ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ανακοίνωση της παράταξης στο δήμο Τυρνάβου με αιχμές για τη ΣΥΝ Πολιτεία

Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Μαΐου 2021, που συγκλήθηκε μετά από αίτημα των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, έγινε η τοποθέτηση των δημοτικών παρατάξεων, πλην της Δράσης Πολιτών, επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ για το εκλογικό σύστημα στις Περιφέρειες και Δήμους, που θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση την άλλη βδομάδα.

Τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης παρουσίασε ο επικεφαλής της Στέλιος Χατζηκράχτης που ανέφερε:

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι αντίθετη με το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως ήμασταν και στο προηγούμενο σύστημα που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πλην της «κολοβής» απλής αναλογικής, η οποία άφηνε αλώβητο τον εκβιασμό του Β’ γύρου, που είχε ως στόχο ο θεσμός του δημάρχου να σηματοδοτεί τη διευρυμένη αστική συναίνεση στις συνεχείς αντιλαϊκές ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση. Είμαστε αντίθετοι με τον Β΄ γύρο που ψήφισε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση μας είναι ο Δήμαρχος, που είναι θεσμικά εκτελεστικό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναδείχνεται ο επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού.

Εμείς στηρίζουμε χωρίς «ναι, μεν αλλά» την απλή ανόθευτη αναλογική στην εκλογή των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών οργάνων, όπως και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, έχοντας ως αφετηρία την ισοτιμία της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή είναι εφικτή στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Αυτό το κάνουμε χωρίς καμιά αυταπάτη για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως περιφερειακού κρατικού θεσμού, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού αστικού κράτους.

Η απλή αναλογική δεν αλλάζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης ως αστικού θεσμού και της πολιτικής που ασκεί αυτή διαχρονικά, όσο και αν επιδιώκει η ΣυνΠολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις της να πει το αντίθετο.

Θυμίζουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση, μετατρέποντας Δήμους και Περιφέρειες, σε μοχλό επέλασης της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, την εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση βασικών κοινωνικών δομών, την φοροεπιδρομή, το οποίο στηρίζεται από όλες τις αστικές παρατάξεις.

Αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο το υπηρέτησε πιστά ως δημοτική αρχή και στον Δήμο Τυρνάβου η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με δήμαρχο τον κ. Σαρχώση

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη με την ύπαρξη πλαφόν για την είσοδο ενός συνδυασμού στα συμβούλια, καθώς και με τη μείωση και την κατανομή των εδρών τους όπως και με την επαναφορά του ενιαίου ψηφοδελτίου.

Θεωρούμε ότι είναι καιρός τα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στις Περιφέρειες και Δήμους και όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν ανεξάρτητα και αυτοδιοικητικά σχήματα.

Εμείς αγωνιζόμαστε για:

Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης (Καλλικράτης, Κλεισθένης, ν.4623/19 για την λεγόμενη κυβερνησιμότητα Περιφερειών και Δήμων).

Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας, παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.

Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην Οικονομική Επιτροπή και στις άλλες επιτροπές.

Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για την λήψη αποφάσεων.

Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ο ΑΦΜ των συνδυασμών.

Να μην εμποδίζεται από το αστικό κράτος η πολιτική δράση, η έκφραση και η άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Διεκδικούμε την κατάργηση των αντιλαϊκών-αντιδημοκρατικών νόμων, που ψήφισαν Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης, τις εργατικές-λαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με την καταστολή και την ποινικοποίηση τους.

Να αποπεμφθούν από τα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια, όλοι οι εκπρόσωποι της εγκληματικής Ναζιστικής Χ.Α, που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της, σε Περιφέρειες και Δήμους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ