ΛΑΒΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και το ν/σ για τα ζώα συντροφιάς στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Λάβρος κατά του νέου εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, που επανέλαβε τις θέσεις του όπως εκφράστηκαν στον παρελθόν σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, μιλώντας ανοιχτά για δημοκρατική εκτροπή και χαρακτηρίζοντας έκτρωμα τον νέο νόμο.

Έδωσε ειδήσεις η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, που συνέπεσε με την ιστορική ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων, αφού με αφορμή την επέτειο ελήφθη απόφαση για την ίδρυση «Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες» από την ΚΕΔΕ, με στόχο την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, ενώ ο πρόεδρός της ενημέρωσε το σώμα για συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες.

Εξάλλου σε μία ακόμη εξέλιξη ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Αν. Υπουργού Εσωτερικών εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων ύψους 50 εκ. ευρώ για την κάλυψη των εξόδων αλλά και των μειωμένων εσόδων που προέκυψαν στην πανδημία.

Τέλος στο τραπέζι τέθηκε και το ν/σ για τα ζώα συντροφιάς, με την ΚΕΔΕ να επισημαίνει την ανάγκη σημαντικών αλλαγών σ’ αυτό, σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει χιλιάδες σχόλια και παρατηρήσεις από την ώρα που βγήκε σε διαβούλευση και μάλιστα άλλαξε σχεδόν ολόκληρο τρεις φορές.

«Παρ’ όλα αυτά το κείμενο που βρίσκεται σήμερα στη διαβούλευση δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περιέχει διατάξεις που επιβαρύνουν και οικονομικά αλλά και νομικά τους Δήμους και τις Διοικήσεις, ενώ δεν διασφαλίζει τη χρηματοδότησή τους για να προχωρήσουν στη δημιουργία και λειτουργία στη συνέχεια των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται. Η ΚΕΔΕ με την ομάδα εργασίας ειδικών που συνέστησε για την μελέτη και τις προτάσεις της υπό τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης, Γιάννη Καραγιάννη τονίζει ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που έχει επαχθή άρθρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η ΚΕΔΕ συμμετείχε πιο ενεργά στη σύνταξή του», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Η πραγματικότητα δείχνει ότι χρειάζεται ένας νέος νόμος για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση όμως, περιέχει μόνο σαφείς ευθύνες και ασαφείς πόρους. Δεν είναι δυνατόν οι Δήμαρχοι να είναι δακτυλοδεικτούμενοι από σποτ φιλοζωικών οργανώσεων που καλούν τον πολίτη να μας πάει στον Εισαγγελέα επειδή, λένε, «παίρνουμε χρήματα από το κράτος». Όλοι οι Δήμοι της χώρας παίρνουν στο σύνολό τους ετησίως μόλις 600 χιλιάδες ευρώ για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς ενώ ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια! Δεν είναι δυνατόν, εφόσον ο Δήμος έχει κάνει ό,τι προβλέπεται, να αντιμετωπίζει αστικές και ποινικές ευθύνες».

Ε.Π.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ