ΈΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ – ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 20:00 στην κεντρική πλατεία για τα αμερικανικά μαχητικά που έφτασαν στην 110 Π.Μ.

Η παρουσία 12 μαχητικών F-15 της USAFE  που προσγειώθηκαν ήδη από την Πέμπτη στην 110 Πτέρυγα Μάχης,  για συνεκπαίδευση με την Πολεμική μας Αεροπορία και των 200 ιπτάμενων, τεχνικών και  βοηθητικού προσωπικού,  είναι  ακόμα μια απόδειξη ότι η χώρα μας είναι “χωμένη ως το λαιμό” στους ανταγωνισμούς, για το ποια μονοπώλια ποιων χωρών θα βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Με βάση την ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η ΝΔ, παραχωρείται “γη και ύδωρ”,  όλες οι στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές της χώρας είναι στη διάθεση των Αμερικάνων, ο εναέριος χώρος της χώρας γίνεται «κέντρο διερχομένων» για στρατιωτικές δυνάμεις που ανοίγονται προς τη Μαύρη Θάλασσα, ή στηρίζουν από το Αιγαίο τις επιχειρήσεις τους εκεί.  Άλλωστε, η 110 Πτέρυγα Μάχης ως Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων είχε ήδη λειτουργήσει στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΝΑΤΟικής Νότιας Πτέρυγας και πήρε μέρος σε πολλές αποστολές υποστήριξης ιμπεριαλιστικών πολέμων. Στην 110 πτέρυγα μάχης στάθμευαν drones,  μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ, τα οποία σάρωναν όλη την περιοχή από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, F-16, της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ  έχει προχωρήσει και η κατασκευή υποδομών για τη φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ (KC-135) της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Οι κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις έχουν στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία. Είναι άρρηκτα δεμένες με τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Σε  μια περίοδο που το φιτίλι του πολέμου είναι αναμμένο στην περιοχή της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας, με τη συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός και την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, η παρουσία των αμερικάνικων αεροσκαφών στη Λάρισα, η πρόσφατη  αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος», «μια ανάσα» από τα καυτά μέτωπα των ανταγωνισμών, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για την “αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ”, προμηνύουν νέες επικίνδυνες εξελίξεις  για τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Οι προσπάθειες της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, φέρνουν όλο και πιο κοντά τεράστιους κινδύνους για το λαό, τον κάνουν στόχο και όμηρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο ισχυρισμός ότι έτσι προστατεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι φαιδρός. Οι εξελίξεις ειδικά των τελευταίων χρόνων στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό το αποδεικνύουν περίτρανα, καθώς με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και με όχημα τη «διατλαντική συνοχή» έρχεται ολοένα και πιο κοντά η επικίνδυνη προοπτική της συνεκμετάλλευσης.

Μπροστά σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή πάλη για την καταδίκη της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για το ξήλωμα όλων των ξένων βάσεων, την ακύρωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λάρισα καλούν το λαό της πόλης, στο συγκέντρωση που οργανώνουν τη Δευτέρα 10 Μάη, στις 20:00 στην κεντρική πλατεία, προκειμένου να δοθεί μια πρώτη αποφασιστική απάντηση, στην μετατροπή  της πόλης σε πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ