Στο Εργαστήριο του Τομέα Γεωπονίας, του 1ο ΕΠΑ.Λ. Τυρνάβου, έγινε η παρουσίαση της μεθόδου παραλαβής αιθέριων ελαίων με απόσταξη από αρωματικά φυτά, που καλλιεργούνται βιολογικά στο σχολείο, στο πλαίσιο της Υποδράσης 4, του Σχεδίου Δράσης : «Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών για παραγωγή ξηρού προϊόντος και αιθέριων ελαίων», του Προγράμματος : «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.»
Τα αιθέρια έλαια (essential oils) είναι μείγματα πτητικών αρωματικών οργανικών ενώσεων και παραλαμβάνονται από διάφορα μέρη του φυτού (άνθη, καρποί, φύλλα, ρίζες) μέσω απόσταξης. Αποτελούν τη δυναμική ενέργεια, τη λεγόμενη «ζωτική δύναμη – την ψυχή» του κάθε φυτού. Εξαιτίας της μικρομοριακής βιοχημικής δομής τους μπορούν να εισέλθουν άμεσα και εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό, προσφέροντάς του τα ευεργετικά τους αποτελέσματα. Με τη μέθοδο της απόσταξης με ατμό, ελήφθη αιθέριο έλαιο ρίγανης, λεβάντας, μέντας και δενδρολίβανου, της βοτανικής οικογένειας των Χειλανθών.
Τα αιθέρια έλαια καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα βιομηχανικών αγροτικών προϊόντων μικρού όγκου και υψηλής προστιθεμένης αξίας, ενώ χρησιμοποιούνται ευρύτατα και από την βιομηχανία απορρυπαντικών, λόγω της υψηλής αντιβακτηριδιακής και αντισηπτικής τους χρηστικότητας. Οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται στη διεθνή αγορά οφείλονται στην ανοδική ζήτηση από τους κλάδους της αρωματοθεραπείας, της αρωματοποιίας, της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, της περιποίησης σώματος και της ευρύτερης χημικής βιομηχανίας.
Η ανερχόμενη προτίμηση των καταναλωτών για φυσικά προϊόντα έχει ενεργοποιήσει την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και επίσης έχει στρέψει τη βιομηχανία προς καινοτόμες εφαρμογές σε ό,τι αφορά την ατομική περιποίηση και τα προϊόντα ομορφιάς. Όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον κλάδο χρειάζεται να αποκτήσουν πλήρη εικόνα της αγοράς και κυρίως ως προς το είδος φυτού, τις καλλιεργητικές πρακτικές κατά γεωγραφική τοποθεσία και κυρίως τη δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος.
Η συμβολαιακή καλλιέργεια αποτελεί καλή διέξοδο, αλλά απαιτείται το πληρέστερο δυνατό «περιεχόμενο συμφωνίας» για την κάλυψη των εμπλεκομένων από απρόοπτα.
Η όλη διαδικασία, θεωρητικά και πρακτικά, πραγματοποιήθηκε παρουσία της Διευθύντριας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Τυρνάβου, Ελένης Νούλα, από τη Συντονίστρια του σχεδίου δράσης, Σόνια Ξιφιλίδου, Τεχνολόγο Γεωπόνο και τους συνεργαζόμενους καθηγητές, Πρεσβεία Γκανάτσιου, Γεωπόνο, Παπανικολάου Χρήστο, Γεωπόνο PhD, Τσέτσιλα Ελπινίκη, Νοσηλευτικής, Διαμαντόπουλο Φώτη, Πληροφορικής, Κουτσιμανή Ελευθέριο, Οικονομίας, Γιουρούκη Αργύρη, Φυσικών Επιστημών και τους μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Η Διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ. Τυρνάβου και η Συντονίστρια του Σχεδίου Δράσης, ευχαριστούν για την άψογη συνεργασία και υποστήριξη το Δήμο Τυρνάβου, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Χριστόφορο Κατσαρό, την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής και Διευθύντριας του ΓΕΛ Τυρνάβου, Κωνσταντίνα Πατσή, τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, Ευθύμιο Λιάπη, καθώς και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».
Το Πρόγραμμα : «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας κι εντάσσεται στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί…» Βίκτωρ Ουγκό.