ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΔ ΣΤΗ ΥΓΕΙΑ

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών

Τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων που προσλήφθηκαν με το «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο Δημόσιο Τομέα της Υγείας» σε αορίστου χρόνου ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε πρόσφατα από τις εκπροσώπους των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ στη δημόσια υγεία κ.κ. Μαρία Πανάγου και Καλλιόπη Λαμπροπούλου, προχώρησε στην κατάθεση ερώτηση στους υπουργούς Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «εδώ και 14 μήνες η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς πανδημίας που προκάλεσε ο COVID 19. Σε αυτό το διάστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) κατόρθωσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τις αυξημένες ανάγκες και να αποδείξει την πραγματική αξία του στην αποστολή του να προστατεύει την υγεία των πολιτών. Αυτό το επίτευγμα οφείλεται κατά πρώτο λόγο στο υγειονομικό προσωπικό, ιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και εν γένει στους εργαζόμενους στα νοσοκομειακά ιδρύματα, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να υπηρετήσουν τους χιλιάδες ασθενείς από τον κορονοϊό, αλλά και τις άλλες ασθένειες και τα προβλήματα υγείας, τα οποία δεν σταμάτησαν να υφίστανται όλο αυτό το διάστημα. Η Πολιτεία, δια των αρμοδίων υπουργών αλλά και του ιδίου του πρωθυπουργού, έχει εκφράσει την δέσμευσή της για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και των δομών, και κυρίως με την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού, που απαιτείται.

Υπ’ αυτό το πρίσμα είναι εύλογο οι εργαζόμενοι που θα υπηρετήσουν ως μόνιμοι στο Δημόσιο Τομέα Υγείας να προέρχονται από αυτούς που ήδη εργάζονται στις δομές του, ειδικά την πρόσφατη δύσκολη περίοδο. Συγκεκριμένα, όπως γνωρίζετε, μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον Δημόσιο Τομέα της Υγείας,  κατόπιν των Δημόσιων Προσκλήσεων 13/2016 και 10/2017 του ΟΑΕΔ, προσελήφθησαν 4.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η πρόσληψή τους έγινε με μοριοδότηση, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του Ν. 4430/2016 (ΦΕΚ 3888/Β/2-12-2016) και έκτοτε, λόγω των μεγάλων αναγκών για προσωπικό στα δημόσια ιδρύματα υγείας οι 12μηνες συμβάσεις τους ανανεώνονται συνεχώς.

Ιδιαίτερα στον νομό Λάρισας, πλέον όσων απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εργάζονται 36 άτομα και άλλα 60 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, όπως, επιστημονικό προσωπικό πλην ιατρών, διοικητικοί υπάλληλοι, εργάτες κλπ.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο αίτημα για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, προς όφελος πρωτίστως του δημόσιου τομέα Υγείας».

Κατόπιν τούτων, ο κυβερνητικός βουλευτής, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες του Δημόσιου Τομέα Υγείας σε προσωπικό, προτίθεσθε να μετατρέψετε τις συμβάσεις, σε αορίστου χρόνου για τους 4.000 εργαζόμενους που διορίσθηκαν μέσω των Δημόσιων Προσκλήσεων 13/2016 και 10/2017 του ΟΑΕΔ στις δομές υγείας, και έκτοτε ανανεώνεται η σύμβασή τους;
  2. Με βάση την κοινή δήλωση των υπουργών Υγείας και Εσωτερικών για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, που θα προκηρυχθεί εντός του τρέχοντος έτους, και όπου ειδικά για τους νοσηλευτές που υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση, προτίθεσθε σε αυτήν την κατηγορία να εντάξετε και τους νοσηλευτές που έχουν διορισθεί κατόπιν των Δημόσιων Προσκλήσεων 13/2016 και 10/2017 του ΟΑΕΔ, και ήδη εργάζονται επί 4-5 έτη στο δημόσιο σύστημα υγείας;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ