ΥΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 13.3 ΧΛΜ. ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ (ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ) Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τη σύμβαση του έργου για την κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου (Αμπελώνα) υπέγραψε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ περίπου που χρειαζόταν η περιοχή, ενώ το έργο θα είναι έτοιμο προς χρήση σε 12 μήνες», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, με τον πρόεδρο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου Σ. Τζιούφα να κάνει λόγο για ένα έργο ζωής για την περιοχή, σημειώνοντας πως το «σάπιο» δίκτυο του ’72 κατέγραφε σημαντικές απώλειες σε νερό και ρεύμα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.966.200.00 ευρώ, ενώ η πίστωση προέρχεται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» με συγχρηματοδότηση από το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ TAMΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ε.Γ.Τ.ΑΑ).

Το έργο θα κατασκευαστεί στο Δημοτικό διαμέρισμα Αμπελώνα της Κτηματικής περιοχής του Τ.Ο.Ε Β. Μάτι Τυρνάβου και το υπόγειο αρδευτικό δίκτυο που θα κατασκευασθεί θα αντικαταστήσει το επιφανειακό δίκτυο του Τ.Ο.Ε.Β. με κύρια στόχευση τη μείωση απώλειας νερού από το επιφανειακό δίκτυο.

«Με σχέδιο και προγραμματισμό προχωράμε ένα ακόμη έργο για τον αγρότη. Ένα έργο που αφορά την κατασκευή νέων υπόγειων αγωγών άρδευσης σε συνολικό μήκος 13,3 χλμ.» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου Σωτήρη Τζιούφα, το Διοικητικό Συμβούλιο και τις τεχνικές μας υπηρεσίες εκσυγχρονίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην πράξη. Βελτιώνουμε τις συνθήκες παραγωγής. Μειώνουμε το κόστος παραγωγής, μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας, βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι έργο ζωής γιατί είναι έργο παραγωγής. Δίνουμε κίνητρα στους ανθρώπους της υπαίθρου να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να συνεχίσουν να παράγουν» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου Σωτήρης Τζιούφας δήλωσε: «Ευχαριστώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου και όλων των αγροτών της περιοχής τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για το έργο που υπογράφουμε σήμερα. Είναι ένα έργο ζωής και ευελπιστούμε να τριπλασιάσουμε τα στρέμματα άρδευσης καθώς είχαμε υψηλά ποσοστά σε απώλειες νερού. Το δίκτυο είναι γερασμένο καθώς έχει κατασκευαστεί το 1972 και οι σωλήνες στο μεγαλύτερο μέρος είναι σάπιοι με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να χάνεται. Κατά συνέπεια έχουμε 70% απώλεια ρεύματος. Είναι ένα έργο που μας δίνει πνοή και λύνει πολλά προβλήματα».

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει:

Tην προμήθεια και τοποθέτηση:

300μ.μ. υπόγειων πλαστικών αρδευτικών αγωγών από σκληρό PVC 12.5 atm,

των απαραίτητων υδροληψιών διπλού ή ενός στομίου

τις συσκευές ασφαλείας του δικτύου.

Β. Την αντικατάσταση δέκα (10) αντλητικών συγκροτημάτων (κατακόρυφου άξονα),

λόγω παλαιότητας, με νέα υποβρύχια, σε δέκα υφιστάμενες γεωτρήσεις.

Γ.  Την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών πινάκων με νέους ηλεκτρικούς πίνακες – INVERTER, που αφορούν τα ανωτέρω αντλητικά συγκροτήματα, για εξοικονόμηση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, καλύτερη λειτουργία των αντλητικών συγκροτημάτων και ασφάλεια αυτών.

Το υπόγειο αρδευτικό δίκτυο που θα κατασκευασθεί θα αντικαταστήσει το επιφανειακό δίκτυο του Τ.Ο.Ε.Β. με σκοπό τη μείωση απώλειας νερού από το επιφανειακό δίκτυο.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ