ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας πρόκειται να λειτουργήσει «Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Screening)  του Καρκίνου του Πνεύμονα» στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού τμήματος στο Μεζούρλο κάθε Πέμπτη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ όλων των καρκίνων του ανθρώπου στην Ευρώπη και όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, η νόσος είναι συνήθως προχωρημένη και η θεραπευτική  αντιμετώπιση πολύ λιγότερο αποτελεσματική. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο σε πρωιμότερα στάδια βελτιώνοντας έτσι τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει  ετήσια παρακολούθηση ατόμων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, με ειδικό πρωτόκολλο αξονικής τομογραφίας θώρακα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT – Low Dose Computed Tomography), της οποίας η δόση ακτινοβολίας είναι το 1/5 περίπου μιας κανονικής αξονικής τομογραφίας θώρακα.

Το πρόγραμμα θα δέχεται άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα (καπνιστές ή πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα την τελευταία 15ετια, ηλικίας άνω των 50 ετών) και θα λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.  Το πρόγραμμα θα συνδυάζεται με λειτουργικό έλεγχο του αναπνευστικού και θα υπάρχει συνεργασία με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.

Η έναρξη του Ιατρείου θα γίνει  στις 03/06/2021 και θα πραγματοποιείται από τους Πνευμονολόγους κ. Παπαδόπουλο Δημήτριο Δ/ντη του ΕΣΥ και την κα Καρέτση Ελένη επιμελήτρια Α΄ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974393942   από 10πμ έως 1μμ. καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ