ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ ΚΑΙ ΚΚΕ ΤΙΜΗΣΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΝ 76η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Εκδήλωση για τα 76 Χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στο μνημείο των 40 εκτελεσθέντων στο «Αντιαεροπορικό» πραγματοποίησαν οι  Κομματικές Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ παράρτημα Λάρισας, σήμερα το πρωί, στο Ομορφοχώρι. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Στεργιανή Σιούλα, μέλος του Γραφείου του  Συμβούλιου Περιοχής  Θεσσαλίας της ΚΝΕ και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Μάρκο Κολοβό, αντιπρόεδρο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ του παραρτήματος Λάρισας.

Η Στεργιανή Σιούλα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:  «Σήμερα αυτή η μέρα νίκης έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την χώρα μας, επειδή η λαϊκή πάλη  κατάφερε  και έστειλε την ναζιστική Χρυσή Αυγή σε δίκη, και καταδίκασε στη λαϊκή κοινή γνώμη το φασισμό για ακόμα μια φορά. Όμως  κατάλοιπά της υπάρχουν ακόμα. Τις σάπιες ιδέες τους τις συναντάμε ακόμα. Ρατσιστικές απόψεις όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ο εχθρός και ότι αυτοί φταίνε για όλα, χρειάζεται να χτυπιούνται στη ρίζα τους.

Ο εχθρός είναι ένας και κοινός για τους λαούς, που μας στερεί τη ζωή που δικαιούμαστε να ζούμε. Είναι ο καπιταλισμός ο ορατός εχθρός,  η Ε.Ε. το ΝΑΤΟ, και τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Το φασιστικό δηλητήριο δεν πιάνει τόπο ειδικά όσο υπάρχουν μέλη της ΚΝΕ μέσα στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, που αγωνίζονται για  τα δίκαια αιτήματά μας  και τις ιδέες μας με  κάθε τρόπο.

Οι τελευταίες εξελίξεις που θέλουν την περιοχή μας να εμπλέκεται  περισσότερο στα σχέδια τους, με τα μαχητικά F15 που προσγειώθηκαν ήδη στην 110 πτέρυγα μάχης, εδώ στη Λάρισα, για συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία και η παρουσία 200 ιπτάμενων, τεχνικών και βοηθητικού προσωπικού, είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η χώρα μας είναι “χωμένη ως το λαιμό” στους ανταγωνισμούς για το ποια μονοπώλια, ποιων χωρών θα βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Δεν θα μείνουμε θεατές, να γινόμαστε ο λαός στόχος των ιμπεριαλιστικών κέντρων, για τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς με τους λαούς των άλλων χωρών δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Εναντιωνόμαστε στην πολιτική τους και στις συμφωνίες για τα κέρδη τους και διεκδικούμε την απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και την συμμετοχή της στους πολέμους.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στο αυριανό συλλαλητήριο στις 8.00 στην κεντρική πλατεία, προκειμένου να δοθεί μια πρώτη αποφασιστική απάντηση στη μετατροπή της πόλης σε πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Στη συνέχεια ο Μάρκος Κολοβός έκανε την κεντρική ομιλία και μεταξύ άλλων μίλησε για την ιστορία του μνημείου όπου έγινε η εκδήλωση και ανέφερε ότι: «Στις 8 Μάρτη 1944  η ανωτέρα Διοίκηση των Γερμανών σε αντίποινα, στην ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας νούμερο 53, με 450 Γερμανούς στρατιώτες από τους αντάρτες του τάγματος μηχανικού του Ολύμπου του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον συμπατριώτη μας (Βρατσάνο) Αντώνη Αγγελούλη, διέταξε την εκτέλεση 40 αγωνιστών πατριωτών από τη Λάρισα και τα περίχωρα, από το στρατόπεδο κρατουμένων που λειτουργούσε σε αυτόν εδώ το χώρο , με το όνομα «Αντιαεροπορικό».’ Έτσι λίγο  πριν χαράξει μπήκαν στα κελιά στρατιώτες των Ες-Ες με τους δοσίλογους και ανέγνωσαν τα 40 ονόματα των μελλοθάνατων. Όταν τους φόρτωναν στα καμιόνια και κατάλαβαν ότι πάνε για εκτέλεση άρχισαν να φωνάζουν «ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» για να καταλάβουν οι άλλοι συγκρατούμενοί τους  ότι πάνε για εκτέλεση. Στους εκτελεσμένους ξεχώρισαν 5 γυναίκες, μεταξύ αυτών η ηρωική ΕΠΟΝΙΤΙΣΣΑ Δήμητρα Τσάτσου, κομμώτρια από τη Λάρισα, που η υπέροχη στάση της παρά τα μεσαιωνικά βασανιστήρια που υποβλήθηκε  για να καταδώσει τους συντρόφους της, κατέπληξε τους πάντες. Ακόμα πριν πεθάνει πρόλαβε να φωνάξει: «χιτλερικά γουρούνια και ένας   Έλληνας να μείνει η Ελλάδα δε θα σβήσει, θα παλέψει γι’ αυτή, ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι: «Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, οι Απόγονοι και οι Φίλοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιμώντας την Αντιφασιστική Νίκη, 76 χρόνια μετά:

Καταγγέλλουμε την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την επιχείρηση αναθεώρησης και παραχάραξης της Ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, την εξομοίωση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού με τον Φασισμό.

Καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ που για τα γεωστρατηγικά, οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων – για έλεγχο αγορών, πηγών και δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων – καταστρέφουν ολόκληρες χώρες και προκαλούν πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους που οδηγούνται στη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Η Κυβέρνηση της Ελλάδας, όλα τα αστικά κόμματα, προωθούν την ολοένα βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, μετατρέπουν τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο με τις στρατιωτικές βάσεις, με κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους γειτονικούς λαούς.

Καταγγέλλουμε τη σχεδιασμένη εκδήλωση που προγραμμάτισε οργάνωση φασιστοειδών, με διασυνδέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τις 17 – 23 Μάη στα Χανιά της Κρήτης για να τιμήσουν τη …» τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών», δηλαδή την επίθεση των ναζί στην Κρήτη για την κατάληψη του νησιού! ( η όποια αναβλήθηκε μετά την κατακραυγή) Πρόκειται για ενέργεια βεβήλωσης της ιστορικής μνήμης και συνείδησης του λαού μας.

Καταγγέλλουμε όλους όσους συμμετείχαν στο να  και επιτρέψουν  να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση που προσβάλει βάναυσα την Ελληνικό λαό.  Αποτελεί πρόκληση πρώτης γραμμής όχι μόνο στους αγωνιστές Αντιστασιακούς, αλλά σε όλον τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα της Κρήτης που έγραψε λαμπρή σελίδα στην Ιστορία της Αντίστασης πληρώνοντας εκατόμβες θυμάτων στη Μάχη της Κρήτης για να αποκρούσει τα αερομεταφερόμενα ναζιστικά στρατεύματα και στη συνέχεια για την Απελευθέρωση.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης με την οποία επιδιώκει να περάσει μέσα από τα σχολεία η παραχάραξη της Ιστορίας με το αντι-επιστημονικό, αντι-παιδαγωγικό πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα».—–

Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις από τη Γερμανική Κυβέρνηση, χρέος στο λαό μας που πλήρωσε τις τεράστιες καταστροφές του κατακτητή στη χώρα μας και έδωσε εκατόμβες θυμάτων στην απελευθερωτική πάλη από τη ναζιστική κατοχή.

Σήμερα, που οι αστικές κυβερνήσεις φορτώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους που υποφέρουν από τις αντεργατικές πολιτικές, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την ολοένα μεγαλύτερη αδυναμία ικανοποίησης των αναγκών τους, επιβεβαιώνεται ότι ο καπιταλισμός δεν έχει τίποτα θετικό να δώσει στην ανθρωπότητα.

Με τα διδάγματα της Αντιφασιστικής Νίκης, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο απαιτώντας κλείσιμο των βάσεων του θανάτου. Παλεύουμε για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ. Παλεύουμε με το ΚΚΕ για την σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία.

Μπροστά στην πανδημία αλλά και σε βαθιά οικονομική κρίση, η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ αγωνιζόμαστε μαζί με το ταξικό εργατικό – λαϊκό κίνημα για την ενίσχυση και ανάπτυξη του Δημόσιου Τομέα Υγείας, για μέτρα προστασίας των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα, να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης που ήδη έχει εκδηλωθεί.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ