ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΡΙΜΣΟΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΣΩ «DE MINIMIS» ΖΗΤΑ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Να αποζημιωθούν και οι παραγωγοί της Λάρισας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τους αμπελώνες το τελευταίο διάστημα, όπως αποζημιώθηκαν μέσω της διαδικασίας του «de minimis» στην Πέλλα, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Στην επιστολή, ο Λαρισαίος πολιτικός επικαλείται τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας κ. Δημήτρης Κοκκινούλης, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων πως «θα θέλαμε να σας επισημάνουμε όμως εκτός από το αυτονόητο και διαχρονικό αίτημα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ότι δεν ήταν μόνο οι αμπελοκαλλιεργητές του νομού Πέλλας που υπέστησαν ζημίες από έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής της Θεσσαλίας ήρθαν τον περασμένο Σεπτέμβριο αντιμέτωποι με μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών. Ο Ιανός εκτός από τις άλλες καλλιέργειες ζημίωσε σε μεγάλο βαθμό και τα επιτραπέζια σταφύλια αφού ο μεγάλος όγκος νερού χτύπησε τα φυτά σε ένα από τα κρισιμότερα σταδία, ατό του χρωματισμού, προκαλώντας σοκ σε αυτά και σταματώντας το χρωματισμό. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε απώλεια μέρους της παράγωγης αφού το τελικό προϊόν ήταν μη εμπορεύσιμο ή υποβαθμισμένο ποιοτικά. Δυστυχώς αυτές οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓ Α. Με την παρούσα επιστολή σας επισυνάπτουμε και τις μετρήσεις δυο τηλεμετρικών σταθμών του Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας στις περιοχές της Χάλκης Λάρισας και Συκαιώνα Καρδίτσας οπού αποδεικνύεται ότι κατά τη διάρκεια του Ιανού τα αμπέλια δεχτήκαν περίπου 90 και 165 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει 90 και 165 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Για τους παραπάνω λόγους θα σας παρακαλούσαμε να μεριμνήσετε ώστε και οι αμπελοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας να μπορέσουν και αυτοί να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν, αποκαθιστώντας την αδικία μιας και ήταν οι μοναδικοί παραγωγοί που δεν αποζημιώθηκαν για τις ζημιές της κακοκαιρίας αλλά αντιθέτως απερρίφθησαν όλοι τους από τον ΕΛΓ Α.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ