ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Το δικό τους μήνυμα για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων έστειλαν χθες ο περιφερειάρχης οι βουλευτές Μ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, Σ. Μπίζιου, Β. Κ¨οκκαλης και Ευ. Λιακούλη καθώς και οι δήμαρχοι Τεμπών και Φαρσάλων Γ. Μανώλης και Μ. Εσκίογλου, τονίζοντας την αναγκαιότητα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας. Πιο συγκεκριμένα:

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα ο απανταχού Ελληνισμός, αποτίνει φόρο τιμής  στην ιερή  μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου.

102 χρόνια μετά, κρατάμε την ιστορική  μνήμη ζωντανή, διεκδικώντας την καθολική αναγνώριση του εγκλήματος και της ιστορικής αλήθειας.

Οι ζωές μας τελειώνουν τη στιγμή που σιωπούμε για πράγματα που έχουν σημασία.

Η κοινωνία που δεν γνωρίζει την ιστορία της, μοιάζει με άτομο αμνησιακό και η κοινωνία που έχει στρεβλή εικόνα για την ιστορία, μοιάζει με άτομο ψυχοπαθές. Ο Θουκυδίδης έλεγε ότι διδασκόμαστε από το παρελθόν, για να έχουμε ένα καλύτερο σήμερα και αύριο.

Η λαμπρή  ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Ο  διαχρονικός αγώνας μέχρι  την  Ημέρα  Δικαίωσης, είναι το ηθικό μας χρέος απέναντι σε όλους τους λαούς που διεκδικούν το πανανθρώπινο δικαίωμα για αμοιβαίο σεβασμό και  ειρηνική συνύπαρξη.

Μ. Χαρακόπουλος: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων δείχνει το δρόμο

«Η πρόσφατη επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι καμία προσπάθεια για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας δεν είναι χαμένη, παρά μόνον αν την εγκαταλείψουν αυτοί που έχουν ευθύνη να την φέρουν εις πέρας». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη σημερινή ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το οθωμανικό κράτος.

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής στη δήλωσή του επισημαίνει ότι «η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, όπως και όλων των Χριστιανών της Ανατολής, ήταν αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που στόχευε στην εξάλειψη του χριστιανικού στοιχείου από τα άγια χώματα της Μικράς Ασίας. Σε αυτό το μακάβριο εγχείρημα είχαν συμμετοχή και δήθεν χριστιανικές δυνάμεις, ενώ και μετά την τέλεσή του επικράτησαν τα ιδιοτελή συμφέροντα των κρατών έναντι της δικαιοσύνης. Αυτή, όμως, η στάση επέτρεψε την επανάληψη της Γενοκτονίας, αυτή τη φορά εκ μέρους των ναζιστών, με θύματα εκατομμύρια Εβραίους, στο Ολοκαύτωμα. Αυτή η αναντίρρητη ιστορική αλήθεια οφείλει να λειτουργήσει αφυπνιστικά σε όσους ακόμη διεθνείς παράγοντες εξακολουθούν να παραμερίζουν το χρέος τους έναντι της αλήθειας και να μην πιέζουν την Τουρκία, ως χώρα που έχει την ευθύνη να αναγνωρίσει την Γενοκτονία. Η στάση αποσιώπησης είναι που επιτρέπει στην Άγκυρα όχι μόνον να μην πράττει το αυτονόητο αλλά και να απειλεί ευθέως τις γειτονικές της χώρες, προβάλλοντας αναθεωρητικά αφηγήματα.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του προέδρου Μπάιντεν προσδίδει μια νέα δυναμική στην προσπάθεια όλων όσοι συνεχίζουν για χρόνια να εργάζονται για την ενημέρωση της διεθνούς γνώμης για την Γενοκτονία των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων. Τα πρόσφατα γεγονότα μας γεμίζουν ελπίδα ότι η ημέρα της διεθνούς αναγνώρισης δεν είναι μακριά.

Αυτό είναι το χρέος μας προς όλα τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και τους πρόσφυγες προγόνους μας που άφησαν εστίες 3.000 ετών, φάρους πολιτισμού και παιδείας στην Ανατολή, για να καταφύγουν στην Ελλάδα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή από το μηδέν».

Χρ. Κέλλας: «Συνεργασία με τη διασπορά για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας»

«Η Ελλάδα τιμά σήμερα την ιερή μνήμη των 353.000 Ποντίων αδελφών μας που εξοντώθηκαν από το τουρκικό κράτος, ανακαλώντας στη συλλογική μνήμη της παγκόσμιας κοινότητας τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν ξεχνιούνται ποτέ, για να μην επαναληφθούν.»

Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, για την 19η Μαΐου – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προσθέτοντας:

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής τιμάται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, αλλά η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να προάγει τη διεθνή αναγνώρισή της και να εργαστεί οργανωμένα προς τον σκοπό αυτό με την ελληνική διασπορά.

Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό προηγούμενο, προκειμένου να αποδοθεί και στα εγκλήματα, που διαπράχθηκαν εις βάρος των συμπατριωτών μας, η διάσταση που τους αναλογεί, αυτή του ολοκαυτώματος.

Εξυπακούεται ότι η ανάδειξη της ιστορικής πραγματικότητας μέσω του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ δεν συνιστά μοναδικό στόχο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση της Γενοκτονίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Τουρκία οφείλει να απολογηθεί και να αλλάξει ριζικά αντίληψη, αν θέλει πράγματι να συνεχίσει να βρίσκεται σε ευρωπαϊκή τροχιά, ώστε να καταστεί κάποτε τμήμα της ενωμένης Ευρώπης αποδεχόμενη την ιστορική αλήθεια».

Στέλλα Μπίζιου: Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται την ιστορική της μνήμη

«Η 19η Μαΐου είναι Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.  354.000  Έλληνες του Πόντου εκτοπίστηκαν, εξοντώθηκαν και αφανίστηκαν από του εθνικιστές Νεότουρκους της Οθωμανικής  αυτοκρατορίας.

Σήμερα τιμούμε τους αδελφούς μας που έπεσαν θύματα της τυφλής βίας του εθνικισμού και του μίσους.  Όσο υπάρχουν Έλληνες θα παραμένει ζωντανή η μνήμη του θυμάτων του  Ποντιακού  Ελληνισμού».

Τα παραπάνω σημείωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, με αφορμή την πραγματοποίηση εκδήλωσης από το Σύλλογο Ποντίων Λάρισας, προς τιμήν των 353.000 θυμάτων Ελλήνων του Πόντου.

«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα επαναφέρουμε στη μνήμη μας το ειδεχθές έγκλημα. Η ιστορία δεν παραγράφεται, είναι πάντα παρούσα και μας διδάσκει. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η Τουρκία οφείλει να αναλάβει την ευθύνη του παρελθόντος της.

Είναι  καθήκον μας, εθνικό και ιστορικό, να συνεχίσουμε τον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την παγκόσμια κοινότητα. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων.

Τιμούμε τους Ελληνοπόντιους αδελφούς μας, θύματα του τουρκικού εθνικισμού, υποσχόμενοι ότι  θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την δικαίωσή τους», κατέληξε η κα Μπίζιου.

Β. Κόκκαλης για Ποντιακή Γενοκτονία: Η ιστορία δεν παραγράφεται, οι 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση

«Η πρόσφατη αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κατέδειξε πως κανείς αγώνας δεν πηγαίνει χαμένος» σημειώνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή τη σημερινή ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, συμπληρώνοντας πως «η ιστορία δεν παραγράφεται, οι 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση».

Αναλυτικά η δήλωση: «Σήμερα ο απανταχού Ελληνισμός, θυμάται και τιμά τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ζητά την καθολική αναγνώρισης του εγκλήματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές έχασαν τη ζωή τους σε ένα χωρίς προηγούμενο, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ όσοι γλίτωσαν από το θάνατο, ξεριζώθηκαν για πάντα από τις πατρογονικές τους εστίες.

Αποτελεί ιερό χρέος μας, απέναντι στους αδελφούς μας Έλληνες του Πόντου, να συνεχίσουμε από κοινού την προσπάθεια για την καθολική αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.

Η πρόσφατη αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κατέδειξε πως κανείς αγώνας δεν πηγαίνει χαμένος.

Ο αγώνας της Ελληνικής πολιτείας και του Ελληνισμού δε θα πάψει ποτέ, μέχρι ο θύτης αυτού του στυγερού εγκλήματος να αναμετρηθεί με το παρελθόν του και να αναλάβει έστω και καθυστερημένα της ευθύνες του.

Η ιστορία δεν παραγράφεται, οι 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση.»

Ε. Λιακούλη: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, να γίνει διεθνής υπόθεση»

Στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρεται η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής :

« Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ,  θεώρησαν ύψιστο εθνικό χρέος την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και κατόπιν εισήγησης του αείμνηστου Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων το 1994 ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Και αυτό γιατί, ανέκαθεν, οι προοδευτικοί Άνθρωποι πιστεύαμε πως η ιστορία ενός λαού δεν είναι μονοσήμαντη, όπως επίσης πως οι γενοκτονίες δεν αφορούν μόνο νούμερα και στατιστικές, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ζώσας Ιστορίας όχι μόνο του λαού που κατά περίπτωση τις υπέστη, αλλά και της Ανθρωπότητας συνολικά.

Αλλά και συγκεκριμένα, η Γενοκτονία των Ελλήνων των Πόντου, ως τραυματικό γεγονός τόσο για τα θύματα, όσο και για τους θύτες, δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο της συλλογικής μνήμης των λαών που κατοικούν τόσο στις ανατολικές, όσο και στη δυτικές ακτές του Αιγαίου.

Αμφότεροι, μπορεί κάποτε να «γιατρευτούμε», μόνο αν αποδεχθούμε τις σκληρές αλήθειες μιας τόσο αποτρόπαιας διαδικασίας, όπως η συστηματική εκκαθάριση ενός ολόκληρου λαού από μια περιοχή, που κατά τους τότε Οθωμανούς και κεμαλικούς ιθύνοντες,  «δεν επιτρεπόταν πλέον να κατοικούν».

Η «ίασή» μας, ωστόσο, επ’ ουδενί δε μπορεί να περάσει μέσα από τη συγκάλυψη, μέσα από την αποσιώπηση, μέσα από τον σκληρό ρεαλισμό ορισμένων, όπως συμβαίνει στη γειτονική Τουρκία, και να θεωρηθεί ότι όλα ήταν «καλώς καμωμένα» και «αναγκαία» στο πλαίσιο των τότε πολέμων.

Δε μπορεί άλλωστε μια Ιστορία 3.000 χρόνων να «κρυφθεί» μέσα στους τάφους των καταμετρημένων 353.000 θυμάτων.

Οι  353.000 σφαγιασθέντες Πόντιοι, δεν ήταν θύματα …συνωστισμού στο λιμάνι.

Κακά τα ψέματα, η σύγχρονη Τουρκία γεννήθηκε μέσα σε έναν πολύ δύσκολο και βίαιο για τους γείτονες της «τοκετό».

Δεν ήταν μόνο οι Πόντιοι που ανηλεώς κυνηγήθηκαν, ήταν και οι Έλληνες των Μικρασιατικών παραλίων, οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, οι Καππαδόκες, οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι, όπως και άλλοι λαοί.

Τα θύματα όλων αυτών των γενοκτονιών οφείλουν να αναγνωριστούν άμεσα από τη διεθνή κοινότητα, μακριά από τις σκοπιμότητες, τους παραμορφωτικούς φακούς και τις βολικές σιωπές.

Η σύγχρονη Τουρκία θα πρέπει να θυμάται πως ο «στρουθοκαμηλισμός» ουδέποτε βελτίωσε οτιδήποτε.

Χρέος μας κάθε τέτοια ημέρα, είναι να της το θυμίζουμε, πως η διαδικασία συγγνώμης και κάθαρσης, εάν ποτέ συμβούν, θα περάσουν μόνο μέσα από την παραδοχή των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, κι εν προκειμένου των εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των Ποντίων.

Παλεύουμε μέχρι την οριστική δικαίωση, των αδίκως χαμένων 353.000 ψυχών, γιατί μόνο έτσι θα αποτρέψουμε στο μέλλον να χαθούν και άλλες…»

Μ. Εσκίογλου: Ο αγώνας για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται

Στη σημερινή «μαύρη» ημέρα για τον Ελληνισμό, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, αναφέρεται με δήλωσή του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Εσκίογλου αναφέρει τα εξής: «Η σημερινή ημέρα, 19η Μαΐου, είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Είναι η ημέρα που ξυπνούν οι μνήμες των ειδεχθών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, σ’ εκείνο το κομμάτι του Ελληνισμού που ξεριζώθηκε από τον τόπο τους και έχτισε από το μηδέν ξανά τη ζωή του.

Αποτελεί ιερό καθήκον για όλους μας να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε και να μιλάμε γι’ αυτή τη μέρα, για τη Γενοκτονία των αδελφών μας Ποντίων, που συγκλονίζει και διδάσκει συνάμα. Για να μη ζήσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά τέτοιες μαύρες ημέρες.

Ο αγώνας για τη διεθνή και καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση εκείνων των αδικοχαμένων ψυχών. Οι χαμένες πατρίδες θα είναι πάντα στις καρδιές μας.»

Δήλωση του Δημάρχου Τεμπών Γιώργου Μανώλη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

“Η 19η Μαΐου είναι Ημέρα Πένθους για τον Ελληνισμό.

Ένα από τα πιο φρικτά και απάνθρωπα εγκλήματα του περασμένου αιώνα διαπράχθηκε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου από τους νεότουρκους του παραλογισμού και της στρατηγικής να οικοδομήσουν μια νέα χώρα απαλλαγμένη από τις “ενοχλητικές” για αυτούς μειονότητες.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, μια φρικιαστική πραγματικότητα, που προσβάλει ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και συμπεριλαμβάνεται στις πιο μαύρες σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Είναι χρέος μας να μην υποκύψουμε ποτέ στη λογική της λήθης,  να δώσουμε με αξιοπρέπεια τον αγώνα για την επιβίωση της ιστορικής αλήθειας και τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ δείχνει το δρόμο.

Έτσι τιμούμε την μνήμη των αθώων ψυχών.

Συμβολικά, ανήμερα 19 Μαΐου, στο δήμο μας κυματίζει η σημαία του Πόντου.

Δεν ξεχνάμε”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ