ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΜΑΪΟΥ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Άννας Βαγενά

Από τις 14 Μαΐου – και όχι από την 1η Ιουνίου όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός –  απελευθερώνονται πλέον ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ενώ έχουν ήδη κοινοποιηθεί τα κατασχετήρια για χιλιάδες ακίνητα, με τις ημερομηνίες που αυτά βγαίνουν στο σφυρί.

Η κυβέρνηση, βέβαια, που νοιάζεται και προνοεί για τις ευάλωτες ομάδες, παρείχε υποτίθεται ένα εφεδρικό δίχτυ προστασίας για τους πληγέντες της πανδημίας. Τους έδωσε λέει τη δυνατότητα να καθυστερήσουν για μετά την 1η Ιουνίου την υπαγωγή τους στον νέο πτωχευτικό νόμο, δηλαδή μία παράταση… 17 ολόκληρων ημερών. Εφόσον, λοιπόν, πληρούνταν μία σειρά από κριτήρια, οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να υποβάλουν μία σχετική βεβαίωση πληγέντος, η οποία θα χορηγούταν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Μόνο που η κυβέρνηση εδέησε να εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση τη σχετικής πλατφόρμας στις 28/04/21, ενώ η προθεσμία υποβολής του πιστοποιητικού πληγέντος ήταν, βάσει του κυβερνητικού νόμου, την επομένη, δηλαδή στις 29/04/21.

Με ή χωρίς την παράταση των 17 ημερών για τους πληγέντες της πανδημίας, πάντως, η  ωμή αλήθεια παραμένει ότι η κυβέρνηση δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, όπως είχε υποσχεθεί, γιατί υπέκυψε στους εκβιασμούς και τις πιέσεις των θεσμών και των τραπεζών. Από την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστεί το καθεστώς ομηρίας και οικονομικής αδράνειας του πτωχευτικού κώδικα, αλλά θα ακολουθήσει και τσουνάμι πλειστηριασμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες συμπολίτες μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ