ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ 40 ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ «ΟΡΜΑΝ ΜΑΓΟΥΛΑ»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργάνωσε ο δήμος Φαρσάλων

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους σαράντα απαγχονισθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, στις 31 Μαΐου 1944, διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων και η Τοπική Κοινότητα Δασολόφου, σήμερα, ανήμερα της 77ης «μαύρης» επετείου, στη θέση «Ορμάν Μαγούλα» του οικισμού Κάτω Δασολόφου.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών από τον πατέρα Νικόλαο Γεωργουλόπουλο.

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τιμάμε σήμερα, με τον δέοντα σεβασμό και συγκίνηση, την μνήμη των 40 Ελλήνων πατριωτών οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια, στις 31 Μαΐου του 1944.

Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για την παρουσία τους σ’ αυτό το ετήσιο μνημόσυνο τους συγγενείς των θυμάτων και να τους διαβεβαιώσω πως κανείς δεν έχει ξεχάσει, ούτε θα ξεχάσει ποτέ, τη θυσία των προγόνων τους.

Για εμάς, τις επόμενες γενιές που είχαν την τύχη να μη ζήσουν τη φρίκη του πολέμου, το ιερό καθήκον μας είναι ένα: Να θυμόμαστε και να μεταλαμπαδεύουμε την ιστορία μας. Γιατί η γνώση είναι εκείνη που θα μας διασφαλίσει ένα μέλλον χωρίς το μεγαλύτερο λάθος της ανθρωπότητας: Τον πόλεμο.

Το μήνυμα λοιπόν που εκπέμπεται από αυτή την ημέρα μνήμης και από το αίμα των 39 ανδρών και της μίας γυναίκας που κρεμάστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, άοπλοι και αθώοι, είναι η διαρκής αναγκαιότητα τα έθνη να λύνουν τις όποιες διαφορές τους ειρηνικά.

Η χώρα μας έχει πληρώσει στο πέρασμα της ιστορίας βαρύ το τίμημα της Ελευθερίας κι αυτό είναι η απόδειξη πως για εμάς τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι μία κορυφαία υπαρξιακή αρχή.

Εξίσου σημαίνουσα είναι η ανάγκη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στη δημοκρατία και στον ανθρωπισμό. Η ηθική είναι εκείνη που πρέπει να οδηγεί τους έχοντες την εξουσία από τους πολίτες και να κατευθύνει τις πράξεις τους.

Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε ως κοινωνία. Γιατί η ειρήνη είναι κάτι που εδραιώνεται καθημερινά με τη στάση μας ως έθνος και ως πολίτες. Και γιατί ο πόλεμος στην εποχή μας λαμβάνει διάφορες μορφές. Φαντάζει ως μία ασύμμετρη απειλή που άλλοτε έρχεται με τα όπλα, άλλοτε με το χρήμα και άλλοτε με τη μαζική απειλή του αγαθού της ζωής.

Διατηρώντας όμως άσβεστη τη μνήμη μας, κρατώντας σφιχτά μέσα μας τις θυσίες των προγόνων μας, μπορούμε να παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας.

Θα θυμόμαστε αυτή τη θυσία, των 40 πατριωτών, εδώ στο Ορμάν Μαγούλα. Γιατί αυτή η θυσία είναι ο φάρος και ο οδηγός για έναν κόσμο με περισσότερο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Αιωνία τους η μνήμη».

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ακολούθησε η εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας από το μέλος του ΣΙΜΕΑ, ερευνητή και συντάκτη της εφημερίδας «Θεσσαλία» κ. Χριστόφορο Σεμέργελη. Μεταξύ άλλων ο κ. Σεμέργελης τόνισε πως «μονάχα ανατριχίλα προκαλεί η σκέψη πως ανάμεσα στους 40 απαγχονισμένους ήταν και μια κυοφορούσα γυναίκα. Η Ελένη Μουρογιάννη, λίγο πριν φέρει στον κόσμο το παιδί που κουβαλούσε επί μήνες στην κοιλιά της, ξεψύχησε από τη θηλιά που πέρασε η ίδια στον λαιμό της, αρνούμενη να την αγγίξουν τα χέρια των ΕΑΣΑΔ-ιτών. Η ανθρώπινη κακία, δυστυχώς, δεν έχει όρια. Ο άνθρωπος είναι ικανός να κάνει τρομερό κακό σε άλλον άνθρωπο. Συλλογίζομαι πως σ’ αυτό εδώ το μέρος, πριν από 77 χρόνια, υπήρξαν Έλληνες που δεν έδειξαν οίκτο σε μια έγκυο, μόλις 26 ετών, η οποία δεν πρόλαβε να χαρεί τίποτα. Όχι μόνο τα νιάτα της, αλλά ούτε καν αξιώθηκε να ακούσει το πρώτο κλάμα του παιδιού της. Και οι μαρτυρίες που διασώθηκαν από τους κατοίκους των τα γύρω χωριών, οι οποίοι την επόμενη ημέρα ανέλαβαν το θλιβερό έργο της αποκαθήλωσης και της ταφής των θυμάτων του Ορμάν Μαγούλα, δείχνουν το μέγεθος της απάνθρωπης εκτέλεσης {…} Κοιτάζοντας το μνημείο αυτό που αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς και είναι τρανή απόδειξη του εγκλήματος που διαπράχθηκε στο Ορμάν Μαγούλα, νιώθω πως διώχνω μακριά τη ζοφερή σιωπή που καλύπτει την ιστορία των 40 στελεχών του ΕΑΜ, οι οποίοι θυσιάστηκαν για μία ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.

Οφείλουμε να μην λησμονούμε την κτηνώδη αδικία που έλαβε χώρα στις, 31 του Μάη του ’44 και τη θυσία τόσων ηρώων, που πλήρωσαν ακριβά την αγάπη τους για την Ελλάδα.

Συγχαρητήρια στον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Ιορδάνη Εσκίογλου και στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δασολόφου κ. Χρήστο Βασιλόπουλο, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο των προκατόχων τους σ’ αυτή την εκδήλωση μνήμης. Τιμή και δόξα στους 40 μάρτυρες του Ορμάν Μαγούλα».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των εκτελεσθέντων με τον κ. Σωτήρη Χαλκιά, εγγονό του απαγχονισθέντα σε ηλικία 56 ετών Σωτήρη Χαλκιά, να αναφωνεί το «παρών», κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των ενδόξων νεκρών και με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων ο πρώην δήμαρχος Πορταριάς Πηλίου κ. Βασίλειος Κοντορίζος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δασολόφου κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, το μέλος της κοινοτικής συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μάκης Κοέν, το μέλος του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης κ. Κερασία Μαραϊδώνη – ανιψιά του απαγχονισθέντος Γεωργίου Μαραϊδώνη (ετών 23 από Κάτω Λεχώνια Πηλίου) και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Φαρσάλων κ. Νάσος Νικολόπουλος.

Το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ.κ. Σταύρος Κουκουλιός και Δημήτρης Γούσιας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Μπαλατσός, συγγενείς των θυμάτων κ.α. Να σημειωθεί τέλος πως η τελετή έλαβε χώρα με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από την πανδημία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ