ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Θα συζητήσει για τις εκδηλώσεις της επετείου 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τη νέα χρήση των κτιρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Κεντρικού Καφενείου

Την ερχόμενη Τρίτη 18 Μαΐου και ώρα 20:00 μ.μ. συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ελασσόνας για να συζητήσει το επετειακό πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τη νέα χρήση του «Πνευματικού Κέντρου Βασιλείου Ν. Κυλώνη» (δημοτική βιβλιοθήκη) και τη νέα χρήση του Κεντρικού Καφενείου στην πλατεία Ελασσόνας.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένα όργανο διαβούλευσης εκπροσώπων φορέων και πολιτών με συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ελασσόνας συμμετέχουν 30 εκπρόσωποι συλλογικών φορέων (πολιτιστικά, αθλητικά και περιβαλλοντικά σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις, εκπρόσωποι εργαζομένων, επιμελητήρια, ομοσπονδία ΑμεΑ, σύλλογοι γονέων) και 10 πολίτες.

Στα μέλη της Επιτροπής έχουν σταλεί  ηλεκτρονικά οι εισηγήσεις και για τα τρία (3) θέματα και καλούνται αφού τις αξιολογήσουν, να προτείνουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, πριν πάνε για έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εισήγηση αναφορικά με τις επετειακές εκδηλώσεις:

Μετά από ανοιχτή πρόσκληση του δήμου τον περασμένο Ιανουάριο, ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 20 φορείς και πολίτες, των οποίων οι προτάσεις αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων.

Το προσχέδιο του προγράμματος που έχει σταλεί αναφέρει δράσεις στην πόλη της Ελασσόνας αλλά και σε κοινότητες, τη δημιουργία έντυπου αλλά και ηλεκτρονικού υλικού για τους ήρωες και την τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων στις προτομές των ηρώων, διήμερο Συνέδριο για την Τοπική Ιστορία, ανάρτηση με μπάνερ (μουσαμάδων) με εικόνες των Αγωνιστών της Επανάστασης και Αγωνιστών της περιοχής, τηλεοπτικά γυρίσματα τεσσάρων (4) αυτοτελών επεισοδίων με θέμα την τοπική ιστορία του Δήμου Ελασσόνας που συνδέεται με την επαναστατική περίοδο και συνεργασία με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, έκθεση κεντημάτων και ζωγραφιών με παραστάσεις ηρώων, έκθεση ζωγραφικής μαθητών με θέμα την Ελληνική Σημαία, εκδηλώσεις με την παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων, προβολή μουσικής ταινίας μικρού μήκους κ,α.

Τα μέλη της Επιτροπής καλούνται να γνωμοδοτήσουν για τις υποβληθείσες προτάσεις και να καταθέσουν νέες ή συμπληρωματικές προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής τους με βάση τον προϋπολογισμό του προγράμματος που θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εισήγηση αναφορικά με το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης:

Η δημοτική βιβλιοθήκη λειτουργούσε κατά κύριο λόγο στο ισόγειο και επεκτάθηκε στον α’ όροφο, χωρίς να υπάρχει εσωτερική σύνδεση όμως των δύο ορόφων. Οι λειτουργικές και δομικές ελλείψεις του ισογείου είναι αρκετές α) δεν υπάρχει επαρκής χώρος αναγνωστηρίου, β) δεν υπάρχει χώρος υγιεινής WC, γ) δεν υπάρχει κατάλληλο σύστημα θέρμανσης και ψύξης, δ) δεν έχει διατεθεί ο κατάλληλος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός βιβλιοθήκης.

Επιπλέον λόγω της εκτεταμένης υγρασίας και της υποβάθμισης του κτιρίου, ειδικά του α’ ορόφου, και εξαιτίας της ανάγκης να ενταχθεί το κτήριο σε ένα πρόγραμμα συντήρησης – αναβάθμισής του, που απαιτεί ολοκληρωμένη μελέτη, πολύ χρόνο και μεγάλο κόστος, η δημοτική αρχή αποφάσισε να μετακομίσει τη δημοτική βιβλιοθήκη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στον όροφο όπου μέχρι σήμερα στεγάζεται η ΑΕΝΟΛ.

Παρά το γεγονός ότι (α) έχουν ήδη παρέλθει περισσότερα από 20 χρόνια από τη δωρεά του κτηρίου, (β) έχει ήδη ανεγερθεί νέο κτήριο πνευματικού κέντρου στην Ελασσόνα, (γ) έχει ήδη δρομολογηθεί η διαμόρφωση νέας αίθουσας τοπικού πολιτισμού στον χώρο του Ωδείου, (δ) έχει ήδη δρομολογηθεί η επανάχρηση του ιστορικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού ως εκθεσιακού – μουσειακού χώρου και (ε) έχει ήδη δρομολογηθεί η διάθεση όλων των ορόφων του Πνευματικού Κέντρου Ελασσόνας για πνευματική και πολιτιστική χρήση (μεταφέρονται σε νέο κτήριο η ΔΕΥΑ και η ΑΕΝΟΛ), η δημοτική αρχή επιθυμεί να παραμείνει η χρήση του κτηρίου Κυλώνη ως πνευματικού κέντρου, έτσι ώστε να λειτουργεί επικουρικά προς τα ανωτέρω.

Έτσι, ενδεικτικά, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρος πινακοθήκης, εργαστηρίων ζωγραφικής, δημιουργικής έκφρασης, χορωδίας, ωδείου, κέντρου πληροφόρησης νέων, κέντρου ανάπτυξης καινοτομίας ή συνδυασμός των ανωτέρω κ.α.

Εισήγηση αναφορικά με το καφενείο «Κεντρικό» :

Το καφενείο «Κεντρικό» στην Κεντρική Πλατεία της Ελασσόνας αποτελούσε ιδιοκτησία, η οποία απαλλοτριώθηκε από το Δήμο Ελασσόνας για τη δημιουργία επιπλέον κοινόχρηστου χώρου πλατείας, ωστόσο λόγω της παρέλευσης πολλών ετών από την απαλλοτρίωση και τη μη καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης, άρθηκε η απαλλοτρίωση.

Ο Δήμος Ελασσόνας υποχρεώθηκε τότε να προχωρήσει στην αγορά του ακινήτου, χωρίς όμως να προβεί σε αποχαρακτηρισμό του κοινόχρηστου χώρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε το 2020 την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και την επανάχρηση του καφενείου ως δημοτικού κτιρίου. Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι η πολεοδομική τακτοποίηση του κτιρίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021. ( σημειώνεται ότι ένα τμήμα του κτιρίου χρησιμοποιείται σήμερα από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ελασσόνας και το ΚΑΠΗ Ελασσόνας).

Ωστόσο, για να ξεκινήσει η τεχνικο-οικονομική μελέτη της επανάχρησης του όλου κτιρίου, απαιτείται να έχει καθοριστεί με σαφήνεια η χρήση για την οποία προορίζεται. Για το λόγο αυτό καλούνται τα μέλη της Επιτροπής να καταθέσουν προτάσεις για την ειδικότερη χρήση του κτιρίου, οι οποίες θα αξιολογηθούν ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής τους με βάση τη δυνατότητα εκπόνησης της αντίστοιχης μελέτης και τον προϋπολογισμό του έργου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ