ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Ν.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του Τμήματος Χρήστο Παπαδημητρίου, τα μέλη της Γραμματείας, Χρήστο Αθανασιάδη, Παναγιώτη Καλογιάννη, Θωμά Καραγιώργο, Θανάση Ντούγκο, Ελένη Σταγιάννη και το μέλος του Τμήματος Βαγγέλη Καραγιάννη, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 2/6/2021 διαδοχικά, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα επισκέφθηκαν το τοπικό υποκατάστημα Θεσσαλίας του ΕΛΓΑ, τη ΔΑΟ της Π.Ε. Λάρισας, το παράρτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας στη Λάρισα καθώς και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Κοινός παρονομαστής και συμπέρασμα απ’ όλες τις επισκέψεις στους παραπάνω δημόσιους φορείς ήταν η υποστελέχωση αυτών των υπηρεσιών, αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα η παροχή υπηρεσιών προς τους αγρότες να είναι κατώτερη των προσδοκιών των ιδίων των υπηρεσιών, οι οποίες, παρόλα αυτά, καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.
Αναλυτικά:

ΕΛΓΑ

dav

Στον ΕΛΓΑ, τα στελέχη του Αγροτικού Τμήματος, συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο του τοπικού υποκαταστήματος κ. Μιχάλη Λιόντο, στο οποίο έθεσαν θέματα αποζημιώσεων αλλά και γενικότερης λειτουργίας του Οργανισμού, στην κατεύθυνση των τάχιστων εκτιμήσεων, της συντόμευσης των πληρωμών των παραγωγών αλλά πρωτίστως την ανάγκη για αλλαγή του Κανονισμού, με έμφαση στην κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Θεσσαλίας, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έχουμε 17.000 δηλώσεις ζημιάς, σε διάφορα αγροτικά προϊόντα και ειδικότερα σε σιτηρά, ψυχανθή, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, αμύγδαλα, αχλάδια, αμπέλια, βιομηχανικές τομάτες, πεπόνια, αρακά και κεράσια, ενώ με τον «Ιανό» υπήρχαν 46.880 γραμμές.
Παράλληλα, το τοπικό υποκατάστημα, έχει στη διάθεσή του μόνο 20 μόνιμους εκτιμητές (εκ των οποίων οι 10 είναι από την Περιφέρεια) και 31 συμβασιούχους.
Αναφορικά με τις ενστάσεις των βαμβακοπαραγωγών αλλά και των παραγωγών βιομηχανικής τομάτας, οι οποίοι είχαν πληγεί από τον «Ιανό» και δεν έλαβαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ο κ. Λιόντος ανέφερε, ότι ήδη ξεκίνησαν να τις εξετάζουν.

ΟΠΕΚΕΠΕ

dav

Ακολούθως, τα μέλη της Γραμματείας του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας, επισκέφθηκαν και συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα κ. Αθανάσιο Βαλιώτη, στον οποίο έθεσαν την ξαφνική και αιφνιδιαστική υποχρεωτικότητα του ΑΤΑΚ και στα ενοικιαζόμενα χωράφια, δηλώσεις ΟΣΔΕ και στο ενδιάμεσο της διαδικασίας, πράγμα το οποίο, όχι απλά θα δυσχεράνει αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να μην πληρωθούν την Ενιαία Ενίσχυση χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα.

Τα μέλη του Αγροτικού Τμήματος, επεσήμαναν ότι δεν είναι αντίθετα με την καθιέρωση του ΑΤΑΚ και στα ενοικιαζόμενα αλλά αυτό θα πρέπει να καθιερωθεί όταν εκλείψουν τα προβλήματα που υφίστανται και φυσικά, έχοντας χρόνο οι αγρότες να προσαρμοστούν σ’ αυτό.
Παράλληλα, καυτηρίασαν την καθυστέρηση αλλά και τη δυσλειτουργία που παρατηρείται στις διάφορες πληρωμές που πραγματοποιεί ο Οργανισμός, με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, με πρόσφατο παράδειγμα τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), όπου σχεδόν το 15% των δικαιούχων κτηνοτρόφων δεν πληρώθηκε.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του παρατήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλία κ. Αθανάσιος Βαλιώτης, ανέφερε κι αυτός την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στον Οργανισμό, επισημαίνοντας ότι πριν την οικονομική κρίση υπήρχαν 60 – 70 άτομα, ενώ τώρα υπάρχουν περίπου 45.
Παράλληλα, ο κ. Βαλιώτης εστίασε στη μέγιστη ανάγκη ενημέρωσης των αγροτών αλλά κυρίως των κτηνοτρόφων, σε θέματα τήρησης των υποχρεώσεων, που απορρέουν από τους σχετικούς Κανονισμούς, ώστε να ελαττωθεί το ποσοστό εκείνων στους οποίους επιβάλλονται διάφορες κυρώσεις.

Να σημειωθεί ότι στην είσοδο του τοπικού ΟΠΕΚΕΠΕ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα καλωσόρισε ο υπάλληλος – γεωπόνος του Οργανισμού και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Τσακνάκης.

ΔΑΟ

Στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΟ) Π.Ε Λάρισας, η αντιπροσωπεία του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της ΔΑΟ και Προϊστάμενο Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας κ. Δημήτρη Σταυρίδη, μιας και ο προϊστάμενος της ΔΑΟ κ. Παναγιώτης Καλφουτζος ήταν κλινήρης.

Ο κ. Σταυρίδης, ενημέρωσε διεξοδικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της τοπικής ΔΑΟ και ειδικότερα για τη φυτοπροστασία, όπως για το πρωτοποριακό πρόγραμμα καταπολέμησης των τρωκτικών, με τη συνδρομή της κουκουβάγιας «Τυτώ», για το πρόγραμμα «Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς», καθώς και για το βακτηριακό κάψιμο στην αχλαδιά.
Αναφορικά με το στελεχικό δυναμικό της υπηρεσίας, ο κ. Σταυρίδης, επισήμανε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, αναφέροντας ότι προ κρίσης οι υπάλληλοι στη ΔΑΟ ήταν 120, ενώ τώρα μόλις 30, παρότι έχουν αυξηθεί τα αντικείμενα ενασχόλησης.

Για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΔΑΟ, ανέφερε πως παρά την έλλειψη προσωπικού, αυτή προχωράει μεν αλλά αναγκαστικά μένουν άλλα αντικείμενα πίσω, ενώ για τα σεμινάρια των Νέων Αγροτών παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να είχαν τελειώσει αλλά, λόγω της πανδημίας, πήγε πίσω όλη η διαδικασία.
Έχει πλέον ξεκινήσει η τηλεκατάρτιση και υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα σεμινάρια μέχρι τέλους του έτους.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τέλος, το κλιμάκιο της Γραμματείας του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας, συναντήθηκε με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνο Παππά καθώς και με την Γενική Διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Θεμάτων κα Ζωή Φτίκα, με τους οποίους συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, λόγω των λαθών στην ΚΥΑ με τον ανώτατο αριθμό μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για αγροτικές εργασίες, πράγμα το οποίο είχε ως συνέπεια να μείνουν ασυγκόμιστα τα πρώιμα κεράσια στην επαρχία Αγιάς.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να πληροφορηθούν επίσημα αν η τροποποιημένη ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των εποχικών εργατών γης, έχει πάρει ΦΕΚ και δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική, τουλάχιστο μέχρι το μεσημέρι που πραγματοποιήθηκε η σχετική συνάντηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ