ποδιάς, τα ποδονάρια και τα γάντια είναι απαραίτητα για όλο το προσωπικό. Το προσωπικό της κάθε πτέρυγας είναι συγκεκριμένο και δεν γίνονται μετακινήσεις από πτέρυγα σε πτέρυγα .

“Δύο φορές την εβδομάδα γίνονται rapid test σε όλο το προσωπικό καθώς και το Σαββατοκύριακο γίνονται μοριακά test σε όλο το προσωπικό σε όλες τις βάρδιες

-Επίσης υπάρχει σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δύο φορές την εβδομάδα το προσωπικό και οι ασθενείς υποβάλλονται σε μορικά test και τα αποτελέσματα δηλώνονται στην ΗΔΙΚΑ.

-Στη ΜΑΦ γίνονται rapid test σε όλο προσωπικό κάθε μέρα και σε κάθε βάρδια.

-Οι πτέρυγες covid-19 Α και Γ βρίσκονται σε διαφορετικό κτίριο από εκείνα που νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν αποκατάσταση. Είναι δυναμικότητας 100 κλινών και το προσωπικό που απασχολείται αποκλειστικά σε αυτές τις πτέρυγες είναι εμβολιασμένο ή έχει νοσήσει από τον ιό και έχουν αναπτύξει προστατευτικά αντισώματα. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας των δύο πτερύγων covid δεν νόσησε κανείς από το προσωπικό.

-Ο εμβολιασμός του προσωπικού ξεκίνησε αρχές Φεβρουάριου. Το ιατρικό προσωπικό είναι όλο εμβολιασμένο εκτός από μια θηλάζουσα μητέρα για την οποία ο εμβολιασμός έχει προγραμματιστεί τον επόμενο μήνα. Από το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί περίπου το 50% οι εμβολιασμοί συνεχίζονται μετά από διαρκή ενημέρωση υπέρ του εμβολιασμού από τους ειδικούς επιστήμονες του ομίλου.

-Τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στο κέντρο αρχικά ήταν 5-6 άτομα από το προσωπικό το οποίο ήταν ανεμβολίαστο και έτσι έγινε η διασπορά μέσα στη δομή. Είκοσι ασθενείς διεκομίσθησαν στο εφημερεύον νοσοκομείο και αφού αξιολογήθηκαν ιατρικά επέστρεψαν στο Κ.Α.Α. χωρίς να καταγραφεί θάνατος από Covid 19. Το προσωπικό που νόσησε με covid-19 ήταν ασυμπτωματικό ή ολιγοσυμπτωματικό.

-Κατά τον έλεγχο καταγράφηκαν οι ακόλουθες μαρτυρίες από άτομά του προσωπικού:

-Η κα Θ.Σ Νοσηλεύτρια ανέφερε ότι όλο το προσωπικό υποβάλλεται συχνά σε test.To προσωπικό των covid πτερύγων εργάζεται αποκλειστικά μόνο σε αυτές τις πτέρυγες, είναι εμβολιασμένο και τηρούνται όλα τα προστατευτικά μέτρα.

-Η κα Π.Ι Νοσηλεύτρια ανέφερε ότι κάθε πτέρυγα έχει το δικό της προσωπικό και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Γίνεται χρήση ασπίδας και αλλαγή χρήσης αραχνοΰφαντης ποδιάς από ασθενή σε ασθενή .Γίνονται test συχνά σε ασθενείς και συνοδούς.

Γίνονται απολυμάνσεις και τα ιατρικά απόβλητα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και κίτρινες σακούλες. Συνεχίζεται ο εμβολιασμός του προσωπικού.

-Η κα Ζ.Α Φυσιοθεραπεύτρια ανέφερε ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Υπάρχει άφθονος εξοπλισμός τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς (αραχνοϋφαντες ποδιές, ποδονάρια, γάντια). Γίνονται συχνά test. Δεν γίνεται ανταλλαγή προσωπικού από πτέρυγα σε πτέρυγα.

-Κατατέθηκε η σύμβαση «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» στην οποία πληρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που αφορούν τα ιατρικά απόβλητα .

(Τα ονοματεπώνυμα των μαρτύρων βρίσκονται στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και είναι στη διάθεση των Αρχών).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Το ΚΑΑ. ANIMUS λειτουργεί και τηρεί τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ υποδειγματικά.

Το προσωπικό που εργάζεται σε covid-19 πτέρυγες δεν αναμειγνύεται με το προσωπικό που εργάζεται σε non-covid-19 πτέρυγες.

Το προσωπικό των covid-19 πτερύγων είναι εμβολιασμένο ή φέρει προστατευτικό τίτλο αντισωμάτων από προηγούμενη νόσηση. Το νοσηλευτικό προσωπικό του non-covid πτερύγων υπολείπεται κατά 50% περίπου στον εμβολιασμό .

Μια μικρή εστία covid-19 που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες ελέγχθηκε άμεσα χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις σε ασθενείς και προσωπικό. Τα ιατρικά απόβλητα φυλάσσονται και απομακρύνονται από τη δομή με την προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ