ΕΝΙΣΧΥΣΗ DE MINIMIS ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Αίτημα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, λόγω των τεράστιων αυξήσεων στις ζωοτροφές – Γίνεται λόγος για μπάχαλο στις πληρωμές των ενισχύσεων και εκφράζεται ανησυχία για την εξέλιξη στο θέμα της νόθευσης της φέτας

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση De minimis ζητάει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος δήμου Τυρνάβου από τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχετική επιστολή που απέστειλε, λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές αλλά και λόγω της μεγάλης απώλειας παραγωγής που υπήρξε, λόγω των διαδοχικών παγετών, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη αλλά και στο νυν κ. Σπήλιο Λιβανό, διότι δεν κατάφεραν να δώσουν μέχρι τώρα να δώσουν τις ενδεδειγμένες λύσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο αλλά και στο θέμα της νοθείας της Φέτας.

Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή του κτηνοτροφικού συλλόγου δήμου Τυρνάβου, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης, που κοινοποιείται και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη βουλή, έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε
Μετά από επανειλημμένες επιστολές μας, τόσο προς τον πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, όσο και στο νυν κ. Σπήλιο Λιβανό, στις οποίες επισημαίναμε τα ακανθώδη προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, ζητώντας παράλληλα συγκεκριμένες λύσεις, αλλά εις μάτην, αφού κανένα σχεδόν δεν επιλύθηκε, αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε εσάς προσωπικά, ως πρωθυπουργό της χώρας, ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίησή σας, για τη θετική έκβαση των κτηνοτροφικών ζητημάτων.

Θα ξεκινήσουμε με το θέμα των πληρωμών-ενισχύσεων των κτηνοτρόφων κύριε Πρωθυπουργέ, με την κοινή παραδοχή, ότι σχεδόν δύο χρόνια τώρα, κυριολεκτικά έχουν τιναχθεί στον αέρα αυτές οι πληρωμές και η λέξη που αποτυπώνει στην ολότητα αυτής της δυσάρεστης κατάστασης που επικρατεί, είναι το μπάχαλο.

Πιο συγκεκριμένα:

1ον Το «κορονοβοήθημα» που δόθηκε πέρυσι στους αιγοπροβατοτρόφους, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, πέραν του ότι καθυστέρησε άκρως υπερβολικά μέχρι να χορηγηθεί, ήταν και μικρό το ποσό, αφού δόθηκαν μόνο 35 εκατ. ευρώ. Έτσι συνειρμικά στον κτηνοτροφικό κόσμο, ακούγεται παράταιρο, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δόθηκαν μέχρι τώρα 35 δις ευρώ για να κρατηθεί όρθια η Ελλάδα, λόγω πανδημίας, και από αυτά τα 35 δις, οι κτηνοτρόφοι έλαβαν μόνο 35 εκατ. ευρώ.

2ον Εσείς προσωπικά κύριε πρωθυπουργέ, το έτος 2017, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε που επισκεφθήκατε το χωριό Βλαχογιάννι Ελασσόνας, όπου μιλήσατε σε κτηνοτρόφους της επαρχίας Ελασσόνας, είχατε υποσχεθεί ότι οι «πετσοκομμένες» εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2013-2014 θα πληρωθούν από την κυβέρνηση της ΝΔ., αλλά όταν γίνατε κυβέρνηση, δια στόματος του τότε υπουργού κ. Βορίδη, ανακοινώθηκε ότι αυτές οι εξισωτικές έχουν πληρωθεί και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία τέτοια εκκρεμότητα. Κύριε πρωθυπουργέ σας πληροφορούμε ότι, άσχετα με το τι υποστήριξε ο πρώην υπουργός σας, οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν στα λόγια, αφού στις τσέπες όσων οφείλονταν ποσά, δεν μπήκε φράγκο τσακιστό, που λέμε στα χωριά μας.

3ον Αναφορικά με το «30ευρω» που δόθηκε το 2020, ως αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, του έτους 2014, σας πληροφορούμε ότι αυτό το ποσό δεν αντιστοιχεί για τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά για τον δειγματοληπτικό έλεγχο της σπογγώδης εγκεφαλοπάθειας. Τα 30 ευρώ είναι για την περισυλλογή των ζώων αλλά υπολείπονται άλλα 90 ευρώ περίπου το ζώο, για την αποζημίωση του ζωϊκού κεφαλαίου.

4ον Ερχόμαστε τώρα στη «μητέρα των πληρωμών», που δεν είναι άλλη από την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (Βασική + Πρασίνισμα), του Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.
Δυστυχώς, για πρώτη φορά, μετά το 2015, η συγκεκριμένη πληρωμή, που ακόμα δεν έχει εξοφληθεί, έγινε σε πολλαπλές δόσεις, προκαλώντας τεράστιο εκνευρισμό σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Η προκαταβολή, που κάθε χρόνο δίνονταν σε μια δόση τον Οκτώβριο μήνα, πέρυσι, δόθηκε σε δύο δόσεις και η εξόφληση του Δεκεμβρίου, όπως γίνονταν κι αυτή κάθε χρόνο, δεν υπήρξε ποτέ, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν οφειλές 3% επί της Βασικής Ενίσχυσης, 5% επί της Πράσινης ενίσχυσης και 10% επί της ενίσχυσης των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Τελικά ποιος φταίει; Γιατί από τις απαντήσεις, τόσο του πρώην υπουργού, όσο και του νυν, μας θυμίζουν το γνωστό: «Δεν φταίω εγώ, φταις εσύ, φταίει και ο Χατζηπετρής».
Κύριε πρωθυπουργέ, για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι απλοί κτηνοτρόφοι, όχι απλά πιστεύουν, αλλά είναι πεποίθησή τους, ότι η πολιτική ηγεσία, τόσο του ΥΠΑΑΤ, όσο και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αντί να κοιτάζουν πως θα πληρωθούν έγκαιρα οι επιδοτήσεις των αγροτών (γεωργών και κτηνοτρόφων), αυτοί κοίταζαν πως θα εισέλθουν διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα στη διαχείριση του ΟΣΔΕ, όπου υπάρχουν πράγματι συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ.

5ον Ξεκινώντας το 2021, βρεθήκαμε και πάλι σε καθυστερημένες πληρωμές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, σε μια σειρά προϊόντων, όπως για παράδειγμα στη μηδική, στα κτηνοτροφικά ψυχανθή αλλά και αλλού, όπου αυτή η καθυστέρηση άγγιξε τον 1,5 μήνα, σε σχέση με τα παρελθόντα έτη.
Και αυτό φυσικά ήταν απόρροια της καταστρεπτικής επιλογής ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ με τα θέματα του ΟΣΔΕ και φορέα συντονισμού.

6ον Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στο 2021, παρότι υπήρξε μια αύξηση στις τιμές του γάλακτος κατά 10% (όχι σε όλες τις περιοχές της χώρας μας), αυτή η αύξηση εξανεμίστηκε «εν ριπή οφθαλμού», εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων των τιμών των ζωοτροφών κατά 30-40%.
Για του λόγου του αληθές:
Η σόγια το 2020 είχε 37 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 53 λεπτά το κιλό
Το καλαμπόκι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό
Το τριφύλλι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό
Τα πίτουρα το 2020 είχαν 16-17 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκαν σε 23-24 λεπτά το κιλό
Προφανώς, να επισημάνουμε, ότι αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι γεωργοί, όπως εσφαλμένα διατυπώθηκε από ορισμένους, αλλά τις καρπώθηκαν 3-4 εισαγωγείς σόγιας αλλά και βιομηχανίες αλεύρων.
Επιπρόσθετα να επισημάνουμε ότι το χρονικό διάστημα Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2021 αλλά και μέσα στον Απρίλιο, υπήρξε παρατεταμένος παγετός, με θερμοκρασίες τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων κατά 20-30% και σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζει το 40%.
Εξ αυτών των λόγων, σήμερα ζητάμε επιτακτικά νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση Deminimis (που έχει να δοθεί στον κλάδο μας από το 2018), διότι, η χρονιά που διανύουμε είναι-κυριολεκτικά- από τις χειρότερες των τελευταίων ετών.
Τα 466 εκατ. ευρώ (280+166) που επιστρέφονται στη χώρα μας από την Ε.Ε., λόγω της ακύρωσης των καταλογισμών εξαιτίας των βοσκοτόπων, κανονικά θα έπρεπε να διοχετευθούν στον κτηνοτροφικό κλάδο και εν γένει, στους συντελεστές του πρωτογενή τομέα.

7ον Επειδή τα οικονομικά προβλήματα των συναδέλφων κτηνοτρόφων, είναι πολύ οξυμένα, είχαμε ζητήσει εγκαίρως από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), φέτος να δοθεί πολύ πιο σύντομα, ώστε να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας.
Δυστυχώς κύριε πρωθυπουργέ, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ έπραξαν το ακριβώς αντίθετο, ωσάν να ήθελαν να τιμωρήσουν τους αιγοπροβατοτρόφους αλλά και τους άλλους κτηνοτρόφους με τα βοοειδή, με αποτέλεσμα αντί της επίσπευσης της πληρωμής, να υπάρξει -πάλι για πρώτη φορά-υπέρμετρη καθυστέρηση.

8ον Μένουμε στο θέμα της πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων των ζωϊκών, αφού δυστυχώς, πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι (όπως και βοοτρόφοι), δεν είδαν το χρώμα του χρήματος, δηλαδή, δεν πληρώθηκαν καθόλου τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), διότι για πρώτη φορά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ (με τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ) εφάρμοσε την απόκλιση του 20%.
Πιο αναλυτικά, όσοι αιγοπροβατοτρόφοι είχαν απόκλιση πάνω από 20% από τη δηλωθείσα ποσότητα γάλακτος, σε σχέση με τον αριθμό των ζώων, κόπηκαν από την ενίσχυση, ενώ μέχρι τώρα, από το 2015 μέχρι πέρυσι, όταν υπήρχε τέτοιο θέμα απόκλισης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφάρμοζε τη λύση της μείωσης του αριθμού των επιλέξιμων ζώων και έτσι ο κτηνοτρόφος πληρώνονταν, για λιγότερα ζώα (όσα δηλαδή αντιστοιχούσε η δηλωθείσα ποσότητα γάλακτος) και δεν κόβονταν ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση.

9ον Με βάση όλα τα παραπάνω, οι κτηνοτρόφοι αισθάνονται ότι η κτηνοτροφία τέθηκε από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αυτόματο πιλότο καθώς και ότι δεν κατάφερε η πανδημία, εδώ και ενάμιση χρόνο, βλέπουν ότι το κατάφερε το ΥΠΑΑΤ, στο ξεκλήρισμα του ζωικού κεφαλαίου, με τους κτηνοτρόφους, μη έχοντας τη δυνατότητα να συντηρήσουν τα κοπάδια τους.

10ον Αναφορικά τώρα με την υπόθεση της κυκλοφορίας νοθευμένης ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ στην Γερμανία κύριε πρωθυπουργέ, αποδείχθηκε ότι στην πράξη δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν οι έλεγχοι, παρότι εσείς προσωπικά τον Ιούλιο του 2019, λίγες ημέρες μετά την εκλογή σας στη θέση του πρωθυπουργού, είχατε αναφέρει, σε επίσκεψή σας στο ΥΠΑΑΤ, ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων» και ότι «θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με όσους θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά ταυτόχρονα κοροϊδεύουν τους καταναλωτές, εμφανίζοντας προϊόντα, που δεν είναι ελληνικά, ως ελληνικά».

Εδώ κύριε πρωθυπουργέ, δεν υπήρξε ελληνοποίηση, υπήρξε νόθευση της «ναυαρχίδας» των αγροτικών μας προϊόντων και καταστρατήγηση των κανόνων παρασκευής και εμπορίας του ΠΟΠ προϊόντος και βλέπουμε τις εξελίξεις να είναι τέτοιες που μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

Προς επίρρωση των παραπάνω απόψεών μας, σας αναφέρουμε τα λεχθέντα του ιδίου του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας κ. Γιάννη Βιτάλη, ο οποίος έκανε λόγο για ανεπάρκεια αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου, για το εθνικό μας ΠΟΠ προϊόν τη ΦΕΤΑ, αναφέροντας συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό της Ηπείρου ότι «ο νόμος 4691/2020 για την προστασία της ΦΕΤΑΣ, είναι κανονιστικός και δεν υπάρχει ο εκτελεστικός μηχανισμός για την εφαρμογή του».

Κύριε πρωθυπουργέ, υπάρχουν και άλλα σοβαρά-θεσμικά και μη- προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος αλλά στην παρούσα φάση δεν τα αναφέρουμε και επικεντρωνόμαστε σε όσα σας έχουμε αναπτύξει, ευελπιστώντας να αναλάβετε τέτοιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, στην κατεύθυνση της επίλυσης και όχι της διόγκωσης των προβλημάτων.

Τέλος καλούμαι όλους τους Έλληνες κτηνοτρόφους καθώς και όλα τα συνδικαλιστικά όργανα του κτηνοτροφικού κλάδου, να βρίσκονται σε εγρήγορση, διότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ