ΣΤΟ ERASMUS “Attractive Schools – Happy Students – Better Life” ΤΟ 5ο Δ. Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του προγράμματος Erasmus: “Attractive Schools – Happy Students – Better Life” με θέμα: «Καταστήματα εστίασης και η βιομηχανία του φαγητού στον τουρισμό», την περίοδο 10-14 Μαΐου 2021.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την πραγματοποίηση φυσικής μετακίνησης στην περιοχή Maglie της Κάτω Ιταλίας, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από 5 χώρες θα συμμετείχαν στην παρουσίαση τοπικών καταστημάτων εστίασης και εδεσμάτων από τις χώρες τους.

Οι ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες που βιώνουμε παγκοσμίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού απέτρεψαν την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Παρόλα αυτά, δε στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν το ζήλο και τη θέληση των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους για τη συμμετοχή και την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Αντί λοιπόν της φυσικής, πραγματοποιήθηκε εικονική μετακίνηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε καθημερινές τηλεδιασκέψεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Google Meet, όπου είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να παρουσιάσουν τις εργασίες, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και καλές πρακτικές. Αν και υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα, η τεχνολογία και κυρίως η θέληση των συμμετεχόντων βοήθησαν στη γρήγορη επίλυσή τους, χωρίς να προκαλέσουν δυσλειτουργίες.

Κατά την πρώτη μέρα έναρξης της εικονικής μετακίνησης απευθύνθηκε χαιρετισμός προς όλες τις ομάδες που συμμετείχαν και εναρκτήρια ομιλία με τους σκοπούς και τους στόχους του προγράμματος. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν τις Πυραμίδες Μεσογειακής Διατροφής της χώρας τους, καθώς και άλλες υγιεινές διατροφικές συνήθειες που ακολουθούσαν. Στο τέλος αυτών των παρουσιάσεων κλήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες να ετοιμάσουν ένα σχετικό power point αναφορικά με τις δικές τους υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Τη δεύτερη μέρα όλοι οι μαθητές/τριες παρουσίασαν διαδικτυακά τις εργασίες της πρώτης μέρας που αφορούσαν την υγιεινή διατροφή. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες από κάθε χώρα παρουσίασαν τύπους εστιατορίων που υπάρχουν στην περιοχή τους, εξηγώντας τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Την τρίτη ημέρα παρουσιάστηκαν αρχικά οι εργασίες των ομάδων της δεύτερης μέρας. Στη συνέχεια όλες οι χώρες παρουσίασαν συνταγές από τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και εξήγησαν τον τρόπο παρασκευής τους.

Την τέταρτη μέρα παρουσιάστηκαν τα βίντεο των ομάδων από την προετοιμασία και την εκτέλεση των παραδοσιακών αυτών συνταγών. Ακολούθησαν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένα εδέσματα που συνήθως ήταν παραλλαγές αντίστοιχων της κάθε χώρας.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε ένα διαδικτυακό παιχνίδι ερωτήσεων αναφορικά με την υγιεινή διατροφή και την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, χρησιμοποιώντας το λογισμικό Kahoot. Στο τέλος ανακηρύχθηκε η νικήτρια ομάδα, ολοκληρώνοντας έτσι και τις εργασίες του προγράμματος.

Όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τη διαδικασία αποκομίζοντας οφέλη και καλές εντυπώσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ