ΌΧΙ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΕΠΑΛ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΕΙ

Ο σύλλογος διδασκόντων επικαλείται λόγους ασφαλείας των ανήλικων μαθητών και εκφράζει παράπονα για τη μη υλοποίηση πρότασης για εγκατάστασης προκάτ αιθουσών 

Με αφορμή τη σημερινή απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων να τοποθετήσει το 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας σε αίθουσες του ΤΕΙ Λάρισας, σας ενημερώνουμε ότι με σημερινή απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην μετακίνησή μας στο συγκεκριμένο χώρο.

Άλλωστε, προ μηνός είχαμε ζητήσει με έγγραφά μας από τη δημοτική αρχή για λόγους ασφαλείας και για λόγους ηρεμίας στην εκπαιδευτική κοινότητα, να μην τοποθετήσει το σχολείο μας στις αίθουσες του ΤΕΙ και να μεριμνήσει ώστε να τοποθετηθούν προκάτ αίθουσες στο προαύλιο του «πληγωμένου» διδακτηρίου μας.

Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έγινε και είμαστε αναγκασμένοι μαζί με τη διαφωνία μας να δημοσιοποιήσουμε αυτά τα έγγραφα:

Για την ασφάλεια στο χώρο του ΤΕΙ:

Στις 09-04-2021 ο σύλλογος διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ, για την πιθανή μετεγκατάσταση του σχολείου στο ΤΕΙ, έστειλε επιστολή μεταξύ άλλων και στο δήμο Λαρισαίων στην οποία αναφέρει:

Υπάρχει θέμα ασφάλειας μαθητών

«Διαπιστώσαμε (μετά την επίσκεψη των διευθυντών των ΕΠΑΛ στο χώρο του ΤΕΙ)  ότι Θα υπάρξει διασπορά των μαθητών σε 4 τουλάχιστον διαφορετικά κτίρια για να γίνονται τα θεωρητικά μαθήματα, ενώ οι χώροι των Εργαστηρίων βρίσκονται επίσης σε διαφορετικά και ιδιαίτερα απομακρυσμένα σημεία του campus.

Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι Διευθύνσεις των σχολείων θα μπορούν να έχουν μια γενική επίβλεψη του χώρου, όπως επιβάλλεται στα σχολεία, ενώ καθίσταται αδύνατη και η πραγματοποίηση εφημεριών και επιτήρησης των ανήλικων μαθητών στα διαλείμματα.

Ποιος θα φέρει την ευθύνη αν συμβεί κάτι σε ένα περιβάλλον, όπως του πρώην ΤΕΙ, όπου δεν θα υπάρχει επίβλεψη των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς, λόγω της τεράστιας (οι κτιριακές εγκαταστάσεις του μόνο καλύπτουν  800 στρέμματα) έκτασής του; Το campus είναι ξεκάθαρα σχεδιασμένο για να υποδέχεται ενήλικες φοιτητές και όχι ανήλικους μαθητές».

Για τις προκάτ αίθουσες

Για το θέμα της τοποθέτησης προκάτ αιθουσών στον αύλειο χώρο του σχολείου μας η διεύθυνση του σχολείου, υλοποιώντας σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων έστειλε επιστολή στις 15 Απριλίου στους αρμόδιους αντιδημάρχους κ.κ. Ντ. Διαμάντο και Θ. Δαούλα, στην οποία αναφερόταν τα εξής:

«Κύριοι αντιδήμαρχοι, με το παρόν έγγραφο θα ήθελα να θέσω υπόψη σας το αίτημα του σχολείου μας (2ο ΕΠΑΛ Λάρισας), για εγκατάσταση 16 οικίσκων, και χημικών τουαλετών, στον προαύλιο χώρο του διδακτηρίου μας, επί της οδού Καρδίτσης.

Οι οικίσκοι θα χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας για τους μαθητές μας, ως γραφείο Διεύθυνσης, εργαστήριο πληροφορικής.

Θεωρούμε ότι η πρότασή μας, που πιστεύουμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και σίγουρα μέχρι την έναρξη των μαθημάτων μετά το Πάσχα, έρχεται να δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα και αναστατώσεις που προκαλεί η μετεγκατάστασή μας στο Διδακτήριο του 3ου Γυμνασίου.

Σε γενικές γραμμές, με δεδομένο ότι αναμένεται να ανοίξουν και τα Γυμνάσια αμέσως μετά το Πάσχα, θα δημιουργηθεί θέμα με το ποια σχολεία θα κάνουν μάθημα πρωί και ποια απόγευμα.

Και επειδή εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στο 3° Γυμνάσιο

που τώρα μας φιλοξενεί, και επιπλέον έχουμε παρουσιάσει σε παλαιότερο έγγραφο την αναγκαιότητα το σχολείο μας να λειτουργεί σε πρωινή βάρδια, θεωρούμε ότι η τοποθέτηση των οικίσκων είναι μίας πρώτης τάξης λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Περί πρωινής και απογευματινής βάρδιας

Εν τάχει σας θυμίζουμε κάποιους από τους λόγους που επιβάλουν την πρωινή βάρδια :

Η απογευματινή βάρδια θεωρούμε αδύνατο να υλοποιηθεί εξαιτίας πολλών και αντικειμενικών προβλημάτων μεταξύ των οποίων είναι τα παρακάτω:

Μεγάλος αριθμός μαθητών μας έρχεται από χωριά, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους από τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ το οποίο δεν τους εξυπηρετεί επαρκώς το πρωί (αραιά δρομολόγια), πόσο μάλλον το απόγευμα που τα δρομολόγια είναι ακόμα πιο αραιά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν δρομολόγια.

Επίσης, πολλοί μαθητές μας εργάζονται οι ίδιοι για να συνεισφέρουν στα οικονομικά των οικογενειών τους και σε κάποιες περιπτώσεις, εξαιτίας της ανεργίας των γονιών τους, στηρίζεται επάνω τους όλη η οικογένεια. Τί θα γίνει με αυτούς τους μαθητές; Θα τους υποχρεώσουμε να επιλέξουν ανάμεσα στη δουλειά και το σχολείο;

Μαθητές μας που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλαδικές, τα απογεύματα, όπως όλοι γνωρίζουμε, παίρνουν την έξτρα βοήθεια που θεωρούν ότι χρειάζονται, για να πετύχουν τους στόχους τους. Θα τους στερήσουμε αυτή τη δυνατότητα;

Παράλληλα η εγκατάσταση των οικίσκων απαντά και σε άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση της διεύθυνσης και των καθηγητών στο ΑΡΧΕΙΟ του σχολείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί καθώς είναι ογκώδες, παλιό και καταλαμβάνει σε χώρο, δύο αίθουσες.

Τα τηλέφωνα του σχολείου που είναι γνωστά σε υπηρεσίες, υπουργεία, γονείς και μαθητές αυτή τη στιγμή είναι άχρηστα. Όποιος θέλει σήμερα να επικοινωνήσει μαζί μας, μας καλεί στο κινητό της Διευθύντριας!

Η υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, βρίσκεται στο διδακτήριό μας και επίσης δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Και φυσικά απαραίτητη είναι η προστασία του κτηρίου επί της οδού Καρδίτσης, που σήμερα είναι έρημο. Η ανάγκη πρόσβασης σε αυτό το κτήριο είναι συνεχής ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών (καλοκαιρινή εφημερία) για την εξυπηρέτηση μαθητών, γονέων, αποφοίτων κλπ.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και πιστεύω ότι θα εξετάσετε άμεσα και θα υλοποιήσετε την πρότασή μας».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι και την Παρασκευή 7 Μαΐου, ο κ. δήμαρχος με απόφασή του μας τοποθετούσε εκ νέου στο 3ο Γυμνάσιο για λειτουργία σε βάρδιες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί σήμερα, λίγα μόλις 24ωρα μετά, και χωρίς να έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τα παραπάνω, άλλαξε την απόφασή του και μας στέλνει στον επικίνδυνο για την ασφάλεια των ανήλικων μαθητών μας χώρο του ΤΕΙ.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ