ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ 2021

Η ανακοίνωση των διοργανωτών

Μάιος! Κάθε χρόνο αυτόν το μήνα, το κουκλοθέατρο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του.

Οι κούκλες βγαίνουν από το Μουσείο κούκλας και περπατούν στους δρόμους, οι κουκλοπαίκτες από άλλες πόλεις και χώρες στήνουν στο προαύλιο του Μύλου του Παπά τα περίτεχνα σκηνικά τους, οι κούκλες περιφέρονται παντού και οι πάγκοι εργασίας είναι γεμάτοι πολύχρωμα υλικά.

Εκατοντάδες παιδικά χεράκια, με λαχτάρα κατασκευάζουν τις δικές τους μαριονέτες.

Εκατοντάδες μαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες ξεπηδούν από αυτοσχέδια κουκλοθέατρα και το παιχνίδι ξεκινά!

Το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Τιριτόμπα ξεκίνησε το 2014 και έχει φιλοξενήσει κουκλοθίασους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στους χώρους του Μύλου του Παππά πραγματοποιούνται εργαστήρια κατασκευής κούκλας, σεμινάρια, θεματικές εκθέσεις, προβολές παραστάσεων, εκπαιδευτικές δράσεις, θέατρο δρόμου, παρελάσεις, παρουσιάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά με θέμα το κουκλοθέατρο.

Η πόλη μας γράφει ιστορία στο κουκλοθέατρο, η οποία ξεκίνησε το 1982 με τη δημιουργία του κουκλοθέατρου Τιριτόμπα από τους Σοφία Φουτζοπούλου και Κώστα Χατζηανδρέου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στο φεστιβάλ κάθε χρόνο πραγματοποιείται τιμητικό αφιέρωμα στους δημιουργούς του.

Το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου αποτελεί προορισμό στην πόλη μας, με αμέτρητους επισκέπτες που αγαπούν το κουκλοθέατρο να το αναζητούν στην πηγή του, στο κέντρο της Ελλάδας.

Πέρσι το φεστιβάλ αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Φέτος με τα νέα δεδομένα, οι παραστάσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται σε θέατρα και ανοιχτούς χώρους υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς.

Προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους ώστε το φεστιβάλ να διοργανωθεί με περιορισμούς, χωρίς να επηρεαστεί ο κύριος στόχος του και η κεντρική ιδέα της δημιουργίας του. Στην πορεία όμως, καταλάβαμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Αποφασίσαμε λοιπόν, προς το παρόν, να μην κάνουμε ένα φεστιβάλ στο οποίο τα παιδιά δεν θα έχουν την ελευθερία να παίξουν, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να συνεργαστούν.

Θα περιμένουμε, δημιουργώντας τις βάσεις για ένα φεστιβάλ όπως το γνωρίσατε, το οποίο θα γίνει με τη ζωντάνια που του αξίζει, αμέσως μόλις οι περιορισμοί δεν θα εμποδίζουν πλέον τη χαρά των παιδιών.

Και τότε θα διοργανώσουμε το πιο χαρούμενο φεστιβάλ κουκλοθέατρου που έχει γίνει ποτέ!

Γιατί η Λάρισα, αγαπάει το κουκλοθέατρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ