Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Για “τουφεκιά στον αέρα”, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Βασίλης Κόκκαλης

«Η Κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν, παραπλανώντας και εμπαίζοντας τους πολίτες, να πείσουν την κοινή γνώμη, ότι η έναρξη εφαρμογής του ν. 4738/2020, γνωστού ως πτωχευτικού νόμου, αποτελεί ορόσημο και σταθμό για χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά, καθώς παρέχει σε αυτά την ευκαιρία, μέσω του προβλεπόμενου εξωδικαστικού μηχανισμού, για τη ρύθμιση οφειλών με «κούρεμα» προσαυξήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία και στις τράπεζες».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.

Όπως εξηγεί ο κ. Κόκκαλης στη δήλωσή του, «η πραγματικότητα, που πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες, είναι ότι η 1η Ιουνίου 2021, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους, καθώς, η επικοινωνιακή προώθηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και του κουρέματος προσαυξήσεων, αποτελεί, σύμφωνα με τον νόμο, όχι υποχρέωση των πιστωτών του οφειλέτη, αλλά απόλυτο δικαίωμα και δυνατότητα, καθώς απαιτείται για την επίτευξη της ρύθμισης η συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών (τράπεζες & servicers).

Πρόκειται δηλαδή για μια τουφεκιά στον… αέρα, μία προσχηματική διαδικασία ρύθμισης των οφειλών, στην οποία δεν προβλέπεται καμία δέσμευση των πιστωτών, με συνέπεια, να καταστεί ένα τυπικό προστάδιο, πριν την πτώχευση. Διότι, σκοπός του νόμου αυτού και της Κυβέρνησης είναι η κήρυξη της πτώχευσης των οφειλετών, με τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της πρώτης κατοικίας. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι την αίτηση της πτώχευσης μπορεί να κάνει και η ίδια η πιστώτρια τράπεζα, και χωρίς την βούληση του οφειλέτη.

Πίσω επομένως από τις μεγαλοστομίες περί δεύτερης ευκαιρίας και απαλλαγής των χρεών, λανθάνει ο σκοπός της Κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από το να παρέχει την απόλυτη ελευθερία στα τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς καμία δέσμευση,  να οδηγούν σε πτώχευση τους οφειλέτες, να ρευστοποιούν την πρώτη κατοικία και να μένουν οι πολίτες είτε άστεγοι, είτε μισθωτές στο ίδιο τους το σπίτι.

Οι πολίτες θα πρέπει να σημειώσουν την 1η Ιουνίου 2021, ως τον τερματικό σταθμό στην απόλαυση του συνταγματικού δικαιώματος της κατοικίας και της ιδιοκτησίας, η οποία προφανώς θα συγκεντρωθεί στα χέρια ολίγων και ισχυρών έναντι πινακίου φακής», καταλήγει ο Λαρισαίος πολιτικός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ