Γράφει η Φωτεινή Καλογερογιάννη, Διδάκτωρ Επιστημών της Αγωγής
«Ποιο εμβόλιο να κάνω, της Pfizer, της Astrazeneca, της Moderna ή να περιμένω να έρθει της Jonshon;»· «Κάπου άκουσα και για εκείνο το ρωσικό, το Sputnik V, μήπως είναι καλύτερο;»· «Πώς μπορώ να αλλάξω το εμβόλιο που δηλώθηκε στο σύστημα;»· «Γιατί να κάνω το εμβόλιο;»· «Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι πολλές και σοβαρές, έτσι δεν είναι;»· «Τα εμβόλια δεν παράγονται για να κερδοσκοπούν οι εταιρείες;»· «Μήπως τελικά δε μας τα λένε και όλα;».
Ερωτήσεις και αναρωτήσεις! Λίγο έως πολύ όλοι τις έχουμε ακούσει σε συζητήσεις, έχουν αναπαραχθεί με κάθε τρόπο στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν αποτελέσει για πολλούς αντικείμενο προβληματισμού, έντονων διαφωνιών ή ακόμα και συγκρούσεων δημιουργώντας και πάλι ένα κλίμα διαιρετικό ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν τον εμβολιασμό και σε όσους δεν τον αποδέχονται ή αλλιώς τους αρνητές – ονομασία που «πουλάει» περισσότερο!
Ένα κλίμα πόλωσης που εξυπηρετεί τον πολιτικαντισμό, την αύξηση της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας, τη διάδοση των fake news και την επικράτηση του φαινομένου που πήρε την ονομασία «infodemic» και έφερε στην επιφάνεια τις αρνητικές συνέπειες από την υπέρ και παρά πληροφόρηση στην εποχή της πανδημίας. Στον αντίποδα όλων αυτών πάντα η Επιστήμη με τα «όπλα» της: τους επιστήμονες γιατρούς, τα φάρμακα και τα εμβόλια.
Όλοι και όλα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Επιστήμονες από όλον τον κόσμο έχουν ενσκήψει στο πρόβλημα της πανδημίας και έχουν πετύχει την παραγωγή εμβολίων σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εμφάνιση του covid 19. Στόχος η προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος μας ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη νόσο και να προστατευτεί από αυτήν με απώτερο σκοπό την επίτευξη της ανοσίας. Έτσι, θα μειωθούν τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι, θα αποφορτιστούν τα νοσοκομεία και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας στις πλάτες τους και θα μπορέσουμε όλοι να επιστρέψουμε στις συνήθειες μας ή σ’ αυτό που μας αρέσει να λέμε «κανονικότητα».
Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, με χειροκρότημα την τόσο γρήγορη ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ας δεχτούμε τα «όπλα» της επιστήμης, καθώς είναι τα μόνα που έχουμε για να διασφαλίσουμε την υγεία που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι μας, το χρόνο που πέρασε αντιληφθήκαμε πόσο σημαντική είναι για την ζωή μας.
Μη χάνετε χρόνο. Εμπιστευτείτε τον γιατρό σας και ρωτήστε τον για την περίπτωσή σας -γιατί σίγουρα ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός και μπορεί να χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση/ καθοδήγηση. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να λύσετε τις απορίες σας με τους ειδικούς και όχι με ό,τι προβάλλεται στα μέσα ενημέρωσης και ό, τι αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σκεφτείτε ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι πολύ περισσότερα από όσα θα μας αφήσει ο covid 19, ειδικά στην περίπτωση που νοσήσουμε βαριά. Το είδαμε άλλωστε στις τόσες περιπτώσεις συνανθρώπων μας που νόσησαν βαριά είτε τους γνωρίζαμε από τον ευρύ ή στενό μας κύκλο είτε ακούσαμε γι’ αυτούς από το μέσα ενημέρωσης. Αρκετοί από αυτούς αντιμετώπιζαν για καιρό μετά την ίαση τους προβλήματα, ενώ πολλοί δεν τα κατάφεραν. Γι’ αυτό δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα εμβόλιο σώζει πολλές ζωές! Με την επιλογή του εμβολιασμού προστατεύουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας. Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, το παράδειγμα των ήδη εμβολιασθέντων σ’ όλο τον κόσμο και ας αφήσουμε πίσω τις φωνές του φόβου και της άγνοιας.
Ενημερωνόμαστε, Εμβολιαζόμαστε, Προστατευόμαστε και Προστατεύουμε…