Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο καθένας και οι επιλογές του. Η κυβέρνηση τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αποφάσισε να τα διανείμει σε λίγους κι εκλεκτούς μέσω των τραπεζών. Αντιθέτως, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην προμετωπίδα βρίσκονται η κοινωνία, η ελληνική περιφέρεια και οι ανάγκες τους. Την ώρα, μάλιστα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του επιμένουν στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο η παγκόσμια κοινότητα προχωρά μακριά από την ιδεοληψία τους. Η Ευρώπη για πρώτη φορά αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση με παροχή ρευστότητας κι όχι με λιτότητα, ενώ οι ΗΠΑ αποκηρύσσουν τις φοροαπαλλαγές για την ελίτ, αυξάνουν τον κατώτατο μισθό και ρίχνουν 1,9 τρισ. δολάρια στην πραγματική οικονομία.

Στην ουσία, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη Δευτέρα με το «Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +» ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο στηρίζεται στη λαϊκή ενότητα, με αρχές κι αξίες που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική ισορροπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται στην Ελλάδα των έντιμων και σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων της, στους πολίτες που ένιωσαν στο πετσί τους την κρίση αλλά δεν το βάζουν κάτω. Αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο και θέλουν για συμπαραστάτη τους μια παράταξη που στα πολύ δύσκολα χρόνια των μνημονίων απέδειξε ότι τους κράτησε όρθιους και τους έβγαλε στο ξέφωτο.

Η ανάπτυξη να μην έρθει εισαγόμενη κι ως «φούσκα»

Επιγραμματικώς, το σχέδιό μας στοχεύει στην αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας, στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών κι όχι του ανταγωνισμού στη βάση της μείωσης των μισθών. Επενδύουμε στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδίως της μικρομεσαίας, στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών, στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, στη δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες, καθώς και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας. Θέλουμε, με λίγα λόγια, η ανάπτυξη να μην έρθει εισαγόμενη κι ως «φούσκα», όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά να δημιουργηθεί στην Ελλάδα κι από αυτή να επωφεληθεί το σύνολο των Ελλήνων.

Θα ήθελα, εξάλλου, να σταθώ σε δύο σημεία που αφορούν ιδίως τους πολίτες του νομού Λάρισας. Το πρώτο αφορά την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι και σε αυτό το κομμάτι ασαφές, αφού δεν επιμερίζει το συνολικό προϋπολογισμό των επιχορηγήσεων ανά περιφέρεια. Γι’ αυτό κι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στις περιφέρειες και στους τοπικούς πληθυσμούς να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν το δικό τους αναπτυξιακό σχεδιασμό, να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και με τις άλλες χρηματοδοτικές πηγές, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Περιφερειακά Προγράμματα 2021-2027.

Με τη στήριξη της κοινωνίας

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας, επίσης, βρίσκονται οι αγρότες, αφού δεν αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη της χώρας δίχως την ανάπτυξη της υπαίθρου. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε ανάμεσα σε άλλα:

-Ίδρυση Τράπεζας Αγροτικής Γης κι ενεργοποίηση του συσταθέντος επί ΣΥΡΙΖΑ Οργανισμού Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών αγροτικού χαρακτήρα ως μη κερδοσκοπικού φορέα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου με την παραχώρηση της κινητής κι ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

– Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Agrologistics με δορυφορικές μονάδες σε στρατηγικά σημεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής με σύντομες αλυσίδες αξίας και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό.

– Βελτίωση του εθνικού πλαισίου για την ανασύνταξη των συνεταιρισμών, ανάπτυξη των ομάδων παραγωγών και κοινωνικής οικονομίας.

– Συγκρότηση τοπικών συμμετοχικών σχεδίων διαχείρισης του αρδευτικού ύδατος σε επίπεδο υδατικού συστήματος.

– Ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων υπέρ των νέων αγροτών.

– Πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για την έξοδο και αντικινήτρων για την παραμονή των άνω των 55 ετών.

Το «ΕΛΛΑΔΑ +», το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας κι όχι το παρασιτικό σύστημα που λεηλάτησε εθνικούς κι ευρωπαϊκούς πόρους κι εξακολουθεί να το λεηλατεί. Η δική μας πολιτική βούληση για την εφαρμογή του είναι δεδομένη. Δίχως, όμως, τη στήριξη της κοινωνίας δεν θα καταφέρουμε πολλά. Γι’ αυτό και ζητάμε τη συμμετοχή της σε κάθε φάση υλοποίησης του σχεδίου μας, συνοδοιπόρο ώστε να ανατρέψουμε την απελπισία που δημιουργούν οι επιλογές της ΝΔ και να την αντκαταστήσουμε με το όραμα για μια δίκαιη ανάπτυξη για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διαιρέσεις.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ