ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Εντονος προβληματισμός επικράτησε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο Τυρνάβου μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Α.Ο.Σ. Χρήστου Τσιτσιρίγγου και με τη συμμετοχή στελεχών του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ Λάρισας με θέμα την πορεία των ζημιών που προκάλεσε ο παγετός στην αμπελοκαλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η εξέλιξη της ζημιάς στην καλλιέργεια, συζητήθηκαν θέματα που αοφορύν τη διαδικασία των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν και τονίστηκαν ζητήματα που αφορούν το καλλιεργητικό κόστος που πολλαπλασιάστηκε λόγω των ζημιών στην αμπελοκαλλιέργεια. Μάλιστα οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν αυτοψία σε αμπέλια για να δούν από κοντά το μέγεθος της ζημιάς και αυτό που τονίστηκε είναι ότι ο παγετός “χτύπησε” όλες της ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή και μάλιστα οι ζημιές είναι σοβαρές.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τα στελέχη της ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΑ ο κ. Τσιτσιρίγγος τόνισε την αναγκαιότητα να γίνουν οι εκτιμήσεις από έμπειρους γεωπόνους ώστε να μην υπάρξουν λάθη και αδικίες, σημείωσε ότι θα πρέπει αυτές οι εκτιμήσεις να οδηγήσουν σε αποζημιώσεις εντός του 2021 και μάλιστα στα διαστήματα που πληρώνονξται οι παραγωγοί από τον συνεταιρισμό, ενώ υποστήριξε ότι λόγω των ζημιών καλλιεργητικές εργασίες έχουν πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστεί και το κόστος παραγωγής γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στη διαδικασία των αποζημιώσεων.

Οπως τονίστηκε από την πλευρά του προϊσταμένου του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μ. Λιόνοτυ οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν λίγο πριν τη συγκομιδή, ενώ οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν μέσα στο επόμενο διάστημα τις αυτοψίες σε αμπέλια ώστε να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της ζημιάς.

Στη σημερινή σύσκεψη παραβρέθηκαν ακόμη ο υποδιευθυντής του ΕΛΓΑ κ. Σπανός και από τη ΔΑΟΚ οι κ.κ. Σταυρίδης και Μαλάκου, ενώ ήταν παρόντες από την πλευρά του συνεταιρισμού ο διευθυντής κ. Σίκαλος, ο αντιπρόεδρος κ. Ευαγγελόπουλος ο Γραμματέας κ. Καλμπούρης και το μέλος του Δ.Σ. κ. Αγραφιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ