ΗΤΑΝ 8 ΜΑΗ 1945…

Επιμέλεια: Δημήτρης Καστανάρας

Ήταν  8 Μαΐου πριν από 76 χρόνια στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας, όταν  ο κόσμος μάθαινε επίσημα ότι η Γερμανία είχε παραδοθεί και είχε έρθει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ευρώπη.

Ένας  Παγκόσμιος Πόλεμος, που ξεκίνησε το 1939 η ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ και οδήγησε στο αιματοκύλισμα όλον τον κόσμο, τελείωσε με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Βέρμαχτ.

Την ίδια μέρα, τα μεσάνυχτα στο Βερολίνο υπογραφόταν η ιστορική «Πράξη Συνθηκολόγησης» του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η δεύτερη -και οριστική πράξη Συνθηκολόγησης, μετά την πρώτη στις 7 Μαΐου στη Ρεμς.

Οι Σοβιετικοί δεν ήταν παρόντες σε εκείνη την πρώτη υπογραφή και επέμειναν να επαναληφθεί η Συνθηκολόγηση, κάτι που έγινε τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου στο Βερολίνο. Ήταν απλώς διαδικαστικό, αλλά αναγκαίο.

Για τις συμμαχικές δυνάμεις εναντίον του Χίτλερ, με επικεφαλής την τότε Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, παρά τα απερίγραπτα δεινά του πολέμου και τις απώλειες, η ημέρα εκείνη ήταν μέρα χαράς. Δεν ήταν το ίδιο όμως για τη γονατισμένη Γερμανία, που διαιρέθηκε σε ζώνες κατοχής ανάμεσα στους νικητές του πολέμου. Η ολοκληρωτική στρατιωτική ήττα γέμιζε τους κατοίκους της με ντροπή και ενοχές. Η εισβολή του Τρίτου Ράιχ στην Πολωνία πυροδότησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου η ναζιστική Γερμανία διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας χωρίς προηγούμενο. Κυρίως όμως τη μαζική εξόντωση έξι εκατομμυρίων Εβραίων.

Το ημερολόγιο έγραφε 8 Μάη 1945

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ