ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ; 

ΓΡΑΦΕΙ Η Ρούλα Σουρλαντζή- Ζαχαράκη, μέλος της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Στα περισσότερα σχολεία των μικρών αλλά και των μεγάλων πόλεων λειτουργούν σχολικά κυλικεία ,τα οποία ελέγχονται  για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.  Στην χώρα μας υπάρχουν μερικές χιλιάδες σχολικά κυλικεία τα οποία απασχολούν από ένα ή και δυο άτομα στις μεγάλες σχολικές μονάδες.

Οι εργαζόμενοι στα σχολικά κυλικεία τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη οικονομική  κατάσταση.

Παρ΄ όλο που  τα μέτρα για την αντιμετώπισης της Πανδημίας εφαρμόζονταν όλα(  με τους αυστηρότερους κανόνες υγειονομικού πρωτοκόλλου!!) από τους εργαζόμενους στα κυλικεία  οι γονείς και τα παιδιά άργησαν να εμπιστευτούν  τις υπηρεσίες τους  με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους για το πρώτο τρίμηνο  της τρέχουσας  σχολικής χρονιά. Τούτο δοθέντος  κατέγραφαν αρνητικά   έσοδα σχεδόν μέχρι τα Χριστούγεννα. Συνολικά και τα δυο χρόνια δούλεψαν περίπου 120 μέρες το περισσότερο και σε κάποιες πόλεις  80 μέρες  με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους.

Στα σχολικά κυλικεία, δραστηριοποιούνται μητέρες, μονογονείς, οικογενειάρχες και για τους περισσότερους είναι η αποκλειστική πηγή εισοδήματος της οικογένειάς τους, έτσι ζητούν την ουσιαστική στήριξη τους από την πολιτεία, γιατί  όλες οι υποχρεώσεις τους συνεχίζουν να τρέχουν. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα μιλάμε για αφανισμό  του επαγγέλματος με την άμεση συνέπεια την ανεργία αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων.

Πήρανε βέβαια  πέρσι επιδοτήσεις και φέτος κάποιοι( όχι όλοι γιατί αποκλείστηκαν)  προκαταβολές επιστρεπτέες αλλά αυτό δεν μπόρεσε  να τους δώσει την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Για να μπορέσουν να επιβιώσουν  πρέπει να γίνουν τα παρακάτω  από την Κυβέρνηση αλλά και τους κατά τόπους Δημάρχους.

Αν υπάρχουν κυλικεία που λήγει η σύμβασή τους  με την σχολική επιτροπή,  να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να παραταθεί άλλα δύο χρόνια για να μπορέσουν να δουλέψουν τις  επόμενες χρονιές.

Ο κάθε  Δήμος  μέσω των σχολικών επιτροπών να προβεί σε  μια μείωση του ενοικίου τους κατά 60% για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Να  φροντίσει η κυβέρνηση για τον  έγκαιρο εμβολιασμό  για την Πανδημία και γι αυτή  την κατηγορία των εργαζομένων  ώστε να « πρασινίσει» όλο  το προσωπικό που βρίσκεται στο σχολικό περιβάλλον .

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες.

Να τα παίρνουν  δωρεάν  το  self test γιατί τους κοστίζει  50 ευτρώ το μήνα.

Διαμονή του δεκατιανού μέσω των σχολικών κυλικείων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Μείωση – έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών μας για όλο το σχολικό έτος 2020-2021.

Η Κυβέρνηση να καταβάλει το επίδομα ειδικού σκοπού των 534,00 € τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γι΄αυτό το καλοκαίρι.

Πρέπει να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα ώστε να μπορέσουν  να συνεχίσουν να υπάρχουν στο χάρτη των  μικρών επιχειρήσεων τα σχολικά κυλικεία ώστε να μη μεγαλώσει κι άλλο ο αριθμός των ανέργων.

Οφείλει η Κυβέρνηση και ο κάθε Δήμος να βοηθήσουν ώστε τα σχολικά κυλικεία να έχουν μέλλον και μετά την Πανδημία.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ