Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Γ. Λαμπρούλη

Την ανάγκη να αυξηθούν οι αλλοδαποί εργάτες που έρχονται στη χώρα για να εργαστούν στην αγροτική παραγωγή με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και ελέγχους και να καταργηθεί το παράβολο των 100 ευρώ που επιβαρύνει τους αγρότες, επισήμανε ο Γιώργος Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ με την Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επισήμανε ότι με ευθύνη του κράτους και όχι με την ατομική ευθύνη των αγροτών, πρέπει να διασφαλίζεται η μετακίνηση και η διαμονή των εργατών γης στα χωριά και τις περιοχές όπου πρέπει να εργαστούν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας με ευθύνη του κράτους.

Να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον αριθμό των εργατών γης, επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπυρίδων-Παναγιώτης Λιβανός αναφέροντας πως τον αριθμό τους καθορίζουν και αιτούνται προς την κυβέρνηση διάφοροι φορείς, όπως εργοδότες, Περιφέρειες, ΟΑΕΔ κλπ και δήλωσε πως πριν δύο εβδομάδες, ζητήθηκε επιπλέον προσωπικό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως ενώ τα σύνορα ανοίγουν για τη διέλευση τουριστών εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις και συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών και ξενοδόχων, η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα σύνορα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που είναι απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή.

Συγκεκριμένα, στο Νομό Λάρισας κατανεμήθηκαν 150 θέσεις εποχικών μετακλητών εργατών γης, οι οποίες καλύφθηκαν στο σύνολό τους με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η είσοδος σε άλλους. Σημείωσε ότι με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών απαιτούνται τουλάχιστον 500 εργάτες μόνο για την περιοχή Αγιάς.

Ειδικότερα για την περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι στα περισσότερα χωριά που έχουν και τη μεγαλύτερη παραγωγική βάση της γης, τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί εργάτες που πάνε εκεί για να εργαστούν, να μην βρίσκουν καταλύματα και να φεύγουν.

Τα προβλήματα αυτά και ο κίνδυνος να μείνει αμάζευτη η παραγωγή, έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδιέξοδα των αγροτών που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί από την τεράστια καταστροφή που σημειώθηκε και από τον παγετό, οδηγώντας τους κυριολεκτικά σε οικονομική ασφυξία, σημείωσε ο κομμουνιστής βουλευτής.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, από το Μάρτη, κατά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, είχε επισημάνει ότι το πλαίσιο είναι ανεπαρκές, ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση εργατών γης να δουλέψουν στη χώρα μας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη αλλά, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, θα πρέπει να οργανωθεί από το κράτος με τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. τεστ Covid, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, περίθαλψης εφόσον χρειαστεί).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ