ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Τη διοργάνωσε ο σύλλογος Θεσσαλών Μεσογείων Αττικής

Στη διαδικτυακή συνάντηση – συζήτηση με θέμα τη «Γεωδυναμική εξέλιξη του Ελλαδικού χώρου με έμφαση στη Θεσσαλία – Σεισμοτεκτονικό καθεστώς και σεισμικότητα» που διοργάνωσε την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 ο Σύλλογος Θεσσαλών Μεσογείων Αττικής «Ο Δευκαλίωνας», συμμετείχε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας και κατέθεσε την εμπειρία του από τη διαχείριση του σεισμού της 3ης Μαρτίου που έπληξε το Δήμο Ελασσόνας.

Εισηγητής του θέματος της συνάντησης ήταν ο γνωστός πανεπιστημιακός Δρ. Ευθύμης Λέκκας, ομότιμος καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρησης Φυσικών καταστροφών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά επιστημονικά δεδομένα και ερευνητικά στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, σημειώνοντας ότι ο σεισμός της Ελασσόνας είναι αυτός που συγκέντρωσε την μεγαλύτερη ερευνητική δραστηριότητα πανελλαδικά, καθώς για πρώτη φορά συνεργάστηκαν όλα τα πανεπιστήμια και εργαστήρια σεισμολογίας από την Ελλάδα και κατέθεσαν κοινό πόρισμα.

Τη συζήτηση συντόνισαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Μεσογείων Αττικής «Ο Δευκαλίωνας» κ. Δημοσθένης Μπαρούτας και ο γεν. γραμματέας κ. Θανάσης Αλμπάνης, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και έκαναν τοποθετήσεις ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Ισίδωρος Μάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κ. Ευάγγελος Αλμπάνης, αντιδήμαρχοι της περιοχής, ο πρόεδρος του «Δικτύου Περραιβία» κ. Κων/νος Σκριάπας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη» Δρ. Στέφανος Κούτρας κ.α.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γάτσας τόνισε μεταξύ άλλων: «Στο σεισμό της Ελασσόνας συνεργαστήκαμε από την πρώτη ημέρα με τους σεισμολόγους και προσφέραμε υπεύθυνη ενημέρωση στον πληθυσμό για την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας. Με τον καθηγητή κ. Λέκκα συναντηθήκαμε την ημέρα του σεισμού στο Μεσοχώρι και οι οδηγίες του βοήθησαν σημαντικά στη διαχείριση της κρίσης και κυρίως του πανικού που προκαλούν τα ακραία φαινόμενα. Με την ευκαιρία της συνάντησης υπό τη σκέπη του Συλλόγου Θεσσαλών θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπατριώτες Θεσσαλούς από όλο τον κόσμο για την κοινωνική αλληλεγγύη που έδειξαν, αποστέλλοντας βοήθεια στους πληγέντες του Δήμου μας. Το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η τάχιστη αποκατάσταση των πληγεισών κατοικιών, ώστε οι κάτοικοι να επιστρέψουν στο σπίτι τους, μετά τις επισκευές και τις ανακατασκευές. Ο Δήμος θα είναι δίπλα τους για όσο χρειαστεί».