ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ RAPID TESTS ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε συνέχεια της πρώτης επίσκεψης επιστημόνων σε καλλιέργειες αχλαδιάς που εμφανίζουν πρόβλημα λόγω βακτηριακού καψίματος, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου, προσκλήθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας ο κ. Ιωάννης Βαγγέλας, επίκουρος Καθηγητής Φυτοπαθολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μαζί με τον συντονιστή των αγροτικών κρίσεων σε θέματα Φυτοπροστασίας Dr. Δημήτρης Σταυρίδης, επισκέφθηκαν καλλιέργειες της περιοχής με σκοπό την διαπίστωση σε εξέλιξη της προσβολής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος και εξέταση της συμπτωματολογίας και διαπιστώθηκε η προσβολή από Erwinia amylovora (βακτηριακό κάψιμο).

Μάλιστα το συγκεκριμένο είδος του βακτηρίου πιστοποιήθηκε και με rapid test απο φύλλα, βλαστούς και καρπίδιο.

ΟΠως αναφέρθηκε, με βάση τα αποτελέσματα θα συνταχθεί πόρισμα από τον καθηγητή κ. Βαγγέλα και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν από την περιφέρεια ενέργειες σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων από την πολιτεία.

Στην αυτοψία στις καλλιέργειες παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Γαία Φρούιτ κ. Χρήστος Τασιούλας, ο γεωπόνος της ίδιας οργάνωσης Αθανάσιος Καρυώτης και ο γεωπόνος του Α. Σ. Πλατανουλίων Φρουτοπηγή Αθανάσιος Χαλυβέρας.

Οι συνεταιρισμοί της επαρχίας Τυρνάβου ευχαριστούν θερμά τον συντονιστή των αγροτικών κρίσεων σε θέματα φυτοπροστασίας της περιφέρειας Dr. Δημήτρη Σταυρίδη και το μέλος της ίδιας ομάδας κ. Ιωάννη Βαγγέλα, επίκουρος καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ