ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

Ανακοίνωση – κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για το συλλαλητήριο της Πέμπτης με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσίασε τη Τετάρτη 12 Μάη διαδικτυακά το νέο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή και το οποίο φέρει κατ’ ευφημισμό τον τίτλο «Για την προστασία της Εργασίας», ενώ ο πραγματικός του τίτλος θα μπορούσε να είναι «Ενας ακόμα νόμος για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης».

Από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και τα σχετικά δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο, βασικοί άξονες του αντεργατικού νομοσχεδίου είναι:

  • Η άρση εμποδίων στην επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας, και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή, στο πλαίσιο μιας ακόμα εφαρμογής της «διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου», δηλαδή ξηλώματος του 8ώρου, και μάλιστα μέσα από ατομικές συμβάσεις.
  • Η αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους) τις οποίες μπορεί να επιβάλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μία ακόμα επιλογή έντασης της εκμετάλλευσης.
  • Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές, όπως φαρμακαποθήκες, εφοδιαστική αλυσίδα, data centers κ.λπ.
  • Η νομιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας.
  • Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
  • Το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης, με το φακέλωμα των συνδικάτων, τη δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας, την καθιέρωση της «Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» σε μέρα απεργίας, σε μια προσπάθεια να ακυρώνεται στην πράξη η απεργιακή μάχη των εργαζομένων.
  • Η παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, αφού απαλλάσσει την εργοδοσία από την υποχρέωση να επαναπροσλάβει παράνομα απολυθέντα εργαζόμενο, δίνοντάς του μια αποζημίωση «αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης».

Όλοι στο πόδι!

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση οργανώνουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας μετά και την επιτυχημένη απεργιακή Πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στις 6 Μάη. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές «Ούτε λεπτό εφησυχασμός. Η απεργία της 6ης Μάη ήταν ένα επιτυχημένο βήμα. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή».

ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

ΤΩΡΑ πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση. Τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να μας πάει 100 χρόνια πίσω. Την στιγμή που βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες αυξάνουν τα κέρδη τους μέρα με την μέρα, θέλουν εμείς να βυθιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο!

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Με απειλές, ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους ώστε να κρύψουν τους πραγματικά αντεργατικούς σχεδιασμούς τους, για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εμείς έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών, της εργατικής τάξης. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους, εμείς είμαστε αυτοί που οικοδομούμε το μέλλον, εμείς είμαστε που τραβάμε την κοινωνία μπροστά. Δε θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!

Την Πέμπτη 13 Μάη στις 20:00 δίνουμε μαζικό παρών στο συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας στην Κεντρική Πλατεία με βασικό αίτημα :

«Να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα – Να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο»

Τώρα είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν μαζικά ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ενιαία επίθεση που δέχονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.

Απαιτούμε :

  • Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά στην κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ