ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΟΟΣΑ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Εκπαιδευτικών του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση  με αίτημα για “Ψωμί-Υγεία-Παιδεία-Ελευθερία να μην πληρώσει ο λαός αλλά το κεφάλαιο την κρίση”

Ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, είναι φανερό ότι βιώνουμε την εγκληματική , θανατηφόρα πολιτική των κυβερνήσεων ειδικά στην καρδιά του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού . Η ταξικά προσανατολισμένη πολιτική τους, με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση του ανταγωνισμού, των κερδών των πολυεθνικών φαρμάκου, οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών, χαρακτηρίζοντας την καθολική αποτυχία τους να εξασφαλίσουν όχι μόνο «συνθήκες ευημερίας», όπως αυτάρεσκα υπόσχονται, αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Αντανακλά τη συνολική χρεοκοπία της πολιτικής της ΕΕ και του διεθνοποιημένου, ολοκληρωτικού καπιταλισμού και των κυβερνήσεων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ. Με σχέδιο και ταξικό κυνισμό αξιοποιεί την πανδημία για την προώθηση μιας σειράς αντιδραστικών τομών σε οικονομία, παιδεία, εργασία και την προσπάθεια κατάργησης ακόμα και των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Η πολιτική της είναι η υποταγή στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους μνημονιακούς περιορισμούς, τη δημοσιονομική ασφυξία της Ε.Ε., συνθήκη που με το νέο ταμείο ανάκαμψης θα ενταθεί σε οικονομικό επίπεδο και αντεργατικά μέτρα.

Όλο αυτό το διάστημα στηρίζει με πακτωλό χρημάτων τα συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων, τραπεζών, αεροπορικών εταιριών, κλινικαρχών, ΜΜΕ κ εργολάβων), ξοδεύει θηριώδη ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς αδιαφορώντας προκλητικά για τις λαϊκές ανάγκες στην υγεία, την παιδεία που καταρρέουν. Επιδιώκει να οικοδομήσει και στη χώρα μας ένα «καθεστώς εκμετάλλευσης» χωρίς εργατικά δικαιώματα και ένα «καθεστώς αυταρχισμού» με ιστορικό πισωγύρισμα στις κατακτημένες λαϊκές ελευθερίες. Το νομοσχέδιο έκτρωμα Χατζηδάκη οδηγεί τον κόσμο της εργασίας σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Δεν πρόκειται για «ακροδεξιά εκτροπή» ή για «μια προσωρινή έκτακτη κατάσταση».

Πρόκειται για τις τάσεις του σύγχρονου καπιταλισμού, για μια πολιτική αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία, για μια επικίνδυνη στροφή στις διεθνείς σχέσεις, που θέλει να φορτώσει την ιστορική κρίση του συστήματος στις πλάτες των λαών. Η κυβερνητική πολιτική έχει την απλόχερη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ – έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια- όπως φυσικά του ΚΙΝΑΛ , δεν απειλείται από την συστημική φιλόΕΕ, τεχνοκρατική και διαχειριστική αντιπολίτευση του ΜΕΡΑ25

Η ιδιομορφία της περιόδου που ήδη βρισκόμαστε είναι ότι συμπυκνώνονται σε αυτή ολοένα και περισσότερο το σύνολο των αντιθέσεων του καπιταλισμού. Κοινωνικό-οικονομική και υγειονομική κρίση, πολεμικές απειλές και εντάσεις, επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, περιβαλλοντική κρίση. Η εξέλιξη της πανδημίας και της τριπλής αυτής κρίσης θα σφραγίσει τις μελλοντικές εξελίξεις.

H εκπαίδευση στο μάτι του κυκλώνα

Εδώ και ένα χρόνο, με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια και την εκπαιδευτική κοινότητα σε κατ΄ «οίκον εγκλεισμό», η κυβέρνηση νομοθετεί με καταιγιστικό ρυθμό τις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο σύνολο της εκπαίδευσης με στόχο την καθολική υπαγωγή της στις ανάγκες του κεφαλαίου για το ξεπέρασμα της κρίσης του, την αναπαραγωγή του και την αύξηση της κερδοφορίας του. Με οδηγό τις κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΒ αλλά και την πολιτική των προηγούμενων-από την Διαμαντοπούλου και τον Αρβανιτόπουλο μέχρι τον Γαβρόγλου και σήμερα την Κεραμέως – η πολιτική της ΝΔ επιδιώκει να διαλύσει ότι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια εκπαίδευση, να βάλει την οριστική ταφόπλακα σε ότι έχει ανασχέσει ή έχει κατακτήσει το εκπαιδευτικό κίνημα για πάνω από 30 χρόνια.

Ανοίγουν τα σχολεία, όπως ακριβώς τα είχαν κλείσει, χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο, ρημαγμένα από την άθλια πολιτική τους.
Η υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης θα σημάνει το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών την κορύφωση των ταξικών ανισοτήτων(τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ και διπλό μηχανογραφικό, μείωση εισακτέων) ,την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης (2 εκ. ευρώ μαζί με τα προσωπικά δεδομένα 2 εκ. χρηστών της πλατφόρμας webex), την εγκαθίδρυση του αυταρχισμού και την κατάργηση της όποιας παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας, την περιστολή κάθε συλλογικού και δημιουργικού δικαιώματος.

Με πρόσχημα την πανδημία προώθησε σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης την εξ αποστάσεως -που δεν αποτελεί εκπαίδευση-, μια «τηλεκπαίδευση» που μαζί με τις συνθήκες εγκλεισμού και κλειστά σχολεία προκάλεσε σοβαρές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στους μαθητές μας, για να διευκολύνει το πέρασμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων υλοποιώντας το πρόγραμμα της Ν.Δ, αλλά και τα πορίσματα των εθνικών διαλόγων για την Παιδεία, όπως το πόρισμα Λιάκου (2016). Με ιδεολογική εμμονή προωθεί την αριστεία (πειραματικά- πρότυπα) στη λογική του ελιτισμού, μετατρέπει την μόρφωση από δικαίωμα σε ταξικό προνόμιο λίγων και εκλεκτών, την αξιολόγηση – αυτονομία ανοίγοντας την πόρτα για την περιβόητη αποκέντρωση και το πέρασμα του δημόσιου σχολείου με εμπορευματοποιημένους όρους στους Δήμους, manager κλπ.

Στην εποχή των τεράστιων επιστημονικών δυνατοτήτων και της ανάπτυξης της γνώσης το μέλλον που επιφυλάσσει ο σύγχρονος καπιταλισμός για τα παιδιά της εργατικής τάξης είναι η επιστροφή στην εποχή του «κάλφα», μακριά από την ολόπλευρη γνώση και μέσα από τη λογική των δεξιοτήτων και της κατάρτισης και της μαθητείας, προσαρμοσμένη στο νέο μοντέλο του φτηνού, ευέλικτου, μισοκαταρτισμένου και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενου. Ενός εργαζόμενου έρμαιου της πιο βαθιάς εκμετάλλευσης που θα φορτωθεί στην δική του πλάτη την καπιταλιστική κρίση.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση διαμορφώνει και τις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση όπου η ελαστική εργασία αποτελεί βασικό πυρήνα της συνολικής αναδιάρθρωσης και αυξάνεται ραγδαία με αποτέλεσμα να αγγίζει το 29% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Μαζί με το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, προστίθενται και νέες μορφές ευελιξίας, όπως οι τρίμηνες συμβάσεις με απώτερο στόχο την άρση της μονιμότητας και κάθε σταθερής εργασιακής σχέσης. Πρόκειται για βασικές αντιδραστικές κατευθύνσεις που εφαρμόστηκαν με ζήλο και από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν παίρνουν «φτιασιδώματα» αλλά ανατροπή, επιβάλλοντας τις μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με μόνιμους, σταθερούς όρους για το σύνολο των αναγκών του δημόσιου σχολείου.

Μπροστά στη νέα κατάσταση

Έχουμε μπει σε μια φάση που θα κριθεί το αν η κοινωνική δυναμική της πάλης κατά της κυρίαρχης πολιτικής και της κυβέρνησης που εμφανίστηκε θα καταφέρει να συγκροτηθεί και αναπτυχθεί βαθύτερα. Εμφανίζονται πλέον ρωγμές μαζικής αμφισβήτησης της ασκούμενης πολιτικής και της κυβέρνησης και ισχυρές τάσεις αντιστροφής υπέρ του αγωνιστικού κλίματος. Οι μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις, οι αγώνες ενάντια στην καταστολή, οι πρόσφατες μαζικές πρωτομαγιάτικές συγκεντρώσεις δεν εμφανίστηκαν τυχαία, ούτε ήρθαν αυθόρμητα.

Καθοριστικό ρόλο στην επανεμφάνιση του μαζικού κινήματος έπαιξε και η εκπαίδευση ήδη από τη μάχη στο πρώτο κύμα πανδημίας με το συντονισμό των εκπαιδευτικών σωματείων, ενάντια στο νόμο Κεραμέως για το σχολείο, την καθολική αποχή από το livestreaming μάθημα, το ξέσπασμα των μαθητικών κινητοποιήσεων στην αρχή της χρονιάς για το ασφαλές άνοιγμα στο σχολείο. Σημαντική είναι η συντριπτική ήττα της κυβέρνησης με την αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που έφτασε το 95%, καθώς και στη νέα απόπειρα εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης στην εκπαίδευση, αλλά και οι κινητοποιήσεις στο Πολυτεχνείο, την απεργία στις 26 Νοέμβρη, στις 6 Δεκέμβρη και φυσικά στα μεγάλα πανεκπαιδευτικά- φοιτητικά συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις στις πόλεις και τις γειτονιές για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Δεν θα φτάναμε στη σημερινή ελπιδοφόρα επανεμφάνιση μαζικού κινήματος, αν όλο το προηγούμενο διάστημα από τη πρώτη καραντίνα μέχρι και τώρα δεν είχαν δοθεί σημαντικές μάχες και δεν είχαν απαντηθεί από την αντικαπιταλιστική αριστερά και το πρωτοπόρο κόσμο των Παρεμβάσεων, των εργατικών σχημάτων και των πρωτοβάθμιων σωματείων διλήμματα μεγάλης σημασίας. «Μένουμε Σπίτι» και «θα λογαριαστούμε μετά», περιοριζόμαστε σε συμβολικές κινήσεις ή Μένουμε Ενεργοί και Αγωνιζόμενοι και σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις.

Σήμερα έρχονται ανοιχτά και πιεστικά στην ημερήσια διάταξη τα πολιτικά ερωτήματα: «Πώς θα πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο και όχι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα;», «Πώς θα ανατραπεί η πολιτική και η κυβέρνηση της ΝΔ;». Αλλά και «μετά τη ΝΔ, τι;» Ας το πούμε καθαρά! Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάποια παλιά «κανονικότητα». Η κανονικότητα του σύγχρονου καπιταλισμού είναι η βαρβαρότητα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία μπορούν να δώσουν τη συνολική λύση για όλη την κοινωνία.

Μαζικό πολιτικό κίνημα τώρα για την επιβολή των λαϊκών διεκδικήσεων, όχι αναμονή, συμβολισμοί και κοινοβουλευτικά παιχνίδια.

Στην εποχή του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, να σταθούμε συνολικά απέναντι. Με ένα ισχυρό μέτωπο των δυνάμεων της Παιδείας, της Εργασίας και του πολιτισμού. Ενός κινήματος με αγωνιστική συνέχεια, που θα βάζει στο στόχαστρο του το σύνολο αυτής της πολιτικής, χωρίς παζάρια και βελτιωτικές προτάσεις, για τον κλονισμό και την ανατροπή του συνόλου των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που επιχειρούνται και εμπεδώνονται στη ζωή μας.

Για να γίνουν αυτό απαιτείται:

• Η ταξική ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος θέτοντας το ζήτημα της συνολικής ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, που θα φέρει στο προσκήνιο τη συνολική τάση απελευθέρωσης των παραγωγών του πλούτου.
Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται άμεσα να ξεδιπλωθεί η ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων με διαδηλώσεις, καταλήψεις, απεργιακό βήμα, με έλεγχο του αγώνα και κλιμάκωση του μέσα από Γ.Σ και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο σε κόντρα με τον εργοδοτικό, αστικοποιημένο κυβερνητικό συνδικαλισμό, ο οποίος έχει κηρύξει lockdown στα σωματεία στήνοντας πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί ΤΩΡΑ με όρους μαζικού, μαχητικού ανατρεπτικού κινήματος και όχι με άσφαιρες συμβολικές διαμαρτυρίες που διευκολύνουν το αφήγημα της κυβέρνησης περιστολής των συλλογικών διεκδικήσεων στο όνομα της πανδημίας. Ξεκινούμε άμεσα τις ζωντανές διαδικασίες λειτουργίας των σωματείων (ΓΣ, ενημερώσεις, συσκέψεις και βήματα συντονισμού όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκλογικές διαδικασίες).

• Η συγκέντρωση δυνάμεων σε ένα αντικαπιταλιστικό πολιτικό μέτωπο με το αντίστοιχο πρόγραμμα πάλης που θα συμβάλλει και θα ηγείται στο αναγκαίο μαζικό πολιτικό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Με στόχους την αντίσταση, τον κλονισμό και την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της και συνολικά της καπιταλιστικής επίθεσης. Τη σύγκρουση με τις πολιτικές της συναίνεσης, των αστικών εναλλακτικών λύσεων τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και της λογικής της εθνικής ενότητας «για να ξεπεράσουμε την κρίση».

Χρειάζεται με αποφασιστικό τρόπο να ξεπεραστούν οι αποτυχημένες και βαθιά ηττημένες λογικές για αγώνες «συμβολικούς» , «χαμηλών πτήσεων», για τα επιμέρους με τα μάτια μονίμως στραμμένα στις κάλπες και όχι στην ανάπτυξη ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου συνολικής σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική (ΚΚΕ), ή αντιλήψεις οι οποίες αρνούνται τους πολιτικούς στόχους, τον αναγκαίο διακλαδικό συντονισμό, και αποδέχονται τον κυρίαρχο ρόλο του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και η λογική για αναβίωση «δημοκρατικών μετώπων» που οδηγεί στη πολιτική λύση ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του “μικρότερου κακού, αντί για την ανατροπή του κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού που ξεπλένει τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την περίοδο της διακυβέρνησης του και την χρεοκοπία του , όσο και για την συστημική αντιπολίτευση την οποία ασκεί σήμερα.

Ειδικά τώρα είναι ζωτική ανάγκη για μαζική, πανεργατική και κλιμακούμενη αποφασιστική μάχη ενάντια στο «Νόμο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη» ,είναι αγώνας ενάντια στη γενίκευση της ελαστικής και μαύρης εργασίας, την τηλεργασία, τη λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τους μισθούς πείνας. Ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου στους χώρους δουλειάς, την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, τον κρατικό έλεγχο των συνδικάτων. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση με βάση τις ανάγκες και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, με σταθερή εργασία, με όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Τώρα είναι η στιγμή για να διεκδικήσουμε μείωση ωραρίου των εκπαιδευτικών, μείωση του εργάσιμου χρόνου (6ωρο, 30/ωρο,5μερο) για όλο τον λαό , αύξηση των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Για αποκλειστικά δημόσια αγαθά η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, η έρευνα και άλλοι ζωτικοί τομείς. Ενάντια στους νόμους της αγοράς, στην ιδιωτικοποίηση και στην αναδιάρθρωση των τομέων αυτών με επιχειρηματικά κριτήρια. Με αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ, εθνικοποίηση των ιδιωτικών νοσοκομείων, των φαρμακευτικών εταιρειών.

– Η στρατηγική στόχευση με συνολική προγραμματική ανατρεπτική απάντηση που θα εμπνέεται από μια σύγχρονη κομμουνιστική απελευθερωτική προοπτική. Στόχος μας δεν είναι να διαχειριστούμε τη σημερινή, άθλια κατάσταση της καπιταλιστικής εκπαίδευσης. Αλλά να αντικρούσουμε την αντιδραστική της μετάλλαξη, οικοδομώντας τους όρους για μια εκπαίδευση στο μπόι των ανθρώπων, Για μια αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική εκπαίδευση όλων των παιδιών. Με τη δίχρονη προσχολική αγωγή – εκπαίδευση, το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο. Με την πραγματική δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε μια Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, αλλά και της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στο Δημόσιο, Δωρεάν, σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά το Δωδεκάχρονο Σχολείο, για όσα επαγγέλματα δεν απαιτείται πανεπιστημιακή μόρφωση. Για μια κοινωνία που η μόρφωση θα αναδύεται από όλους τους πόρους της και θα εξασφαλίζει όλους τους υλικούς όρους και προϋποθέσεις, ώστε κάθε μια και κάθε ένας, να έχει πρόσβαση σε όποιο κομμάτι της εκπαίδευσης επιθυμεί, όποτε το επιλέξει στη διάρκεια της ζωής του.

– Ένα σχολείο πολυτεχνικό που θα συνδυάζει τη γενική παιδεία, την ευρεία ανθρωπιστική μόρφωση με επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, ικανότητες για βασικούς κλάδους της παραγωγής, θα καλλιεργεί την ισόρροπη γνωστική, καλλιτεχνική, ηθική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών, την κριτική – δημιουργική σκέψη, τα ιδανικά της αλληλεγγύης, τη συλλογικότητα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, του κέρδους και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.
Καλούμε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια, κάθε αγωνιστική δύναμη μαζί «να υψώσουμε πύργο ατίθασο απέναντι τους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ