ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ «ΠΝΙΞΕΙ» ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ…

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Θέλει η κυβέρνηση να κρυφτεί, αλλά το Ευρωβαρόμετρο ξεσκεπάζει την κοινωνική απαισιοδοξία για το μέλλον, για την οποία έχουν τεράστια ευθύνη ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία δεν θα μπορούν να κρύβονται για πολύ καιρό ακόμα πίσω από την πανδημία.

Τον τελευταίο χρόνο έκαναν πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα κι αυτό αποκαλύπτεται κι από πρόσφατη έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου σύμφωνα με την οποία είναι μη εισπράξιμα 62 δισ. ευρώ χρεών από φόρους, ενώ το 2020 είναι 4,2 εκατομμύρια οι συμπολίτες μας που χρωστούν πάνω από 105 δισ. ευρώ ή το 60% του ΑΕΠ της χώρας σε εφορία, τράπεζες κι ασφαλιστικά ταμεία.

Μέσα σε 20 χρόνια το συνολικό χρέος αυξήθηκε σχεδόν 12 φορές κι ο αριθμός των οφειλετών περίπου πενταπλασιάστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2000 ο μέσος οφειλέτης χρωστούσε 9.980 ευρώ, αλλά το 2020 τον βάραιναν χρέη 23.870 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή για τους κινδύνους που συνεπάγονται για την πραγματική οικονομία από το σφίξιμο της θηλιάς γύρω από το λαιμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων. Αν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά αυτή η «ωρολογιακή βόμβα», οι συνέπειες θα είναι ολέθριες: συρρίκνωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, αύξηση της ανεργίας, μείωση των δημόσιων εσόδων. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε ότι αίρεται σε μερικές ημέρες το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, με βάση τον επαίσχυντο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκείνοι που θα πληρώσουν τη νύφη θα είναι οι ίδιοι που θα έπρεπε να είχαν προστατευτεί πρώτοι, η περίφημη μεσαία τάξη που τόσο πολύ εξαπάτησε η ΝΔ.

Γενναία ρύθμιση για Δημόσιο-τράπεζες

Κάθε ημέρα που περνά γίνεται όλο και πιο φανερή η αναγκη για μια γενναία ρύθμιση των χρεών της πανδημίας και προς το Δημόσιο και προς τις τράπεζες. Με βάση την προηγούμενη θετική εμπειρία της ρύθμισης των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε για χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής- ακόμα και κατά 60%- για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών, καθώς και την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις.

Για τα χρέη προς τις τράπεζες προτείνουμε για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες αναστολή πληρωμών, περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη, διαγραφή μέρους της οφειλής για τους ευάλωτους και τους πληττόμενους οφειλέτες. Σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο, επιμένουμε στην επαναφορά του ρόλου του Δημοσίου, αξιοποιώντας τη συμμετοχή του μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να αποκτήσουν επιτέλους οι μικρομεσαίοι πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα.

Προτεραιότητά μας η κοινωνική πλειοψηφία

Γενικότερα, η ενίσχυση της ρευστότητας περνά μέσα από  την κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού από τις συστημικές τράπεζες, ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων, ρύθμιση των οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ με τη διευκόλυνση πληρωμής σε τουλάχιστον 24 δόσεις, διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6% για το πρώτο εξάμηνο από την επανέναρξη της δραστηριότητας.

Κανείς δεν ισχυρίζεται πως ακόμα κι αν είχαν υλοποιηθεί από την πρώτη ημέρα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κατάσταση της οικονομίας στη μετά covid εποχή θα ήταν ιδανική. Οι μικρομεσαίοι, ωστόσο, είτε είναι εργαζόμενοι είτε επιχειρηματίες, θα επανεκκινούσαν από πολύ καλύτερο σημείο κι αυτό μας το λένε και οι εκπρόσωποί τους όπου σταθούμε και βρεθούμε. Υπάρχει, άλλωστε, μια ειδοποιός διαφορά των προτάσεών μας σε σχέση με τις κυβερνητικές πρακτικές. Όπως φάνηκε κι από την πρόταση της άρσης της πατέντας στα εμβόλια, προτεραιότητά μας είναι η κοινωνική πλειοψηφία. Προτεραιότητά τους είναι οι ισχυροί της αγοράς. Κι αυτό πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από καμία λίστα Πέτσα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ