ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ “ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ” Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του έργου «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ» Εκτιμώμενης αξίας 883.064,52 € (πλέον Φ.Π.Α. 24%), αναμένεται να ανάψει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της που θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς. Πρόκειται για ένα έργο που είχε συγκεντρώσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και το οποίο είχε καταψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Ομως οι ευνοϊκές για τις δημοτικές αρχές τροπολογίες Θεοδωρικάκου, δίνουν τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή του Τυρνάβου, να παρακάμψει μέσω της Οικονομικής Επιτροπής τις αντιρρήσεις του δημοτικού συμβουλίου και να δημοπρατήσει ένα έργο με το οποίο δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ – «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019-2020» και από Ίδιους Πόρους-ΚΑΠ και ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανέρχεται σε 1.095.000,00 Ευρώ και αναλύεται σε:
Δαπάνη Εργασιών 643.956,75€
Γενικά έξοδα και Όφελος εργολάβου (Γ.Ε.+Ο.Ε.) 115.912,22€
Απρόβλεπτα (ποσοστού 15% επι της δαπάνης εργασιών και του κονδυλίου Γ.Ε.+Ο.Ε.) .113.980,34€, που αναλώνονται σύμφωνα με τους ορους του αρθρου 156 παρ.3.(α) του ν.4412/2016.
Προβλέπεται κονδύλι Απολογιστικών Εργασιών Διαχειρισης ΑΕΚΚ ποσου 6.50.0,00€.
Στο ανωτέρω ποσό προβλέπονται Γενικα εξοδα και Όφελος εργολαβου (Γ.Ε.+Ο.Ε.) ποσου 1.170,00€.
Αναθεώρηση στις τιμές ποσου 1545,21€ συμφώνα με το αρθρο 153 του ν.4412/2016.

Φορος Προστιθέμενης Αξιας ποσού 211.935,48€ (ποσοστο 24%).
Δεν προβλέπεται ρητρα προσθετης καταβολης (πριμ), συμφώνα με το αρθρο 149 του ν.4412/2016.

Η παρουσα συμβαση δεν υποδιαιρειται σε τμηματα και ανατιθεται ώς ενιαιο συνολο για τους ακόλουθους λογους:

• Η γεωγραφική χωροθέτηση του φυσικού αντικειμένου του έργου είναι ενιαία και αφορά την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας της πόλης του Τυρνάβου.

• Το φυσικό αντικείμενο αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύστημα εξυπηρέτησης των χρηστών-πολιτών με την αποκατάσταση και βελτίωση προβληματικών περιοχών.

• Απαιτείται ενιαίος συντονισμός του προσωπικού και των επιμέρους εργασιών, προκειμένου να επιτευχθεί η εμπρόθεσμη και προσήκουσα εκτέλεση της σύμβασης.

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

Η παρούσα μελετη του εργου «Αναμορφώση Κεντρικης Πλατειας Τυρναβου» συντασσεται στο πλαισιο της επιδιώκομενης συντηρησης και αποκαταστασης της κεντρικης πλατειας του Δημου Τυρναβου και αφορα στην αμεση επεμβαση και αποκατασταση τών ζημιών που εχουν προκυψει απο την φθορα του χρονου και τη εντατική χρηση. Σκοπος του εργου είναι:
• η αποκατασταση της ασφαλειας της χρησης του χώρου,
• η αποφυγη ατυχηματών,
• η βελτιώση της προσβασιμοτητας στη χρηση ΑΜΕΑ
• η περιβαλλοντικη αναβαθμιση της περιοχης

Οι χώροι κατα τη συντηρηση τους προσεγγιζονται με ιδιαιτερη προσοχη και προτεραιοτητα ωστε να αποδίδονται εκεί όπου προορίζονται, στο κοινωνικό σύνολο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Τα υλικα που προτείνονται για το σύνολο των διαμορφώσεων, είτε αυτες αφορούν στα πεζοδρομία και τους δρομους είτε αφορουν στις πιο ελευθερες διαμορφωσεις, συμπεριλαμβανομενων των δομικων υλικων, τη βλαστηση και τον εξοπλισμο του ίδιου του χωρου, αυτα διαδραματίζουν εναν σημαντικο ρολο στην τροποποίηση των ορων μικροκλίματος και θερμικής ανεσης, αναλογα και με τον προσανατολισμο του εξεταζομενου χωρου, και χρησιμευουν για τη συλλογη, την αποθηκευση, την αντανακλαση και τη διαχυση της θερμοτητας.

Το γεγονος αυτο, κανει επιτακτικη την αναγκη για βελτιστοποίηση των θερμικων χαρακτηριστικων των υλικων, επικεντρωνοντας τη μελετη στη θερινή περίοδο λογω της αυξημενης εντασης της ηλιακης ακτινοβολίας και των εξωτερικων θερμοκρασιων.

Η επιλογη των επιδαπεδιων υλικων είναι πολυ σημαντικη, καθως προσδιορίζονται σε μεγαλο βαθμο οι συνθηκες βατοτητας, θερμικης και οπτικης ανεσης.

Αντιολισθηρες επιφανειες βελτιωνουν σημαντικα τις συνθηκες ασφαλης χρησης. Ανοιχτοχρωμες επιφανειες απορροφουν μικρο ποσοστο της προσπίπτουσας ηλιακης ακτινοβολίας, καθως αντανακλουν το μεγαλύτερο μερος, και επομενως οι θερμοκρασίες που αναπτυσσονται είναι μικροτερες, συμβαλλοντας στη μείωση της υπερθερμανσης του γυρω χωρου και των κτιρίων, σημαντικος παραγοντας κατα την θερινη περίοδο. Δροσερα’ υλικα θεωρουνται αυτα με ελαφρια χρωματα και υψηλη θερμικη ικανοτητα και συνίσταται για την εξεταζομενη περιοχη. Η χρηση πολυ ανοιχτων χρωματων αποφευγεται, καθως η μεγαλη ανακλαστικοτητα των υλικων δυναται να δημιουργησει σοβαρα προβληματα θαμβωσης για τους χρηστες κατα τη δώρκεια της ημερας και διεποχιακα.

Τα σκληρα υλικα οπως π.χ. το μαρμαρο θα αντικατασταθουν με τα φιλικοτερα προς το περιβαλλον.

Το μεγαλυτερο ποσοστο των δαπεδοστρωσεων θα γίνει απο εγχρωμους τσιμεντοκυβολιθους βατους απο οχηματα, διαστασεων 10x20x6εκ. με προσθηκη τεχνολογίας ψυχρων υλικων (cool materials) στη συσταση τους. Τα υλικα αυτης της κατηγορίας θα συνοδευονται επίσης απο πιστοποιητικα συμμορφωσης συμφωνα με το Ευρωπαικο Προτυπο ΕΝ 1338.

Αναλυτικοτερα, ολες οι επιστρωσεις των πεζοδρομίων προτείνονται με κυβολιθους οι οποίοι τοποθετουνται με εγκιβωτισμο πανω σε αμμο θαλασσης ωστε να απορρεουν τα ομβρια υδατα προς τον υδροφορο ορίζοντα και να μην κατευθυνονται προς τα δίκτυα συλλογης των ομβριων.

Οι κυβολιθοι που προτείνονται είναι τεχνητοί και οχι φυσικοί.

Έχουν την δυνατοτητα να δεχθουν στις χρωστικες τους υλικα νανοτεχνολογίας τα οποία εχουν την δυνατοτητα ανακλασης μεγαλου μερους της ηλιακης ακτινοβολίας. Οι προτεινομενοι τσιμεντοκυβολιθοι είναι «ψυχροί» ακριβως για τον λογο οτι στην πιο ζεστη ημερησια ζωνη το καλοκαίρι μπορουν να εκπέμπουν μεχρι και 10 βαθμους χαμηλοτερη θερμοκρασία απο τους αντίστοιχους κανονικους. Γ ια αισθητικους λογους το τελείωμα τους θα είναι τεχνητα παλαιωμενο.

Τελος, η επιλογη των υλικων αλλα και των χρωματισμων του εξοπλισμου των χωρων επηρεαζει και την οπτικη ανεση, οπως και αναφερθηκε, καθως και την θερμικη. Προτείνονται φυσικα υλικα για καθιστικους χωρους (ξυλινοι πηχεις στην καθιστικη επιφανεια) ενω αποφευγονται εντονες μεταλλικες η σκουροχρωμες τσιμεντενιες κατασκευες. Ειδικοτερα, στους χωρους στασης και αναπαυσης ενθαρρυνεται αποκλειστικα η χρηση ξυλινων κατασκευων.

Εργασίες

o Αντικατασταση πλακοστρωσεων/επιστρωσεων με χρηση υλικων με μειωμενο δείκτη αντανακλασης
o Συντηρηση – χρωματισμοί σίδηρων και ξυλινων επιφανειων o Καθαίρεση παλαιων ξυλινων περγκολων και επανατοποθετηση ξυλείας
o Καθαρισμός φρεατίων και αντικατάσταση εσχαρων
o Καθαρισμός και ενίσχυση φύτευσης
o Χρωματισμός τοιχειων
o Χρηση υλικων με μειωμενο δεικτη αντανακλασης o Ενισχυση φύτευσης
o Αποξηλωσεις – Καθαιρεσεις
o Επισκευη η αντικατασταση υπαρχόντων καθιστικων
o Αυξηση της σκιαση ς
Αστικός Εξοπλισμός
o Δη μιουργια ραμπων και καταλληλων επιπεδων για τη χρηση ΑΜΕΑ
o Τοποθετηση καδων απορριμματων
o Αντικατασταση ιστων φωτισμου
o Τοποθετηση καθιστικων
o Τοποθετηση νεων μεταλλικων κατασκευων (stand) για σταθμευση και φυλαξη ποδηλατων.

Κριτήριο για την ανάθεση της σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ