ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣ ΒΟΛΤΑΡΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΛΚΑΖΑΡ (ΦΩΤΟ)

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε το απόγευμα της Δευτέρας τους Λαρισαίους που κινήθηκαν για τη βόλτα τους στο πάρκο του Αλκαζάρ, αφού ένας πανέμορφος τσαλαπετεινός επέλεξε την ίδια περιοχή συγκεντρώνοντας τα βλέμματα, με τα κινητά να παίρνουν φωτιά για να τον απαθανατίσουν.

Επιφυλακτικός με τους ανθρώπους ο τσαλαπετεινός, με τα χαρακτηριστικά χρώματα και το λοφίο του, έκανε τις βόλτες του στην περιοχή, δυσκολεύοντας αρκετά τους επίδοξους φωτογράφους τρέχοντας συνεχώς στο έδαφος και αλλάζοντας κατεύθυνση, με την αναγνώστρια της σελίδας να εξασφαλίζει ωστόσο τα πολυπόθητα πλάνα που ευγενικά μας παραχώρησε.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι τσαλαπετεινοί έρχονται στην Ευρώπη την άνοιξη και τα καλοκαίρια για να αναπαραχθούν, ενώ μια μικρή έρευνα μας έκανε γνωστό πως το συγκεκριμένο πτηνό επιλέχθηκε ως το εθνικό πτηνό του Ισραήλ, τον Μάιο του 2008, σε συνδυασμό με την 60η επέτειο της ίδρυσης του κράτους, μετά από εθνική δημοσκόπηση σε 155.000 πολίτες.

Σημειώνεται πως ο τσαλαπετεινός είναι το επίσημο πτηνό της επαρχίας Πουντζάμπ της Ινδίας, ενώ εμφανίζεται στον λογότυπο του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και είναι η επίσημη αθλητική μασκότ του Πανεπιστημίου. Αποτελεί τον πρωταγωνιστή πολλών τραγουδιών και η μορφή του απεικονίζεται σε γραμματόσημα διαφόρων κρατών, ενώ στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες» ο τσαλαπετεινός κατέχει περίοπτη θέση.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ