ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRA ZENECA

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν σε Κρήτη και Μυτιλήνη με αποτέλεσμα να ξανανοίγει η συζήτηση γύρω από το εμβόλιo της AstraZeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου στον RealFm 97,8, σήμερα αναμένεται να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα και εκτιμάται ότι θα υπάρξει εισήγηση από τους γιατρούς να μην χορηγείται στους νέους αλλά σε όσους είναι άνω των 55 ετών.

“Το ρεπορτάζ είναι από καλή πηγή και πληροφορούμαι ότι σήμερα θα υπάρξει εκτάκτως συνεδρίαση για το σκεύασμα της AstraZeneca και για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν εισηγήσεις από πολλούς επιστήμονες να μην δίδεται σε νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες και να δοθεί στους 55+, καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας” ανέφερε.

Λινού: Ένα περιστατικό στις 50.000 στις νέες γυναίκες

H Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1, επανέλαβε ότι τάσσεται κατά του εμβολιασμού νεότερων γυναικών με AstraZeneca «υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις των νέων γυναικών και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να κολλήσουν, είτε επειδή είναι απομονωμένοι ή επειδή δεν κυκλοφορούν και δουλεύουν εξ αποστάσεως είναι καλύτερο να περιμένουν για κάποιο άλλο εμβόλιο».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα σε παρτίδες εμβολίων της AstraZeneca, η κα Λινού είπε ότι «αυτό έχει συζητηθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι διαφορετικές κάποιες παρτίδες». Σύμφωνα με την ίδια «AstraZeneca και Johnson&Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες. Γι’ αυτό υπάρχει και συγκεκριμένη σύσταση σε ΗΠΑ και Αγγλία».

Όπως είπε η κα Λινού ο κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίων στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες με το AstraZeneca και το Johnson & Johnson είναι 1-2 περιστατικά στο εκατομμύριο εμβολιασμών. Για τις νέες γυναίκες όμως ο κίνδυνος είναι 1 στις 50.000 σύμφωνα με δημοσίευση του Guardian με στοιχεία από την Αγγλία.
Ξεκαθάρισε επίσης πως, «αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται», έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα.

Χρούσος: Λίγα τα περιστατικά βάσει στατιστικής

Ο Γιώργος Χρούσος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και την ανησυχία στην κοινωνία μετά τα απανωτά περιστατικά θρομβώσεων των τελευταίων ημερών είπε ότι «οι φόβοι είναι κάτι σοβαρό και δεν το υποβιβάζω». Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι λίγα τα περιστατικά βάσει στατιστικής. Έχουν γίνει 900.000 εμβόλια AstraZeneca και είχαμε έναν θάνατο και μερικά βαριά περιστατικά. Μην νομίζετε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες και από άλλα εμβόλια, όπως η μυοκαρδίτιδα από τη Pfizer». Απαντώντας στο ερώτημα μήπως πρόκειται για ελαττωματική παρτίδα εμβολίων, ο κ. Χρούσος είπε «από ότι άκουσα, ο ΕΟΦ έλεγξε αν υπάρχει θέμα με την παρτίδα των εμβολίων της AstraZeneca και είπε ότι δεν υπάρχει». Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο τα πιο πολλά περιστατικά είναι σε νεότερα άτομα”.

«Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι και ο φόβος των συμπολιτών μας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει θέμα, καθώς υπάρχει αφθονία εμβολίων και ο καθένας θα μπορεί να επιλέγει αυτό που θέλει. Σύντομα θα μπορεί να γίνει και αυτό, να δηλώνουν ποιο θέλουν» συμπλήρωσε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Παγώνη: Δεν έχουμε σαφείς αποδείξεις ότι υπάρχει ρίσκο για γυναίκες κάτω των 50

Για το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια η Ματίνα Παγώνη, ανέφερε στον ΣΚΑΪ, πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλεφωνά και τα τηλέφωνα που δέχονται για αυτό το θέμα. Έχουν απόλυτο δίκιο, είναι προβληματισμένοι.

«Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.002% συγκριτικά με την νόσο COVID19, δεν συγκρίνονται. Γι’ αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε πως «από τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα δεν έχουμε αποδείξεις σαφείς ότι είναι ρίσκο για γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η Επιτροπή έχει δώσει τις απαραίτητες συστάσεις και τι πρέπει να κάνει ενώ η ίδια εκτιμά πως η επιτροπή από εδώ και πέρα θα δει το θέμα και θα κάνει ηλικιακές ομάδες σχετικά με τους εμβολιασμούς για να σταματήσει ο καθημερινός εμβολιασμός. και πως θα αποφασίσει και θα δώσει νεότερες οδηγίες.

enikos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ