ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Ή ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ;

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης με αφορμή σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τυρνάβου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε την Παρασκευή 28 Μαΐου με τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων, στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» από επιχειρηματικού ομίλους σε εκτάσεις του δήμου και του δημοσίου, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί συμπολίτες μας.

Μάλιστα τους τελευταίους μήνες υπάρχει οργασμός αιτήσεων προς την Περιφέρεια για την έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορούν την  εγκατάσταση κυρίως φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε κάθε γωνία της Θεσσαλίας και μεταξύ αυτών και ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε χορτολιβαδική έκταση 1800 στρεμμάτων, στο Δαμάσι.

Με τη δημιουργία του πάρκου, πέρα από τις σοβαρές οικολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη γύρω περιοχή, μειώνονται σημαντικά και τα λιβάδια, που βοσκούν τα ζώα τους κτηνοτρόφοι από το Δαμάσι και τον Τύρναβο, καθώς και οι επιλέξιμες εκτάσεις με βάση τις οποίες δίνονται οι επιδοτήσεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που είναι στο δίλλημα αν κρατήσουν τα κοπάδια τους ή αν τα πουλήσουν επειδή δε βγαίνουν οικονομικά από τις αυξήσεις στις ζωοτροφές, τις ζημιές από την πανδημία του κορωνοϊού και του σεισμού.

Η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα εισηγήθηκε αρνητικά στις ΜΠΕ αφού την τελική έγκριση τη δίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα υπουργεία, κάνοντας ελιγμό για να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στις επιχειρηματικές επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» προωθείται από την Ε.Ε., τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και τη δήθεν εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για το λαό.

Η υποκρισία τους δεν έχει όρια. Την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, την υπονομεύουν σκορπώντας παντού φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ακόμα και σε περιοχές Natura. Μάλιστα οι επενδύσεις αυτές γίνονται πιο εύκολες και κερδοφόρες με τον περιβαλλοντικό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ καθώς και από δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διοχετευτούν στους οικονομικούς κολοσσούς της ενέργειας.

Με τον ίδιο τρόπο και με κίνητρο το κέρδος, υπονομεύουν και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που προσφέρουν εισόδημα σε λαϊκά νοικοκυριά όπως η κτηνοτροφία, μελισσοκομία κλπ

Το άλλο που επικαλούνται, περί φτηνού ρεύματος, είναι μια διαχρονική απάτη από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΣΑ, ΝΔ. Τα βλέπουμε καθημερινά με τις διακοπές ρεύματος στα σπίτια λαϊκών οικογενειών, που αδυνατούν να πληρώσουν, λόγω φτώχειας και ακρίβειας από τα τέλη των ΑΠΕ και της τσουχτερής τιμής του ρεύματος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου είναι αντίθετη με την απελευθέρωση και την παράδοση στους ιδιώτες της παραγωγής και διανομής της ενέργειας από όλες τις πηγές της.

Είναι απέναντι από τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου που δεν τους ενοχλεί η ιδιωτική κερδοφορία στην ενέργεια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου είναι αντίθετη με τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ και στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ενάντια στους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com