ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ “Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ” ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ

Η ποιητική συλλογή “Ο σκύλος της αγάπης” του Λαρισαίου ψυχολόγου Ηλία Κουρκούτα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Τόπος” και ήδη βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων, όπου και πωλείται προς 11 €.

Τα ποιήµατα της συλλογής Ο σκύλος της αγάπης µέσα από έναν ζωντανό και συχνά χειµαρρώδη λόγο, συνθέτουν ψηφίδες από τις µεγάλες και µικρές αλήθειες της ζωής µας: αναφέρονται στις διαχρονικές µαταιώσεις, στα τραύµατα, στις µνήµες και στους απολογισµούς, στις συναισθηµατικές περιπέτειες και ιστορίες του µέσου ανθρώπου. Από δω απορρέει η συγκινησιακή τους δύναµη.

Πρόκειται για ποιήµατα που, µε διαυγή αµεσότητα, ανθρώπινα και ρεαλιστικά ρίχνουν φως –κάποτε µε δραµατικό τρόπο, άλλοτε µε γλυκόπικρη ειρωνεία– στις µικρές στιγµές της καθηµερινότητας, µε άλλα λόγια στα πιο σηµαντικά πράγµατα της µικρής µας ζωής.

…κι έµαθες να ξεχωρίζεις τον ύπνο / από την αϋπνία / τον φόβο από τον φόνο / τον έρωτα, τον πόνο, το σκοτάδι / έµειναν τα χέρια παγωµένα / οι στίχοι σου αµήχανοι και / θυµωµένοι / και όλοι µαζί / απ’ την αγάπη κουρασμένοι / ανακαλύψαμε τη ζωή / αφού ξαπλώσαμε τον θάνατο / στη μέση στο κρεβάτι

Ο Ηλίας Κουρκούτας

Ο Ηλίας Κουρκούτας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1961. Είναι Κλινικός Ψυχολόγος και Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αντικείμενο την Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Συναισθηματικές-Συμπεριφορικές Δυσκολίες, Αυτισμός, Νοητικές Ανεπάρκειες, Χρόνιες Ασθένειες, Μαθησιακές Δυσκολίες, Παραβατικές-αντικοινωνικές συμπεριφορές, κ.λπ.).

Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Βέλγιο με υποτροφία του ΟΑΕΔ κι ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης με υποτροφία του ΙΚΥ. Εργάστηκε στο ίδιο Πανεπιστήμιο ως ερευνητής στον τομέα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του M. Born, ενώ συνδιηύθυνε με τον J. Melon για τέσσερα χρόνια τα σεμινάρια κλινικής ψυχανάλυσης. Παράλληλα, ειδικεύθηκε στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων στο Φροϋδικό Ινστιτούτο Ψυχανάλυσης Βρυξελλών. Ερευνητικά ασχολείται με τον ρόλο των νέων μοντέλων ψυχικής υγείας, καθώς και των “ενταξιακών πρακτικών” στα σχολεία.

Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, είτε ως προσκεκλημένος καθηγητής, είτε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει συγγράψει έναν μεγάλο αριθμό άρθρων στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.

Έχει, επίσης, συγγράψει και επιμεληθεί τα ακόλουθα βιβλία στα ελληνικά και αγγλικά: Η. Κουρκούτας & J.-P. Chartier (2008). “Παιδιά και Έφηβοι με Ψυχοκοινωνικές και Μαθησιακές Διαταραχές. Στρατηγικές παρέμβασης” (Τόπος), Κουρκούτας, Η. & Caldin, R. (2010). “Οικογένειες παιδιών με ιδιαίτερες δυσκολίες και Σχολική Ένταξη” (Ελληνικά Γράμματα), Η. Κουρκούτας (2001). “Η Ψυχολογία του Εφήβου. Θεωρητικά ζητήματα και κλινικές περιπτώσεις” (Ελληνικά Γράμματα), Ε. Kourkoutas, Ε. & F. Erkman (Eds.) (2011). “Interpersonal Acceptance and Rejection: Social, Emotional, and Educational Contexts” (Brown/Walker/ Universal Press) και Ε. Kourkoutas (2011) “Children with behavioral problems: Eco­systemic psychodynamic interventions within family and school context” (Nova Science). “Προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά: Παρεμβάσεις στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ